Egyesület gazdálkodása – 3 millió forint feletti kifizetés katásoknak

  • adozona.hu

Az egyesületek is végezhetnek gazdasági tevékenységet. Kérdésként merülhet fel, hogy ha az egyesületi kifizetés egy katás vállalkozás részére meghaladja a 3 millió forintot, akkor meg kell-e fizetnie az egyesületnek a 40 százalékos adót.

A kérdés megválaszolása előtt nézzük meg az egyesületek gazdálkodására vonatkozó legfontosabb szabályokat!

Az egyesületek az illetékes törvényszékek általi nyilvántartásba vétellel jönnek létre, a Ptk. vonatkozó rendelkezései szerint jogi személynek minősülnek, így a számviteli törvény és valamennyi adóeljárási jogszabály is vonatkozik rájuk.

Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Civil tv.) alapján az egyesület a létesítő okiratában meghatározott cél megvalósítása érdekében vagyonával önállóan gazdálkodik; egyesület elsődlegesen gazdasági-vállalkozási tevékenység folytatására nem alapítható. 

Az egyesület a létesítő okiratban meghatározott cél szerinti tevékenységet (a továbbiakban: alapcél szerinti tevékenység) – ideértve a közhasznú tevékenységet is – folytathat, és célja megvalósítása gazdasági feltételeinek biztosítása érdekében gazdasági-vállalkozási tevékenységet is végezhet, ha ez az alapcél szerinti tevékenységét nem veszélyezteti.

Az egyesület civil szervezetként közhasznú jogállást szerezhet, ebben az esetben ezen jogállás megszerzése számára eltérő adójogi szabályok alkalmazását teszi lehetővé.

Az egyesületeket pénzforgalmiszámla-nyitási, beszámolókészítési, továbbá nyilvántartás-vezetési kötelezettség terheli. A nyilvántartásokat oly módon kell vezetni, hogy azok alapján egymástól elkülönítve megállapíthatóak legyenek az alapcél szerinti (közhasznú) és a gazdasági tevékenységének bevételei, költségei, ráfordításai, valamint az egyesület eredménye, tehát nyeresége vagy vesztesége.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a választ a fenti kérdésre!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tandíj visszafizetése felmondás után

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Irodai adminisztrátor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs