hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozók áttérése a kata hatálya alá

  • Lepsényi Mária adószakértő

Mivel kell azonnal elszámolnia azonnal, és mit cipel magával egy ideig az egyéni vállalkozó, ha ezentúl katázni szeretne? Összefoglaltuk a bejelentéssel, a bevételekkel, a kintlévőségekkel, kedvezményekkel, támogatásokkal összefüggő legfontosabb tudnivalókat.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény szerint 2019. évtől az alanyi adómentességre vonatkozó bevételi értékhatár 12 millió forintra emelkedett. Ezzel az adminisztrációs teher is egyszerűsödik, mivel a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (továbbiakban Katv.) szerint is 12 millió forint a bevételi értékhatár a tételes adófizetési kötelezettség megállapításakor. Feltételezhető, hogy a változás még több vállalkozót sarkall arra, hogy áttérjen a Katv. hatálya alá.

A bevételek utáni közteherfizetési kötelezettség nem változott, tehát a havi adótétel főállásúak esetében 50 ezer forint, kiegészítő tevékenységet folytatók esetében 25 ezer forint és az emelt összegű adótétel vállalása esetén – választás bejelentését követő hónaptól – 75 ezer forint. A Katv. hatályos szabályozása értelmében a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató, vagy az előzőekben nem említett államokban ez előbbieknek megfelelő tanulmányokat folytató magánszemély nem minősül főállású kisadózónak. Változás, hogy 2018. november 24-étől a fenti tanulmányokat folytató magánszemély 25. életévének betöltéséig akkor sem minősül főállású kisadózónak, ha fenti tanulmányait szünetelteti [Katv. 2. § 8. pont i) alpont]. 

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből további részleteket tudhat meg az áttérés fontos lépéseiről!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close