hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozói jogállás szüneteltetése eva és kata alatt

  • Lepsényi Mária adószakértő

Ha az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó szünetelteti tevékenységét, az egyéni vállalkozás keretén kívül más önálló tevékenységet (például lakásbérbeadás, óraadás) sem folytathat, amennyiben magánszemélyként számlát kell kiállítania. Nem kell megfizetnie a tételes adót a katás vállalkozásnak a kisadózó után, ha az a hónap egészében szünetelteti egyéni vállalkozói tevékenységét, kivéve, ha a kisadózóként folytatott tevékenységbe tartozó munkát végez – többek közt ezek az előírások vonatkoznak az eva, illetve a kata hatálya alatt egyéni vállalkozásukat szüneteltető adózókra.

Előző cikkünkben bemutattuk az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésére vonatkozó főbb szabályokat a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint adózók és átalányadózók esetén. Lássuk, milyen feltételekkel szüneteltethetik egyéni vállalkozásukat az evások, illetve a katások!

Az egyéni vállalkozói jogállás szüneteltetése az eva hatálya alatt

Az Eva tv. az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésével kapcsolatosan nem rendelkezik arról, hogy a szüneteltetés ténye befolyásolná az eva alapját.

Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése idején az egyéni vállalkozói nyilvántartásba bejegyzett tevékenység(ek) egyike sem folytatható(k).

Ha az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó a tevékenységét szünetelteti, akkor az egyéni vállalkozás keretén kívül más önálló tevékenységet sem folytathat (például lakást ad bérbe, óraadó), amennyiben magánszemélyként számlát kell kiállítania. Ha nem állít ki magánszemélyként számlát az eva hatálya alatt az egyéni vállalkozói tevékenységét szüneteltető adózó, ez nem befolyásolja az egyén vállalkozói tevékenység szüneteltetését.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az egyéb részleteket, valamint a kata hatálya alatti szüneteltetésre vonatkozó és a közös szabályokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ledolgozott órák utáni kifizetés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Magyar cégben a munkabér kifizethető-e euróban?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close