hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Belépés a kiva hatálya alá: útmutató a közhasznú nonprofit társaságoknak

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Nemcsak a profitorientált gazdasági társaságok – kivéve az nyrt.-ket –, hanem a nonprofit gazdasági társaságok részére is lehetővé teszi a kisvállalati adó választását (egyéb törvényi feltételek egyidejű teljesülése esetén) a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.). Cikkünkben egy közhasznú besorolással is rendelkező nonprofit kft. példáját mutatjuk be, amely a társasági adó hatálya alól a kiva hatálya alá kíván áttérni.

Az érintett közhasznú nonprofit társaság megtartja a közhasznú jogállását, azt tehát az adónemváltás nem érinti.

Kérdésként merülhet fel, hogy az áttérés okán a saját tőke korábban – a társaságiadó-alanyiság időszaka alatt – képződött, adómentes növekményével meg kell-e növelni a társasági adó alapját? A korábbiakban képződött adómentes sajáttőkerész a továbbiakban is a közhasznú tevékenységet szolgálja majd, tehát a példa szerinti esetben az áttérés kapcsán a tagok számára vagyonkiadásra nem kerül sor.

A Katv. 27. paragrafusa szerint a társasági adó alanya a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvénynek (Tao tv.) a jogutód nélküli megszűnésre irányuló rendelkezéseit a 28. paragrafusban meghatározott eltéréssel alkalmazza, ha az adóévben bejelenti, hogy a következő adóévekben adókötelezettségeit e törvény rendelkezései szerint teljesíti. Azaz úgy kell tekinteni, mintha a társasági adó alanya jogutód nélkül megszűnne a kisvállalati adó hatálya alá történő átlépéssel. Mivel a Katv. 28. paragrafusa közhasznú nonprofit gazdasági társaságok áttérése kapcsán külön előírást nem tartalmaz, a Tao tv. 13/A paragrafusában foglaltak alkalmazását kell vizsgálni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az erre vonatkozó tudnivalókat, és tisztázzuk azt is, hogy a kivára történő áttérést követően a közhasznú nonprofit gazdasági társaságnak a későbbiekben milyen módon kell vezetnie a saját tőke adózott és adómentesen képzett részére vonatkozó nyilvántartását.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ünnepnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végelszámolás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Webshop kerekítések nettó/áfa hatása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs