Áttérés katáról vállalkozói szja-ra

  • Szipszer Tamás, adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

A kisadózók tételes adóját szabályozó 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 2021. január 1-jétől történő szigorítása azt eredményezheti, hogy számos egyéni vállalkozó áttér, illetve visszatér a vállalkozói személyi jövedelemadózásra.

Amennyiben így dönt a vállalkozó, akkor ezen döntését év közben is bejelentheti az adóhatóság felé a (T101E jelű) változásbejelentő nyomtatványon. Ebben az esetben a bejelentés hónapjának utolsó napjáig marad a kata hatálya alatt, s a rákövetkező hónap első napjától a vállalkozói személyi jövedelemadózás szabályai lesznek irányadóak a számára.

A Katv. 25. § (5) bekezdése értelmében az egyéni vállalkozónak joga van az évközi áttérés során a személyi jövedelemadó szerinti átalányadózás választására is. Az átalányadózás választásának feltételeit természetesen ebben az esetben is vizsgálni kell. Nem választhatja az átalányadózást az az egyéni vállalkozó, aki korábban már alkalmazta az átalányadózást, de annak megszüntetését követően 4 adóév még nem telt el.

Jelen cikkben a vállalkozói személyi jövedelemadózásra történő áttérés miatti speciális kérdéseket, problémákat vesszük górcső alá.

Gyakori kérdés hogy, áttérés esetén a kataalanyiság alatt kiszámlázott, de csak a vállalkozói személyi jövedelemadózás hatálya alatt befolyt bevételeket hogyan kell figyelembe venni adózási szempontból.

A Katv. 2. § 13. pont e) alpontja 2017. január 1. óta egyértelműen kimondja, hogy amennyiben a  kiállított bizonylat alapján a kisadózó a kataalanyiság utolsó napjáig nem szerezte meg a bevételét, akkor azt a kataalanyiság utolsó napján megszerzett bevételnek kell tekintenie. Vagyis ezen bevételét kisadózói bevételként kell szerepeltetnie a bevételi nyilvántartásban.

Folyamatos teljesítésű, illetve időszaki elszámolású szerződések esetén, amennyiben a számla kiállítására nem a kataalanyiság időszaka alatt kerül sor, a megszerzett bevételt a vállalkozói személyi jövedelemadózás szerint kell leadózni abban az esetben is, ha a vállalkozó a munkát még a kata időbeli hatálya alatt végezte el.

Olvassa el az Adózóna 2021-es változásokkal kapcsolatos egyéb írásait, valamint a HVG Adó 2021 különszámát is!
Amennyiben a kataalany vállalkozó előleget kap a katás időszakban úgy, hogy a tényleges teljesítésre csak a katás időszakot követően kerül sor, akkor a kapott előlegnek megfelelő összeget kisadózói bevételnek kell tekinteni a Katv. 2. § 13. pont a) alpontja alapján.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan kell kezelni áttéréskor a vállalkozó meglévő tárgyi eszközeit, valamint, hogy hogyan lehet elszámolni a kataalanyiság időszaka alatt vásárolt tárgyi eszközök utáni értékcsökkenést!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Hipanyilatkozat – kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás ügyvéd számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close