hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki fizeti az EPR-t?

  • adozona.hu

„Növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó cég vagyunk” – írta előfizetőnk, így folytatva: „A lucerna járva szecskázását vállalkozó végzi el részünkre. A vállalkozó a számlájában szerepel járva szecskázási szolgáltatás. A vállalkozó leszámlázza a silótömlőt, illetve a silótöltési szolgáltatás is, mivel a silótöltési szolgáltatást is ő végzi részünkre. Keletkezik-e EPR-bevallási és -fizetési kötelezettségünk?” Kérdéseire Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A válaszadás során feltételezem, hogy a szolgáltatást belföldi vállalkozó végzi.

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. kormányrendelet (a továbbiakban EPR-rendelet) 1. melléklete határozza meg az EPR-kötelezettségekkel érintett termékek körét. A melléklet alapján ide tartoznak többek között a csomagolási kormányrendelet hatálya alá tartozó csomagolások is.

A csomagolás kötelezettjének meghatározásához figyelembe kell venni az EPR-rendelet csomagolás fogalmát is. Csomagolás:

„…bármilyen tulajdonságú anyagból készült termék, amelyet áru tartására, megóvására, átadására, átvételére, szállítására, valamint bemutatására használnak, …”

Tehát a csomagolás akkor keletkezik, amikor a csomagolószerbe belecsomagolják az árut. Fentiekből adódóan a silótömlő akkor válik csomagolássá, amikor a vállalkozó megtölti azt szolgáltatásnyújtása keretében.

Az EPR-rendelet 16. §-a szerint a kiterjesztett gyártói felelősségi díjfizetési kötelezettség a körforgásos termék első forgalomba hozatalával keletkezik. A jogszabályi meghatározás szerint forgalomba hozatalnak minősül többek közt a körforgásos termék tulajdonjogának első belföldi ingyenes vagy visszterhes átruházása és a saját célú felhasználás.

Feltételezem, hogy a vállalkozó a silótöltési szolgáltatásnyújtásáról kiállított számla keretében számlázza önöknek a silótömlőt, ettől eltérő esetben a kérdést újra vizsgálni szükséges.

A vállalkozó szolgáltatást nyújt az önök részére, a silótömlő pedig, mint csomagolószer, az ő tulajdonában van a csomagolás létrehozásakor; így ebben az esetben a vállalkozó részéről történik meg a csomagolás első belföldi forgalomba hozatala, amikor azt szolgáltatásnyújtásával egyidejűleg átadja önöknek, így neki kell az előállított új csomagolásra EPR-díjat fizetni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

FOSZK hallgató szochokedvezmény-lehívás

Széles Imre

tb-szakértő

Vállalati elismeréshez kapcsolódó jutalom kifizetése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink