hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Illegális dohánypiac – így látja a NAV

  • adozona.hu
1

A GfK által közzétett feketepiaci adatok forgalmi adatokkal történő összevetése alapján elmondható, hogy az illegális dohánypiac aránya ugyan nőtt, az adatok mélyebb elemzése azonban jóval árnyaltabb képet mutat – állítja a NAV.

A Magyarországon nem adózott cigaretták arányára vonatkozó mutató 2012. évi 5,8 százalékról 2013 végére 11,8 százalékra nőtt, amelyből 11,3 százalék volt a külföldön adózott, 0,5 százalék pedig hamis termék. A százalékok közötti duplázódás azonban nem jelenti az illegális forrású, cigarettaszálra lebontott dohányfogyasztás megduplázódását – olvasható a NAV tájékoztatójában.

2012-ben a legális cigarettafogyasztás 11,162 milliárd szálat tett ki. Ennek az 5,8 százaléka mintegy 650 millió szál. A 2013-as kiskereskedelmi mennyiség pedig 9,156 milliárd szál, aminek a 11,8 százaléka 1 080 millió szál. A két adatot összevetve szemmel látható, hogy a százalékok duplázódása jóval kisebb mennyiségi növekedést takar.

A dohánytermékekkel kapcsolatban kiemelendő, hogy esetükben a fogyasztási paletta összetett, az egyes termékek forgalma egymáshoz viszonyítva is folyamatosan változik.

Ha a cigarettához a fogyasztási dohányt is hozzászámítjuk (a mennyiségből sodorható cigarettaszálra átszámítva), akkor a 2012. évi 18,1 milliárd szálas fogyasztás 2013-ra 17,2 milliárd szálra csökkent, ami 5 százalékos fogyasztáscsökkenés (ennyi a leszokás + feketepiac felé fordulás). A csökkenésen túl a szám azt is mutatja, hogy a legális fogyasztási piacot szálmennyiségben mérve a fogyasztási dohánypiac aránya a 2012. évi  38 százalékról 2013-ra 47 százalékra nőtt, tehát a kutatás alig több mint a teljes dohánypiac felét fedi le, ezért az arányok is félrevezetőek lehetnek – hangsúlyozza a NAV.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
SK2014

Szereted a focit?Legyen saját csapatod.Regisztrálj a sokker manager böngésző alapú <a href="http://www.sokker.org">online focimenedzser</a> játékra és saját névvel indithatsz csapatot, amit irányithatsz a siker felé.Bár elsőre nehéznek tűnik, a játék könnyen játszható, magyar segitők várnak rád, akik szivesen segitenek elinditani csapatodat a siker felé.Aktiv magyar fórumközösség is vár ott, akik válaszolnak esetleges kérdéseidre.A játékban egyedi 2D, illetve 3D-s mérkőzésmegjelenités található, láthatod kedvenceidet amint játszanak, edzheted hétről-hétre, szerkeszthetsz rengeteg egyéni taktikát,játszhatsz a barátaiddal is és természetesen küzdhetsz a bajnoki ranglistán a legjobb helyekért.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jegyzett tőkén felüli vagyoni juttatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Alanyi adómentességre történő átlépés

Nagy Norbert

adószakértő

Autópályamatrica: áfa visszaigénylése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close