hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Dohányzás: jönnek a szigorítások!

  • BruxInfo

A törvény által előírt május 20-ai határidőre mindössze 11 uniós tagállam ültette át teljesen a dohánytermékekről szóló uniós irányelvet, ami újabb mérföldkő lehet a dohányzás visszaszorítására irányuló erőfeszítésekben. Magyarország az utolsó simításoknál tart a jogszabály átvételében.

Május 20-án járt le a dohánytermékekről szóló irányelv átültetésére adott haladék, s a határidőre mindössze 11 tagállam ültette át nemzeti jogrendjébe az új uniós szabályokat. Az irányelv célja a dohányzás visszaszorítása, különösen a fiatalok körében.

Magyarországon értesülésünk szerint az utolsó simításokat végzik az irányelv átültetésén, lényegében csak a jogszabály kihirdetése maradt hátra. Brüsszel szerint számos más tagállamban is a végéhez közeledik a folyamat.

A dohánytermékekről szóló irányelvet 2014-ben fogadta el az EU, a tagállamoknak két évük volt a jogszabály átvételére, ami most járt le.

Az Európai Bizottság szerint a következő a 10 legfontosabb változás:

• Nagyobb méretű, képpel ellátott kötelező egészségvédelmi figyelmeztetések (a doboz felületének 65 százalékán, elől és hátul is).

• A dohány erőteljes ízét elfedő jellegzetes ízesítésű cigaretták és cigarettadohányok tilalma (a mentolos ízű cigik esetében 4 éves átmenet van).

• A kátrány-, nikotin- és szén-monoxid értékek helyett üzenet tájékoztatja a fogyasztókat arról, hogy „A dohányfüst több mint 70 rákkeltő anyagot tartalmaz”.

• A csomagoláson nem helyezhetők el reklámcélú vagy félrevezető elemek, és a dohánytermékek nem forgalmazhatók vékonyított vagy más, nem szabályos formájú csomagolásban. Tilos 20 szálnál kevesebb cigarettát tartalmazó dobozt árusítani.

• A dohánytermékek gyártóinak és importőreinek szabványosított elektronikus formátumban jelentést kell tenniük az általuk az uniós piacon forgalomba hozott termékek összetevőiről.

• Szigorúbb biztonsági és minőségi előírások az elektronikus cigarettára vonatkozóan.

• Módosulnak az elektromos cigarettákra vonatkozó csomagolási és címkézési előírások.

• Tekintettel arra, hogy az e-cigaretta viszonylag új termék, melyről még csak most látnak napvilágot az első tudományos eredmények, az irányelv nyomon követési és jelentéstételi kötelezettségeket ír elő a gyártók, az importőrök, a tagállamok és a Bizottság számára (az elektromos cigarettákat gyógyászati termékként kell szabályozni, ha gyógyító, illetve a szenvedély kialakulását megelőző hatásuk van, vagy a hagyományos dohánytermékekhez képest alternatívát képeznek. Az utóbbi esetben az e-cigi nikotintartalma nem lehet több 20 mg/ml-nél).

• A határokon átnyúló távértékesítés tilalmának lehetősége.

• Új intézkedések az illegális dohánykereskedelem felszámolására (biztonsági hologram a csomagoláson).

Tizenkét évvel az előző irányelv hatályba lépése után évente még mindig körülbelül 700 ezer elhalálozást hoztak összefüggésbe a dohányzással. Az EU15-ben (régi tagállamok) 2002-ben még a lakosság 40 százaléka gyújtott rá. 2012-re az EU27-ek szintjén az arányuk 28 százalékra csökkent.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás M lap

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink