hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Dohányzás: jönnek a szigorítások!

  • BruxInfo

A törvény által előírt május 20-ai határidőre mindössze 11 uniós tagállam ültette át teljesen a dohánytermékekről szóló uniós irányelvet, ami újabb mérföldkő lehet a dohányzás visszaszorítására irányuló erőfeszítésekben. Magyarország az utolsó simításoknál tart a jogszabály átvételében.

Május 20-án járt le a dohánytermékekről szóló irányelv átültetésére adott haladék, s a határidőre mindössze 11 tagállam ültette át nemzeti jogrendjébe az új uniós szabályokat. Az irányelv célja a dohányzás visszaszorítása, különösen a fiatalok körében.

Magyarországon értesülésünk szerint az utolsó simításokat végzik az irányelv átültetésén, lényegében csak a jogszabály kihirdetése maradt hátra. Brüsszel szerint számos más tagállamban is a végéhez közeledik a folyamat.

A dohánytermékekről szóló irányelvet 2014-ben fogadta el az EU, a tagállamoknak két évük volt a jogszabály átvételére, ami most járt le.

Az Európai Bizottság szerint a következő a 10 legfontosabb változás:

• Nagyobb méretű, képpel ellátott kötelező egészségvédelmi figyelmeztetések (a doboz felületének 65 százalékán, elől és hátul is).

• A dohány erőteljes ízét elfedő jellegzetes ízesítésű cigaretták és cigarettadohányok tilalma (a mentolos ízű cigik esetében 4 éves átmenet van).

• A kátrány-, nikotin- és szén-monoxid értékek helyett üzenet tájékoztatja a fogyasztókat arról, hogy „A dohányfüst több mint 70 rákkeltő anyagot tartalmaz”.

• A csomagoláson nem helyezhetők el reklámcélú vagy félrevezető elemek, és a dohánytermékek nem forgalmazhatók vékonyított vagy más, nem szabályos formájú csomagolásban. Tilos 20 szálnál kevesebb cigarettát tartalmazó dobozt árusítani.

• A dohánytermékek gyártóinak és importőreinek szabványosított elektronikus formátumban jelentést kell tenniük az általuk az uniós piacon forgalomba hozott termékek összetevőiről.

• Szigorúbb biztonsági és minőségi előírások az elektronikus cigarettára vonatkozóan.

• Módosulnak az elektromos cigarettákra vonatkozó csomagolási és címkézési előírások.

• Tekintettel arra, hogy az e-cigaretta viszonylag új termék, melyről még csak most látnak napvilágot az első tudományos eredmények, az irányelv nyomon követési és jelentéstételi kötelezettségeket ír elő a gyártók, az importőrök, a tagállamok és a Bizottság számára (az elektromos cigarettákat gyógyászati termékként kell szabályozni, ha gyógyító, illetve a szenvedély kialakulását megelőző hatásuk van, vagy a hagyományos dohánytermékekhez képest alternatívát képeznek. Az utóbbi esetben az e-cigi nikotintartalma nem lehet több 20 mg/ml-nél).

• A határokon átnyúló távértékesítés tilalmának lehetősége.

• Új intézkedések az illegális dohánykereskedelem felszámolására (biztonsági hologram a csomagoláson).

Tizenkét évvel az előző irányelv hatályba lépése után évente még mindig körülbelül 700 ezer elhalálozást hoztak összefüggésbe a dohányzással. Az EU15-ben (régi tagállamok) 2002-ben még a lakosság 40 százaléka gyújtott rá. 2012-re az EU27-ek szintjén az arányuk 28 százalékra csökkent.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ültetvény értékesítése egyéni vállalkozásból

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Napelemes kiserőmű elszámolása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő kártalanítása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X