Kötelező visszaváltási díj áfaelszámolása és könyvelése

  • adozona.hu

Ahogy közeledik június 30., amikortól már nem lehet figyelmen kívül hagyni a kötelezően visszaváltási díjas termékekre vonatkozó szabályokat, így az ezekre vonatkozó kérdések is szaporodnak az Adózóna oldalán. „Kérném szíves segítségét két esetben visszaváltási díj áfaelszámolásában és könyvelésében!” – fordult az Adózónához olvasónk. A feltett kérdéseket Tüske Zsuzsanna vámszakértő és Gyüre Ferenc adótanácsadó válaszolta meg.

A kérdésben szereplő két eset

1. eset:
alanyi adómentes fagyizó kereskedőtől vásárol nem újrahasznosítható csomagolásban terméket (darabonként 50 forintért), a vásárláskor a számlán az árubeszerzés és külön a DRS-díj szerepeljen, a főkönyvi könyvelés külön áru, külön DRS-díj kerüljön az árubeszerzésre? Vagy külön számlára is? Az értékesítéskor a pénztárgépbe külön kell beütni a díjat, az értékesítés könyvelése bevétel lesz, külön számla a bevételen belül a díj? A beszerzés és az értékesítés különbözetével év végén kell tenni valamit?

2. eset:
áfakörös vendéglátó egység kereskedőtől vásárol nem újrahasznosítható csomagolásban terméket (darabonként 50 forintért), a vásárláskor a számlára az árubeszerzés és külön a DRS-díj, a pénztárkönyvi könyvelés külön áru, külön DRS-díj kerüljön az árubeszerzésre? Áfa, vagy külön számlára is? Az értékesítéskor a pénztárgépbe külön kell beütni a díjat? És az értékesítés könyvelése bevétel lesz, vagy külön számla a bevételen belül? Áfa? A beszerzés és az értékesítés különbözetével év végén kell tenni valamit, áfa?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA


Mindkét esetben feltételezem, hogy a vendéglátóhelyek a 450/2023. kormányrendelet (DRS-rendelet) szerinti kötelezően visszaváltási díjas terméket szereznek be belföldről, és részükre felszámítják és továbbszámlázzák az 50 forintos kötelező visszaváltási díjat. Ettől eltérő esetben a kérdést szükséges lenne újravizsgálni.

Kötelező visszaváltási díj témájában további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

Áfa tekintetében mindkét kérdés esetében ugyanúgy kell eljárni

A kötelezően visszaváltási díjas csomagolású italtermék a DRS-rendeletben meghatározott visszaváltási díjjal megnövelt vételáron hozható forgalomba, illetve forgalmazható (kivéve, ha a fogyasztónak történő értékesítés esetén az italtermékkel együtt annak csomagolását nem adják át a fogyasztó részére).

Az áfatörvény a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termékek visszaváltási díjára vonatkozóan különös szabályokat határoz meg. Az áfatörvény 71. § (1) d) szerint a kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termékek visszaváltási díja nem tartozik az ahhoz kapcsolódó termékértékesítés adóalapjába.

A DRS-rendelet pedig arról rendelkezik, hogy a visszaváltási díj összegét a számlán vagy a nyugtán a termék árától elkülönítve kell feltüntetni. Tehát azon kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék visszaváltási díja, mely terméket így is hoztak forgalomba, nem tartozik bele az adó alapjába, azaz a termékértékesítés számláján áfa hatályán kívüli tételként kell szerepeltetni mind a vendéglátóhelyek felé történő, mind a vendéglátóhelyek által történő értékesítéskor.

Ha tehát palackkal együtt értékesítik a terméket, akkor számlázás tekintetében a fentiek szerint kell eljárni. Ha pedig a vendéglátóhelyeken a fogyasztónak történő értékesítéskor az italtermékkel együtt annak csomagolását nem adják át a fogyasztó részére, akkor nem kell a fogyasztó felé felszámolni a visszaváltási díjat.

Könyvelési metodika újrahasznosítható termékek esetében

Göngyölegként kell kezelni beszerzéskor és értékesítéskor:

• T elábé – K szállító,
• T áfa – K szállító,
• T vevő – K árbevétel,
• T vevő – K áfa.

Visszavételnél a vevő visszaváltja:

• T árbevétel – K pénz

Az értékesítő a gyártótól visszakapja a pénzt:
• T pénz – K elábé.

Nem újrahasznosítható termék esetén nincs visszaváltás, így az utolsó két tétel nem merül fel, csak a göngyölegként való kezelés. A könyvelésről bővebben itt olvashat: A visszaváltási rendszer áfabeli megítélése, könyvelési tudnivalók.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi rendezvény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Megbízási díjas költségtérítése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Távmunka az USA-ban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink