A nap kérdése: hogyan töltsük ki a nyomtatványt, ha magasabb a fizetendő környezetvédelmi termékdíj összege az EPR-díjnál?

  • adozona.hu

Ha magasabb a fizetendő EPR-díj a környezetvédelmi termékdíj tételénél, akkor azt gyakorlatban hogy valljuk be? A nyomtatványon milyen sorokat kell ilyenkor kiválasztani? Olvasói kérdésre Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egyik ügyfelem termékdíj és EPR-díj bevallását, kérésére, magam készítem és nyújtom be. A számítási mód szerint (ha jól értelmeztem), amennyiben magasabb az EPR-díj, nem kell a termékdíjat megfizetni, csak a bevallást elkészíteni. (Papír, fa, műanyag csomagolóanyagról beszélünk.) Sajnos nem sikerült rájönnöm, hogy ezt a „nullás sort” a gyakorlatban hol és hogyan tudom jelölni amennyiben nem keletkezett termékdíjfizetési kötelezettség. A nyomtatvány gyakorlati kitöltésében kérem segítségét, mivel önellenőriznem kell, a 2023. III. negyedévi bevallást, és a IV. negyedévi bevallást már szeretném jól kitölteni!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Valóban, a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény szerint a termékdíjból levonható az adott termék- vagy anyagáramra vonatkozó, a termékdíj-megállapítási időszak első napján hatályos kiterjesztett gyártói felelősségi díj kollektív teljesítés esetére díjmoduláció nélkül miniszteri rendeletben megállapított összege (forint/kg). Csomagolószer esetén az abból előállításra kerülő csomagolás után fizetendő kiterjesztett gyártói felelősségi díj kollektív teljesítés esetére díjmoduláció nélkül miniszteri rendeletben megállapított összegét kell figyelembe venni.

Az Adózóna oldalán további EPR-rel kapcsolatos irásokat itt, környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos írásokat itt olvashat.

Mivel az EPR-díj-tételek a legtöbb esetben magasabbak, mint az ugyanezen termékkategóriákhoz tartozó környezetvédelmi termékdíj díjtételei, így az ilyen esetekben 2023. július 1-jétől környezetvédelmi termékdíjat nem, csupán EPR-díjat kell fizetni. A többi KVTD-kötelezettséget (nyilvántartás, bevallás) továbbra is teljesíteni kell, azon termékáramok esetében azonban ahol a díjtétel 0 forint lesz, termékdíjat fizetni nem kell.

A 23KTBEV nyomtatvány BEV lapján a KT/CSK-kód oszlop a) rovatában a CSK-kód első három számjegyének kitöltésénél (pl. E01) a legördülő menüre kattintva látszik, hogy az adott CSK-kódhoz kétféle díjtételsor tartozik, ezek közül kell kiválasztani a 0 forintos díjtételt tartalmazó sort, ha a fizetendő díjtétel 0 forint. Ugyanígy két díjtétel közül kell kiválasztani a teljes összeget vagy az EPR-díjjal csökkentett összeget azoknál a csomagolószereknél, ahol az EPR-díj levonása után még fennáll termékdíjfizetési kötelezettség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3