hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A dohánytermékek adójának emelését javasolják

  • MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) el szeretné érni, hogy a dohánytermékekre kivetett magasabb adókulcsokkal csökkenjen a cigarettafogyasztás.

A szervezetnek a dohányzásmentes világnap alkalmából kiadott közleménye szerint hatékony politika a dohányzás visszaszorítására, ha ezen termékek ára az adó révén emelkedik.

A dohányzás az egyik vezető halálok a világon, mintegy 6 millió ember életéért felelős világszerte, Európában 1,6 millió embert öl meg. A dohányzás jelentősen mértékben járul hozzá a tüdőrák és a szívbetegségek kialakulásához.

A WHO becslése szerint ha valamennyi országban növelnék a cigaretták adóját 50 százalékkal, 49 millióval kevesebb dohányos lenne, és legalább 11 millió, dohányzásnak tulajdonítható halálesetet lehetne megelőzni. Átlagosan a dobozonkénti 10 százalékos áremelés a magas jövedelmű országokban 4 százalékkal csökkenti a dohánytermékek iránti keresletet, és mivel az alacsony-, illetve közepes jövedelmű országok lakosai érzékenyebbek az árváltozásokra, ott a kereslet mérséklődése a 8 százalékot is elérheti.

A WHO azt ajánlja, hogy a dohánytermékekre vonatkozó adó legalább 75 százaléka legyen a kiskereskedelmi árnak a legnépszerűbb cigarettamárkák esetében.

Közölték: a világszervezet európai régiójának 53 tagállamából 26 országban van adó a cigarettán és egyéb dohánytermékeken.

Magyarországon ez az adómérték a legmagasabbak közé tartozik Európában, a cigaretta fogyasztói ára 87 százaléka adó. Míg 2004-ben a dohánytermékek utáni adóbevétel 257 milliárd forint volt, 2009-ben elérte a 389 milliárd forintot - olvasható a közleményben.

Kiemelik, hogy 2012-ben jelentősen emelkedtek a költségvetés dohányzásból származó bevételei, elérték a 466 milliárdot, ami többi között a 2012-es háromszori jövedékiadó-emelésnek volt köszönhető.

A WHO megjegyzi, hogy a dohányzás okozta gazdasági teher azonban minden országban nagyobb a bevételeknél. 2010-ben a magyar lakosság dohányzása miatti közvetlen és közvetett kiadások meghaladták a 441 milliárd forintot, míg a dohányzással kapcsolatos állami bevételek 360 milliárd forintot tettek ki. A magyarországi dohányzáshoz köthető egyéni és állami kiadás, illetve az állam bevétele közötti különbség 80 milliárd forint veszteséget jelentett 2010-ben.
A WHO becslései szerint ha az adókat világszerte 50 százalékkal növelnék dobozonként, a kormányok 101 milliárd dollár bevételhez juthatnának, amelyet azután fel lehetne használni a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és egyéb nem fertőző betegségek elleni küzdelemben, csökkentve a forráshiánnyal küzdő egészségügyi rendszerek terheit.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás káros, egészségromboló hatásaira, és arra, hogy több szempontból is előnyös, ha valaki leteszi a cigarettát. Például a leszokást követő 10 év után a tüdőrák kockázata körülbelül a fele annak, mint amellyel egy dohányos embernek számolnia kell, és csökken a száj-, torok-, nyelőcső-, hólyag-, méhnyak- és hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata is csökken.

Magyarországon mindenki kérhet segítséget az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben létrehozott Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ ingyenesen hívható zöld számán 06-80-442-044, illetve a www.leteszemacigit.hu honlapon.
OLVASSA EL a témában ma megjelent hírünket is!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs