hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Helyi iparűzési adó csökkentése: milyen szabályokra kell figyelni?

  • Kocziha Andrea, Partner, Managing Director, Moore Hungary
1

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen tételekkel csökkenthető a nettó árbevétel, és ezáltal a helyi iparűzési adó alapja. Cikkünkben röviden összefoglaljuk, melyek azok a gyakorlati tudnivalók, amelyeket az iparűzésiadó-kalkuláció összeállítása során szükséges szem előtt tartani.

A helyi iparűzési adó (hipa) alapja a nettó árbevétel, amely alapesetben csökkenthető az eladott áruk beszerzési értékével (elábé), a közvetített szolgáltatások értékével, az alvállalkozói teljesítések értékével, az anyagköltséggel, valamint az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költségével.

Anyagköltség

Az anyagköltség fő szabály szerint korlátozások nélkül elszámolható csökkentő tételként, ugyanakkor fontos figyelni arra, hogy a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény a saját vállalkozásban végzett beruházáshoz felhasznált anyagok bekerülési értékét nem engedi anyagköltségként levonni a nettó árbevételből, így amennyiben az adózó végzett saját rezsis beruházást 2023-ban, az anyagköltség értékét csökkentenie kell azok értékével.

Közvetített szolgáltatások és alvállalkozói teljesítések

A közvetített szolgáltatások értékének, valamint az alvállalkozói teljesítések értékének levonása a helyiadó-ellenőrzések során kiemelt vizsgálati terület. Gyakran felmerülő hiba ugyanis, hogy az adózók rosszul minősítik a vonatkozó tranzakcióikat, valamint sok esetben nem tudnak maradéktalanul megfelelni a helyiadótörvény által, a közvetített szolgáltatások és alvállalkozói teljesítések elszámolásához támasztott szigorú tartalmi és formai követelményeknek.

Fontos kiemelni, hogy a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény közvetített szolgáltatások fogalmához képest a helyiadótörvény szerinti fogalom szigorúbb feltételeket támaszt a közvetített szolgáltatásként való minősítéshez, továbbá az alvállalkozói teljesítések fogalmát nem határozza meg. Így a közvetített szolgáltatások, valamint az igénybevett szolgáltatások között elszámolt vonatkozó tételeket mindig egyedileg szükséges értékelni, számviteli besorolásuk ugyanis nem feltétlenül egyezik meg a hipaminősítésükkel.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük az elábé és a közvetített szolgáltatások értéke levonásának korlátozására vonatkozó rendelkezéseket, valamint az iparűzésiadó-kötelezettség meghatározása során érvényes transzferárszabályokat is!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Jó lett volna konkrétabb példákat is olvasni az alvállalkozói teljesítések kaotikus megítéléséről. Van olyan ítélet, amely az ügyvédi munkadíjat elfogadta alvállalkozói díjként, míg rendre gyakorlat, hogy a szellemi tevékenységet egyik önkormányzati adóhatóság se fogadja el alvállalkozói díjként, rejtélyes okokból (mert "CSAK").

Kimaradt a cikkből a lakóingatlan projekteknél befogadott vállalkozói díjak értelmetlen szabályozásáról szóló rész. Itt az árbevétel hiányában a projekt végén már csak a maradék vonható le, kivéve, ha ...

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó alapjának megállapítása

Szipszer Tamás

adószakértő

Mit jelent?

Szipszer Tamás

adószakértő

Bérelt ingatlan megvétele

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink