hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ekkor lehet más célra használni személyes adatot

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A személyes adatok kezelésének minden esetben van adatkezelési célja, ami a célhoz kötöttség elvéből is következik. Személyes adat ugyanis kizárólag konkrétan meghatározott, egyértelmű és jogszerű célból kezelhető. Az élet azonban néha olyan helyzet elé állítja az adatkezelő vállalkozást, amikor a kezelt személyes adatot más célra is használnia kellene. Erre a GDPR szűk körben lehetőséget biztosít. Nézzük, milyen esetekről van szó, illetve, hogyan kell alkalmazni a szabályokat!

Amikor a NAIH nem fogadta el az adatkezelő hivatkozását

A vitás ügyben az ügyfél kérte – többek között – telefonszámának törlését, amit a szolgáltató elutasított. A szolgáltató kifejtette, hogy álláspontja szerint továbbra is jogosult a telefonszám kezelésére, mivel a hozzájárulás visszovonását követően adatkezelését más jogalapra helyezte (jogos érdek jogalapra). Az általános adatvédelmi rendelet 17. cikk (1) bekezdés b) pontja értelmében ugyanis, amennyiben az érintett visszavonja az adatkezelés alapját képező hozzájárulását, az adatkezelő nem köteles törölni az adatokat, ha másik jogalapja van az adatkezelésre. A szolgáltató által elvégzett utólagos érdekmérlegelés alapján pedig a jogos érdek mint jogalap fennállt.

A hatóság ezen érvelést vizsgálva kimondta, hogy a szolgáltatónak alkalmaznia kellett volna az általános adatvédelmi rendelet 6. cikk (4) bekezdésében foglaltakat, és meg kellett volna vizsgálnia, hogy az adatkezelés eredeti és ettől eltérő célja összeegyeztethető-e. A szolgáltató ugyanakkor ezt a mérlegelést nem végezte el, ezért a jogalapot ezen adatkezelési cél vonatkozásban nem igazolta. A jogalap nélkül végzett adatkezelés pedig jogszerűtlennek minősül, amit a hatóság bírsággal "honorált".

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje a GDPR követelményrendszerét!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás egyéni vállalkozó szülése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Munkaerő-közvetítés áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kapcsoltsága

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close