hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszűnik az eva – társas vállalkozások teendői

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló
2

2020-tól megszűnik az evázás szerinti adózás lehetősége. Cikkünkben az evatörvény hatálya alá tartozó társas vállalkozások – megszűnéssel összefüggő – teendőit mutatjuk.

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXIII. törvény 36. §-a és 87. §-ának (3) bekezdése 2020. január 1-jével hatályon kívül helyezte az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvényt (Eva tv.).

Az evaalanyiság a törvény erejénél fogva megszűnik. A társas vállalkozásnak emiatt ugyan nem lenne teendője, de a Pénzügyminisztérium tájékoztatója szerint ugyanazon a lapon, amelyen az áfáról nyilatkozik, 108-as kóddal jelölnie kell, hogy nem választ sem katát, sem kivát. A megszűnés utolsó hónapjának 20. napjáig meg kell fizetni az adóévi várható eva és a megfizetett előlegek különbözetét (feltöltés). Ezt követően el kell számolnia az egyszerűsített vállalkozói adóval (eva). Az elszámolás különbözik attól függően, hogy a vállalkozás az Eva tv. hatálya alatt alanya volt a számvitelről szóló 2000. C. törvénynek (Szt.), vagy nem volt alanya. Az elszámolás során meg kell állapítani az adóévi evát, és az adóévi eva, a megfizetett előlegek, és a megfizetett feltöltés különbözetét, amelyet a bevalláskor kell rendezni. 

Adóalap megszűnéskor

A kettős könyvvitelt vezető társas vállalkozás adóalapját megszűnéskor is úgy kell megállapítani, mint folyamatos működés esetén.

A bevételi nyilvántartást vezető (Szt. hatálya alá nem tartozó) társas vállalkozás adóalapjába – folyamatos működés során alkalmazandó tételek mellett – figyelembe kell venni az evaalany által kibocsátott bizonylat alapján az adóalanyisága megszűnése napjáig meg nem szerzett, illetve bevételnek nem minősülő összegeket is. Két ilyen tételt tartalmazhat a bevallás:
 ♦ Bevételként – a ténylegesen befolyt vagy nem pénzben teljesített összegek mellett – figyelembe kell venni a bizonylat kibocsátásának napját követő 30. napon a bizonylaton feltüntetett összeget, ha eddig az időpontig azt az evaalany még nem szerezte meg.
 ♦ Az összes bevételt növelni kell azzal az összeggel, amelyről az evaalany bizonylatot bocsátott ki, de az az adóalanyisága megszűnése napjáig nem lett kiegyenlítve, és nem telt még el a bizonylat kibocsátásától 30 nap.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen bevallási kötelezettségei és választási lehetőségei vannak a korábban evás társas vállalkozásnak!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel az Adózóna csapata

kövendi

Az iparűzési adó tekintetében milyen teendői vannak az EVÁ-ból évközben KATA-ba átlépő bevételi nyilvántartást vezető BT.-nek ?

Köszönettel

Kövendi-V.Gyula

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Indiai tag-ügyvezető tajszáma

Széles Imre

tb-szakértő

Őstermelő járulékfizetése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close