hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszűnik az eva – társas vállalkozások teendői

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló
2

2020-tól megszűnik az evázás szerinti adózás lehetősége. Cikkünkben az evatörvény hatálya alá tartozó társas vállalkozások – megszűnéssel összefüggő – teendőit mutatjuk.

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXIII. törvény 36. §-a és 87. §-ának (3) bekezdése 2020. január 1-jével hatályon kívül helyezte az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvényt (Eva tv.).

Az evaalanyiság a törvény erejénél fogva megszűnik. A társas vállalkozásnak emiatt ugyan nem lenne teendője, de a Pénzügyminisztérium tájékoztatója szerint ugyanazon a lapon, amelyen az áfáról nyilatkozik, 108-as kóddal jelölnie kell, hogy nem választ sem katát, sem kivát. A megszűnés utolsó hónapjának 20. napjáig meg kell fizetni az adóévi várható eva és a megfizetett előlegek különbözetét (feltöltés). Ezt követően el kell számolnia az egyszerűsített vállalkozói adóval (eva). Az elszámolás különbözik attól függően, hogy a vállalkozás az Eva tv. hatálya alatt alanya volt a számvitelről szóló 2000. C. törvénynek (Szt.), vagy nem volt alanya. Az elszámolás során meg kell állapítani az adóévi evát, és az adóévi eva, a megfizetett előlegek, és a megfizetett feltöltés különbözetét, amelyet a bevalláskor kell rendezni. 

Adóalap megszűnéskor

A kettős könyvvitelt vezető társas vállalkozás adóalapját megszűnéskor is úgy kell megállapítani, mint folyamatos működés esetén.

A bevételi nyilvántartást vezető (Szt. hatálya alá nem tartozó) társas vállalkozás adóalapjába – folyamatos működés során alkalmazandó tételek mellett – figyelembe kell venni az evaalany által kibocsátott bizonylat alapján az adóalanyisága megszűnése napjáig meg nem szerzett, illetve bevételnek nem minősülő összegeket is. Két ilyen tételt tartalmazhat a bevallás:
 ♦ Bevételként – a ténylegesen befolyt vagy nem pénzben teljesített összegek mellett – figyelembe kell venni a bizonylat kibocsátásának napját követő 30. napon a bizonylaton feltüntetett összeget, ha eddig az időpontig azt az evaalany még nem szerezte meg.
 ♦ Az összes bevételt növelni kell azzal az összeggel, amelyről az evaalany bizonylatot bocsátott ki, de az az adóalanyisága megszűnése napjáig nem lett kiegyenlítve, és nem telt még el a bizonylat kibocsátásától 30 nap.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen bevallási kötelezettségei és választási lehetőségei vannak a korábban evás társas vállalkozásnak!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel az Adózóna csapata

kövendi

Az iparűzési adó tekintetében milyen teendői vannak az EVÁ-ból évközben KATA-ba átlépő bevételi nyilvántartást vezető BT.-nek ?

Köszönettel

Kövendi-V.Gyula

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csekély összegű ajándék

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Könyvelési program

Pölöskei Pálné

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X