Adómentes bevétel evából a társasági adóra áttérésnél

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász
1

2020. január 1-jével az evatörvény hatályát veszti; az eddig az eva szerint adózó társas vállalkozásoknak (akárcsak az egyéb vállalkozási formában működő korábbi evaalanyoknak) dönteniük kell, hogy a továbbiakban áttérnek-e a kisadózó vállalkozások tételes adója, vagy a kisvállalati adó hatálya alá – már amennyiben jogosultak a két említett adónem közül valamelyik választására, és be is jelentkeznek a kata/kiva hatálya alá –, vagy ilyen döntés hiányában a társasági adó alanyává válnak-e 2020-tól. Cikkünkben egy meglepőnek tűnő, de a szabályokból levezethető, valószínűleg jogtechnikai pontatlansággal magyarázható adómentességi esetkörre mutatunk rá.

A továbbiakban azzal foglalkozunk, amikor

♦ az egyszerűsített vállalkozói adó alanya az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: evatörvény) hatálya alatt bevételi nyilvántartást vezetett;
♦ adóalanyként folyamatos teljesítésű szolgáltatást nyújtott (amelyet bizonyos időszakonként utólag, az érintett időszakot követően számláz ki);
♦ és 2020. január 1-jétől a társasági adó alanyává válik.

A tényállás szerinti esetben a társaság a 2019. adóév utolsó időszakáról – például az utolsó két hónapról – már 2020-ban, a társaságiadó-alanyiság időszakában állítja ki a számlát (például 2020. január 20-án). A teljesítéssel érintett időszak tehát 2019. november–december. Felmerülhet kérdésként, hogy az adózó az említett bevétel után az egyszerűsített vállalkozói adó, vagy a társasági adó szabályai szerint adózik.

Bármilyen furcsának is tűnhet, de az említett bevétel sem az evatörvény, sem a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (tao-törvény) hatálya alá nem tartozik, azaz gyakorlatilag adómentesnek tekinthető.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogy milyen esetben lehet adómentes bevétele evából a társasági adó alá történő áttérésnél!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Eva tv. 8.§ (7) A számvitelről szóló törvény hatálya alá nem tartozó adóalany esetében az eva alapjának megállapításakor az összes bevételt növeli az az összeg, amelyet az adóalany az általa kibocsátott bizonylat alapján az adóalanyisága megszűnése napjáig még nem szerzett meg...

Ezt a szakaszt magyarázza a cikk úgy, hogy az eva alany által "kibocsátott bizonylat" 2020.01.01-én vagy azt követően, de a múltbéli időszakra, múltbéli teljesítésre vonatkozik, az nem eva bevétel.

Szerintem az az eva alany által "kibocsátott bizonylat" az is, amit 2020.01.01-én, vagy azt követően bocsátott ki.

Emlékszem, hogy ezen én is rugóztam 2009-ben, de nem ezért, hanem azért mert az egyéni vállalkozókra nem vonatkozott. Aztán lett is belőle törvénymódosítás.

A cikk a jogalkotói szándékkal ellentétesen sugallja, hogy pusztán sszámlakibocsátási dátummal ki lehet kerülni az adózást:

Az eva-alap megállapításának különös szabályai azt a célt szolgálják, hogy az adó alanya kétszeresen ne fizessen adót olyan bevétel után, amelyet a bejelentés adóévében a társasági adó alapjánál már figyelembe kellett venni, de ne is kerülhesse el az adófizetést olyan esetben, ha a bevétel az adóalanyiság első adóévét megelőző adóévben a társasági adó alapjának még nem volt része. (Indoklás az eva tv. 8.§-hoz)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magyar munkáltatónak külföldön végzett távmunka

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Műemléképület áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X