33 találat a(z) visszavásárlás cimkére

Adózás Kérdés

GRAWE életbiztosítási összeg visszavásárlása Kérdés

Visszavásárlási konstrukciónál áfa, magánszemély esetén Kérdés

Áfakezelés visszárunál és visszavásárlásnál Cikk

A visszáru esetei és a visszavásárlási konstrukciók gyakran keverednek egymással, indokolt azonban őket egymástól megkülönböztetni, mivel általánosforgalmiadó- és számviteli kezelésük eltérő.

Ilyen kedvezményeket adnak a biztosítók a járvány miatt Cikk

Bármilyen előrelátóak is legyünk, a koronavírus-járvány hatásával aligha lehetett számolni. Ez azt jelenti, hogy az élet számos területén alapvető változások következtek be, tömegek megélhetése vált kérdésessé, sokan azt sem tudják, mi lesz velük holnap. A Bank360.hu arról kérdezte a biztosítókat, milyen könnyítésekkel próbálják a járvány miatt nehéz helyzetbe került ügyfeleket segíteni.

EU-s beszerzés visszaszállítása, de belföldi címre Kérdés

Adott "A" magyar disztribútor cég, aki "B" osztrák cég termékeit értékesítette eddig Magyarországon. Májustól "A" és "B" között megszűnik az együttműködés és ezentúl "C" magyar cég fogja értékesíteni "B" termékeit Magyarországon. "B" osztrák cég vállalta, hogy visszavásárolja "A"-tól a készleten maradt termékeket. A termékek közvetlenül "C" magyar céghez kerülnek leszállításra, a fuvarozást "C" cég intézi. "A" magyar cég kiállít egy számlát "B"-nek, amit "B" továbbszámláz "C"-nek. Az "A" cég kiállíthat áfamentes számlát "B"-nek? "B" osztrák cég nem hajlandó áfával növelt összeget fizetni a termékért. Kivitelezhető ez az ügylet áfamentesen? Megoldás lehet, ha "B" osztrák cég állít ki jóváíró számlát "A"-nak? Véleményem szerint "A" cégnek az áfa összegét is tartalmazó számlát kell kiállítania "B"-nek, "B"-nek szintén áfaköteles számlát kell kiállítania "C"-nek, amihez be kell jelentkeznie Magyarországon adóalanyként. Én nem látom kivitelezhetőnek az áfamentes értékesítést. Ezzel kapcsolatban kérném a véleményüket, tanácsukat.

Nyílt végű pénzügyi lizingelt személygépkocsit visszaveszi a lízingbe adó cég Kérdés

Tisztel Szakértő! Egy cég nyílt végű pénzügyi lízing keretében személygépkocsit lízingel. Ezt a gépkocsit a lizingbe adó cég jóval a futamidő lejárta előtt visszaveszi (vásárolja) a lízingbe vevőtől. Ki állít ki számlát és miről, van-e a számlának áfatartalma? Köszönöm válaszát!

Unit-linked biztosítás visszavásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy kft., ügyvezetője számára unit-linked alapú életbiztosítást kötött, a biztosítási díjról szóló havi számlákat a múlt években egyéb szolgáltatásként könyveltük le. Ügyfelem most úgy döntött, hogy a biztosítási kötvényt vissza szeretnék vásárolni, ami egy egyösszegű befolyó összeget fog eredményezni a cég számláján. A kft. könyveiben a korábbi években befektetett pénzügyi eszközt nem mutattunk ki, hiszen a biztosító biztosítási díjat számlázott ki. Kérdésem, hogy mi a 2019-es visszavásárlás, és az így keletkezett pénzösszeg helyes kimutatása a könyvekben? Segítségét előre is köszönöm.

Biztosítás visszavásárlásának közterhei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy unit linked biztosítást (G62WL Europe Treasury befeketetési egységekhez kötött biztosítás) fizetett a cég a biztosítónak éveken keresztül, amit a cég költségként elszámolt. A 2018-as évben ezen biztosítási szerződést megszüntették és a biztosító felé nyilatkozni kellett, hogy a cég lesz-e a visszavásárló vagy a kedvezményezettként szereplő magánszemély. Mi a kedvezményezett magánszemélyt jelöltük meg és a visszavásárlási értéket a magánszemély kapta meg levonások nélkül. A biztosítással kapcsolatos információ: * havi rendszeres díjas fizetés volt * “élethosszig tartó“ azaz határozatlan lejáratú volt a kötvény * tartalmazott kockázati és megtakarítási elemet is * a szerződéskötést követő 10 éven belül vásárolta vissza a kedvezményezett magánszemély Kérdésként merült fel, hogy milyen adó- és járulékteher merül fel a magánszemély részéről és azt a 1853-as bevallásban mely sorokban kell ezt elhelyezni? Válaszukat előre is köszönöm.

Üzletrész bevonása Kérdés

A kft. egyik tagjától visszavásárolta az üzletrészét – névérték felett –, amire az eredménytartalék fedezetet nyújtott. A visszavásárolt üzletrészt egy éven belül nem értékesítette. A törvényi előírásoknak megfelelően a visszavásárolt üzletrész névértékével a jegyzett tőkéjét leszállította, amit a cégbíróság bejegyzett. A visszavásárláskor/leszállításkor könyvelt könyvelési tételek a 3-4 es számlaosztályokat érintették. Kérdésem: a tőkeleszállítás hogyanérinti a társaságiadó-alapot, van-e adóalap-korrekciós kötelezettség? Várom megtisztelő válaszát.

Kedvezményes visszavásárlás bankok által elvett otthonokra Cikk

Visszavásárolhatják a bankok által elvett otthonukat a Nemzeti Eszközkezelő ügyfelei – 32 ezren kapnak levelet, 60 napon belül kell rá válaszolniuk.

Munkavállalónak fizetett életbiztosítás megszünése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 2017-ben befizette a munkavállaló kockázati életbiztosítását. Ez 2017-ben adómentes, 2018-ban egyéb jövedelemnek minősült. A cég megfizette az erre az évre jutó hónapok utáni adót, majd visszavásárolta a biztosítást. Az összeg meg is érkezett a kft. bankszámlájára, ami bevétel. Első kérdésem a cég oldaláról elegendő a tao megfizetése? A második, a magánszemélynek mi a teendője? Be kell-e vallani a 2018 előtti biztosítást, és kell-e utána fizetni valamit? Köszönettel várom válaszukat.

Devizahitelesek: visszakaphatják lakásukat a nemzeti eszközkezelő program résztvevői Cikk

A bérleti díjat rendszeresen megfizető bérlők kedvező feltételek mellett ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi ingatlanjaiknak a kedden benyújtott törvényjavaslat értelmében – közölte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

Visszavásárolt saját részvény Kérdés

Tisztelt Adózóna! Magánszemélyeket érintő adókötelezettség tekintetében szeretnénk állásfoglalást kérni. Zártkörű részvénytársaság visszavásárolta részvényei 39%-át, ami több, mint az új Ptk. 3:222. §-a által megengedett 25%. A visszavásárlás több mint egy éve történt. A főkönyvi kivonatban még most is a 3-as számlaosztályban szerepel. A zrt. szeretné a visszavásárolt saját részvényt a tulajdonosainak térítés nélkül átadni a jelenlegi tulajdoni hányad arányában. Kérdéseink: – Megteheti-e? – A fenti ügylet esetében mikor (részvény juttatásakor vagy a részvény esetleges későbbi értékesítésekor) és milyen adófizetési kötelezettség terheli a kifizetőt és a magánszemélyt? – Van-e lehetőség arra, ha igen, milyen feltételekkel, hogy a fenti visszavásárolt részvényeket a társaság az Szja tv. 77/C §-a alapján munkavállalói értékpapírjuttatás keretében átadja munkavállalóinak? Ez esetben keletkezik-e adófizetési kötelezettség? Várom mielőbbi válaszukat. Üdvözlettel: Küszterné Győri Judit

Óvakodjon a sokat ígérő ügynököktől! Ismét bírságolt az MNB Cikk

Az MNB összesen 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a G7 Capital Kft. és a Kálecz Consulting Kft.-re jogosulatlan pénzpiaci függő ügynöki tevékenység miatt és megtiltotta a bejelentés hiányában végzett tevékenységük folytatását. A két cég a jegybank által már korábban ideiglenes intézkedéssel sújtott társaságnak gyűjtött törvénysértő módon ügyfeleket, évi átlagosan 12 százalékos kamatígérettel – közölte az MNB.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed-gyed jogosultság

Széles Imre

tb-szakértő

Másodállású egyéni vállalkozó adója és járulékai

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close