6 találat a(z) visszáru számlázása cimkére

Árfolyam visszáru esetén Cikk

„Szlovák partnerünk egy 2019. 11. 21-ei teljesítésű szállításáról állított ki visszáruszámlát 2020. 09. 22-én” – írta olvasónk. (A terméket minőségi kifogás miatt szállították vissza.) Azt kérdezte, hogy milyen árfolyammal könyvelje a visszárut. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Visszáruszámlázás jogi keretek Kérdés

Tisztelt Szakértő! A https://adozona.hu/kerdesek/2019_10_16_visszaru_szamlazasa_nqm válaszukkal kapcsolatban szeretném kérni, hogy adják meg a pontos jogszabályi hivatkozásokat, különös tekintettel a válaszban első mondatéban szereplő 'A törvény megengedő és nem kötelez..." kitételre. Köszönettel.

Visszáru számlázása Kérdés

Kérdésem egy 2019. 07. 27-ei írásukkal kapcsolatos: "Visszaküldött áru esetén kinek a feladata a visszáru kiszámlázása? Úgy tudom, hogy a legtöbb esetben az eladó dolga ez, de – ha jól tudom – vannak esetek, amikor a vevő feladata kiszámlázni a visszavitt árut. Kérném szépen a szakvéleményét! Olvasónk kérdésére Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt. SZAKÉRTŐNK VÁLASZA: A kérdés megválaszolásához azt kell eldönteni, hogy önálló, az eredeti értékesítéstől független ügyletről van-e szó vagy sem. ....Új ügyletről beszélünk akkor, ha a felek közötti szerződésből az derül ki, hogy bizonyos feltételek esetén a vevő kérésére az eladó köteles lesz átvenni a már eladott – hibátlan – árut vagy annak egy részét. Ez csak akkor állhat elő, ha az eredeti ügyletet már teljesítették.Vagyis kétszer történik tulajdonátszállás: az eredeti értékesítéskor és a visszaértékesítéskor." Kérdésem: gyártóként, nagykereskedőként és az adott márka kizárólagos magyarországi forgalmazójaként, aki kiskereskedő partnerein keresztül, határozatlan idejű keretszerződés mellett, folyamatosan szállít és visszaszállít, ha megfelel a szerződésben rögzített visszaszállítási feltételeknek (lejárat, minőség), miért vagyok köteles önálló ügyletként kezelni, és hogyan történhet, hogy a vevőm "diktál" és számláz vissza felém, mintha ő lenne az általam gyártott termék eladója? Számvitelileg és jogilag is kérdéseket vet fel ez az értelmezés. Köszönettel várom a válaszát!

Visszáru áfa szemszögéből Kérdés

Tisztelt Szakértők! A https://adozona.hu/kerdesek/2018_4_19_Visszaru_afa_szemszogebol_szamlak_anh cikkben az egyik kérdező hivatkozik valamilyen NAV-állásfoglalásra, amely szerint a visszáru külön ügyletként kezelendő. A kérdésre adott szakértői válasz szerint a visszáru nem külön ügyletként kezelendő, és számlamódosításnak minősül. Ennek a kérdésnek elég sok konzekvenciája van (számla lejelentés, áfa stb.), emiatt tehát fontos. A mi nagyker vállalkozásunk évente több tíz alkalommal adja el ugyanazt az árut ugyanazoknak a kiskereskedőknek. Amennyiben a visszáru nem külön ügyletként kezelendő, akkor kérdezném, hogy amikor visszahoz egyet, akkor a sok korábbi eladásszámla közül melyik eladás számít az eredeti számlának? Nem lehet megkülönböztetni, hiszen az áruk ugyanazok az összes számlán. A legutolsó? A legelső? A naptári évben legelső? Őszintén megvallva én nagyon nehezen tudom a visszáru számlázását számlahelyesbítésként értelmezni, de ez persze legyen az én bajom, ellenben nem tudom, hogy az eredeti számla megtalálása a fenti példámban hogyan tud működni. Örülnék, ha a válaszban kitérnének arra, hogy valóban van-e NAV-állásfoglalás arról, hogy a visszáru külön jogügylet, illetve örülnék, ha fény derülne a válaszból annak a logikájára, hogy miért akarják a visszárut mindenáron egy eredeti ügylet módosításaként értelmezni a szakmában. Mindenféle segítő választ előre is megköszönök!

Mikor az eladó dolga a visszáru számlázása, mikor a vevőé? Cikk

Visszaküldött áru esetén kinek a feladata a visszáru kiszámlázása? Úgy tudom, hogy a legtöbb esetben az eladó dolga ez, de – ha jól tudom – vannak esetek, amikor a vevő feladata kiszámlázni a visszavitt árut. Kérném szépen a szakvéleményét! Olvasónk kérdésére Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Visszáru számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék arról, hogy visszaküldött áru esetén kinek a feladata a visszáru kiszámlázása? Úgy tudom, hogy a legtöbb esetben az eladó feladata ez, de – ha jól tudom – vannak esetek, amikor a vevő feladata kiszámlázni a visszavitt árut. Kérném szépen a szakvéleményét ebben a témában. Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed, gyed számítása kata és munkaviszony esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Kisadózó adófizetése csed, gyed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close