hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Árfolyam visszáru esetén

  • adozona.hu

„Szlovák partnerünk egy 2019. 11. 21-ei teljesítésű szállításáról állított ki visszáruszámlát 2020. 09. 22-én” – írta olvasónk. (A terméket minőségi kifogás miatt szállították vissza.) Azt kérdezte, hogy milyen árfolyammal könyvelje a visszárut. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Anélkül, hogy a tényleges szerződést ismerném, a következő lehetőségek merülnek fel általában. Visszárunál hibás teljesítés vagy más ok miatt az eredeti szerződés egészben vagy részben meghiúsul, és ennek következményeként a termék egészben vagy részben visszakerül az eladóhoz (1. eset).

Ettől eltér a visszavásárlási jogra épülő értékesítési konstrukció (2. eset), amikor az eredeti vevő jogosult a szerződésben meghatározott időn belül arra, hogy a megvásárolt terméket visszaküldje, és a vételárat visszatérítik számára (azaz a szerződés nem hiúsult meg). Ha az eredeti eladó és az eredeti vevő között olyan tulajdonátruházásra (például adásvételre) irányuló szerződés jön létre, amelyben külön kikötik, hogy bizonyos feltételek megvalósulása esetén az eredeti vevő jogosult lesz arra, hogy egyoldalú nyilatkozattal olyan újabb kötelmet keletkeztessen, amely alapján az eredeti eladó köteles lesz a dolgot átvenni és a vételárat megfizetni, valójában új, tulajdonátruházásra irányuló szerződés jön létre.

Az 1. esetben stornó számlát szokott az eredeti eladó kiállítani az eredeti teljesítési időponttal, hiszen az eredeti szerződés (teljesítése) meghiúsult.  Az ilyenkor szokásos "mínuszos számla" fogalmát tételesen az áfatörvény nem ismeri, a „mínuszos ellenérték” csakis stornó-számla kiállításakor képzelhető el, ilyenkor az eredeti teljesítési időben nem valósult meg a teljesítés, tehát ennek árfolyama is adott.

A 2. esetben két egymástól eltérő, igaz egymáshoz kapcsolódó ügyletről van szó, és a szlovák fél által történő eladás (mivel önálló értékesítésről állít ki számlát) teljesítésével összefüggő napon kell a megfelelő Szt. szerinti árfolyamot alkalmazni. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft.-tag földvásárlása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő egyéni vállalkozó

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Járulékfizetés 2021-ben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close