• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Visszáru számlázása

Kérdésem egy 2019. 07. 27-ei írásukkal kapcsolatos: "Visszaküldött áru esetén kinek a feladata a visszáru kiszámlázása? Úgy tudom, hogy a legtöbb esetben az eladó dolga ez, de – ha jól tudom – vannak esetek, amikor a vevő feladata kiszámlázni a visszavitt árut. Kérném szépen a szakvéleményét! Olvasónk kérdésére Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt. SZAKÉRTŐNK VÁLASZA: A kérdés megválaszolásához azt kell eldönteni, hogy önálló, az eredeti értékesítéstől független ügyletről van-e szó vagy sem. ....Új ügyletről beszélünk akkor, ha a felek közötti szerződésből az derül ki, hogy bizonyos feltételek esetén a vevő kérésére az eladó köteles lesz átvenni a már eladott – hibátlan – árut vagy annak egy részét. Ez csak akkor állhat elő, ha az eredeti ügyletet már teljesítették.Vagyis kétszer történik tulajdonátszállás: az eredeti értékesítéskor és a visszaértékesítéskor." Kérdésem: gyártóként, nagykereskedőként és az adott márka kizárólagos magyarországi forgalmazójaként, aki kiskereskedő partnerein keresztül, határozatlan idejű keretszerződés mellett, folyamatosan szállít és visszaszállít, ha megfelel a szerződésben rögzített visszaszállítási feltételeknek (lejárat, minőség), miért vagyok köteles önálló ügyletként kezelni, és hogyan történhet, hogy a vevőm "diktál" és számláz vissza felém, mintha ő lenne az általam gyártott termék eladója? Számvitelileg és jogilag is kérdéseket vet fel ez az értelmezés. Köszönettel várom a válaszát!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close