14 találat a(z) vis maior cimkére

Öt agrár tárgyú rendelet módosult Cikk

A Magyar Közlöny 2022. évi 156. számában három új agrárminiszteri rendeletet hirdettek ki szeptember 27-én.

Bejelentéssel lehet élni egyes AKG-hoz kapcsolódó vis maior esetekben az aszály miatt Cikk

Az aszály miatt az új telepítésű agrár-környezetgazdálkodási (AKG) ültetvényekben jelentős tőszámpusztulás léphet fel (85 százalék alá csökken a beállottság). Ez esetben is vis maior bejelentéssel lehet élni, csatolni nem kell dokumentumot – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján.

Dohányágazat: átmeneti támogatásról szóló tájékoztatás jelent meg Cikk

Idén nem a szokásos módon és jogcímeken zajlott a támogatás igénylése, így probléma esetén figyelni kell a megfelelő felületen történő bejelentésre is. Cikkünkben a Magyar Államkincstár által közzétett tájékoztató tartalmát ismertetjük.

A háború hatása a kötelezettségekre: mikor szegünk szerződést és mikor nem? Cikk

Az utóbbi pár évben a világgazdaságot jelentősen átrajzolták olyan események, amelyekre kevesen számítottak. A koronavírus-járvány nagyon sok gazdasági kapcsolatot forgatott fel, az orosz-ukrán háború pedig nyilvánvalóan befolyásolja a teljes térség gazdasági rendszerét. Mi történik a szerződéses kötelezettségekkel ilyenkor? Muszáj teljesíteni ilyen helyzetben is, elvárható egyáltalán a teljesítés? – a Niveus Consulting Group ezekre a kérdésekre adja meg a válaszokat.

Vis maior Kérdés

Újabb korlátozások, de a home office szabályozása és az éttermi kiszállítás áfacsökkentése még várat magára Cikk

A tegnap elfogadott felhatalmazási törvény és az annak nyomán késő este kihirdetett kormányrendeletek hatására hasonló kérdésekkel szembesülnek a cégek, mint tavasszal. Sajnos a régóta ígért home office-szabályozásról továbbra sincs hír, így ismét a vállalatok és a munkavállalók rugalmasságán múlik a tényleges megvalósítás. A Niveus Consulting Group hiányolja az intézkedések közül az ötszázalékos áfa kiterjesztését éttermi házhoz szállításnál.

A veszélyhelyzet után még 120 nap van a pénztárgépek és az automata berendezések éves felülvizsgálatára Cikk

Ha az online pénztárgép, illetve az élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automata berendezés felügyeleti egysége éves felülvizsgálatának határideje a veszélyhelyzet ideje alatt jár le, akkor a felülvizsgálatot az üzemeltetőnek a veszélyhelyzet megszűnése utáni 120 napon belül kell elvégeztetnie, tette közzé oldalán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Fizetés nélküli szabadságra kényszerít a munkáltató, ha nem írom alá a papírokat Kérdés

Tisztelt Adózóna! 2020. 03. 27-én (pénteken) járt le a 4 hétig tartó táppénzem, aznap közöltem a munkáltatóval, hogy március 30-án hétfőn újra munkába tudok állni, akinek a válasza, hogy 40-50 embert el kellett bocsájtani a járvány miatt, köztük engem is, 03. 31-ével pedig megszűnik a munkaviszonyom. Mivel azt ígérték, postázva minden papírt megkapok, de ez nem történt meg, ezért április 15-én bementem a munkahelyemre, ahol a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetéséről szóló papírokat kellett volna aláírnom 03. 31-ei megszüntetéssel. 2019. május óta dolgozom itt és mivel a munkaszerződésemben is le van írva, hogy 30 napos a felmondási idő, ezért nem írtam alá. Közölték: vagy aláírom, vagy elküldenek fizetés nélküli szabadságra a járványhelyzet miatt, melyet a vis majorra hivatkozva, szerintük megtehetnek a járványhelyzet elmúlásáig vagy akár tovább is. A cég több mint 200 főt alkalmaz országosan, a munkahelyem még működik, de 50 dolgozó helyett már csak 10 dolgozó maradt a leépítés miatt. Próbáltam kérni, hogy munkába állhassak, ezt csak egy távoli, másik városban engedélyezték volna. Így, mivel a papírokat nem írtam alá, egyelőre lóg a levegőben a munkaviszonyom, mivel a cég nem mond fel nekem. Álláskeresési járadékra jogosult leszek, mivel van 365 napom az elmúlt 3 évből. Mit tehetek ebben az esetben, valóban megteheti a munkáltató, hogy vis majorra hivatkozva elküld fizetés nélküli szabadságra április 1-jétől? Mi lenne számomra a legideálisabb megoldás? Köszönöm: LG

Azonnali hatályú munkavállalói felmondás határideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltatóm pár napja állásidőt rendelt el. Szerinte "vis maior" miatt nem kell bért fizetnie állásidő alatt, és ez akár 4 hónapig, vagy tovább is eltarthat. Én ezt jogtalannak tartom. Azonnali hatályú felmondáshoz és munkaügyi perhez csak végső esetben folyamodnék, viszont az azonnali hatályú felmondáshoz kapcsolódó határidőből sem akarok kifutni. Ebben az esetben mit kell figyelembe venni, hogy ne csússzak ki a 15 napos határidőből? Az állásidő bejelentését? A fizetés utalásának határidejét? Folyamatos törvényszegés esetén (például az általam jogosnak tartott bér nem utalása, vagy csak egy részének az utalása) is figyelembe kell venni a 15 napos határidőt? Megtehetem, hogy a nem teljes bérfizetés észlelése után egy hónappal mondok fel, azonnali hatállyal? (Addig is megpróbálnám érvekkel meggyőzni a munkáltatómat.) Köszönettel: Tas

Lakásszövetkezet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéb szervezetek, ezen belül lakásszövetkezetek beszámolójának közzétételével kapcsolatban lenne néhány kérdésem. A pillanatnyi helyzetben közgyűlés összehívására nincs lehetőség. A Lakásszövetkezeti törvény egyértelműen kimondja, hogy éves gazdasági beszámoló és költségvetés ügyében nem lehet írásban szavazni. 1. A vis maior helyzetre tekintettel lehet ezen rendelkezés ellenére írásban szavazni, ha az alapszabály nem tartalmaz erre vonatkozó tiltást? 2. A beszámolót elfogadó közgyűlés nélkül be lehet-e nyújtani az adóhatóságnak a társasági adó, az iparűzési adó bevallását, közzé lehet-e tenni a beszámolót? Adhat-e a bevallások benyújtására, a beszámoló közzétételére utasítást a könyvelőnek a lakásszövetkezet vezetősége? Az Adózóna rendelkezik-e a kérdéskörrel kapcsolatban valamilyen információval, hogy a Kormány milyen módon rendezné a helyzetet? Segítségüket előre is köszönöm! Bné Piros

Jár-e végkielégítés ebben az esetben? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy korábbi az oldalon feltett kérdésből arra a kérdésre választ kaptam, hogy a rendkívüli helyzetre való hivatkozás nem lehet oka a végkielégítés meg nem fizetésének, hiszen ahogy dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvédnő írta "A végkielégítésnek az a rendeltetése, hogy a munkáltatónál hosszabb ideig munkaviszonyban álló munkavállalónak – a törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén – anyagi ellátást biztosítson, másrészről az újrakezdés elősegítését szolgálja. Ezen mértéket semmiféle esetleges vis maior helyzet sem befolyásolja." Egy olyan jellegű kérdésem merült fel ezzel kapcsolatban, hogy abban az esetben, ha a munkáltató felajánlja a 4 órás munkaviszonyt a munkavállalónak és azt a munkavállaló nem kívánja elfogadni, jár-e végkielégítés? A 8 órás munkaviszonyhoz tartozó alapbér meg nem fizetését az alábbiakkal indokolja a munkáltató:  "Ha a munkáltató által ajánlott munkaszerződés-módosítást nem fogadja el (...) a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) 146. §-a alapján, mivel a munkáltató a foglalkoztatási kötelezettségének elháríthatatlan külső ok miatt nem tud eleget tenni, ezért a munkáltató felmenti a munkavégzési kötelezettsége  alól, de tekintettel az elháríthatatlan külső okra, ebben az esetben az Ön számára az Mt. hivatkozott rendelkezése alapján az alapbér nem jár." Válaszát előre is köszönöm!

Mi vár az utazási irodákra, mit lehet tenni vis maior esetén? Cikk

Számos utazási iroda nem mondja le a járvánnyal érintett területekre tervezett utakat, hanem átütemezi, vagy egy szabadon beváltható vouchert ajánl fel az utasoknak. Az Európai Bizottság számára is nyilvánvalóvá vált, hogy a jelenlegi szabályozás uniószerte aránytalan kockázatot hárít az utazásszervezőkre, éppen ezért arra hívja fel az európai utazókat, hogy fogadják el a felajánlott, későbbi utazásokra beváltható opciókat. Különösen azok a megbízhatóan működő utazási irodák kerülhetnek szorult helyzetbe, amelyek az előlegeket és saját egyéb likvid forrásaikat már a szezon kezdete előtt arra fordították, hogy utasaik számára lekössék a megfelelő minőségű szállásokat és személyszállítási lehetőségeket.

Koronavírus: tájékoztatót tett közzé honlapján a NAV a pénztárgépek éves felülvizsgálatáról Cikk

A COVID-19 koronavírus-járványt a pénztárgépek éves felülvizsgálatára vonatkozó kötelezettség teljesítésének szempontjából a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vis maior helyzetnek tekinti, ezzel kapcsolatban tájékoztatót tett közzé honlapján a hivatal.

Nem teljesíthető szerződés, vis maior: járvány idején mikor nem kell kártérítést fizetni? Cikk

A koronavírus terjedése és a további terjedés megakadályozása érdekében bevezetett hatósági intézkedések – utazási korlátozások és tilalmak, karanténok – jelentősen befolyásolhatják a szerződéses kötelezettségek teljesítését.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Társas vállalkozói jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31