hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Dohányágazat: átmeneti támogatásról szóló tájékoztatás jelent meg

  • adozona.hu

Idén nem a szokásos módon és jogcímeken zajlott a támogatás igénylése, így probléma esetén figyelni kell a megfelelő felületen történő bejelentésre is. Cikkünkben a Magyar Államkincstár által közzétett tájékoztató tartalmát ismertetjük.

A dohány szerkezetátalakítási támogatási jogosultsággal rendelkező ügyfeleknek 2022-ben nem kellett jelezniük a nemzeti programban való részvételüket az egységes kérelemben. Az idei évre vonatkozó támogatási igényüket a dohányágazat működéséhez és a COVID–19 világjárvány ágazatra gyakorolt gazdasági negatívumainak az ellentételezéséhez nyújtott támogatásról szóló 11/2022. AM rendelet alapján nyújtották be – írja a Magyar Államkincstár portálján közzétett tájékoztatójában.

A rendelet értelmében, amennyiben a jogcímmel kapcsolatos vis maior esemény benyújtására lenne szükség erre a tárgyévre vonatkozóan, akkor azt az „Általános Vis Maior kérelem” menüpontban szükséges bejelenteni. Az egységes kérelem W0223 bizonylatán kizárólag azon vis maior bejelentéseket szükséges megtenni, amik az egységes kérelemben benyújtott jogcímek esetében relevánsak, és abban vállalt kötelezettségek betartása nem lehetséges a vis maior esemény miatt. A dohánylevél minőségromlása, terméskiesés nem érinti az egységes kérelem jogcímeit, így ezen a felületen történő benyújtására nincs szükség.

Az Adózóna jövedéki adóval kapcsolatos cikkeit ITT olvashatja el!

A vis maior esemény elektronikus úton történő bejelentéséről szóló 57/2021. kincstár közlemény VIII. pontja – a vis maior esemény bejelentés benyújtásának módja – szerint:

„(…) 1. Azon intézkedések esetén, amelyek nem kapcsolódnak az Egységes Kérelemhez (jellemzően az EMGA belpiaci, külpiaci, intervenciós intézkedések, a nemzeti támogatások, illetve az ÚMVP és a VP alapján meghirdetett EMVA-ból finanszírozott intézkedések) az „E-ügyintézés” alkalmazás „Általános ügyintézés” menüpontján belül az „Általános Vis Maior kérelem” almenüpontja alatt kell a bejelentést megtenni (…)”.

Fentiek alapján a dohányágazat átmeneti támogatása jogcím kapcsán a 2022. tárgyévre a vis maior az Általános Vis Maior Kérelem menüpontban jelentendő be, nem szükséges az egységes kérelem vis maior felületen külön bejelenteni – olvasható az mvh.allamkincstar.gov.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Eb-jegyértékesítés – Németország áfa

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Közösségen belüli beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink