32 találat a(z) vetőmag cimkére

Átalakuló egyéni vállalkozó Kérdés

Veszélyes ajándékra figyelmeztet a Nébih Cikk

A közelmúltban a hazai és a nemzetközi sajtóban is találkozhattunk bizonyos kéretlen vetőmagcsomagokról szóló hírekkel – emlékeztet a Nébih. A híradások szerint elsősorban Kínából, illetve más távol-keleti országokból (Szingapúr, Taiwan, Malajzia, Wanuatu) érkeztek magánszemélyek postacímére kis „ajándékcsomagok”. Az ismeretlen eredetű vetőmagok több esetben szennyeződéseket, illetve károsítókat tartalmaztak, ezért a felhasználásuk semmiképpen sem javasolt.

EU-n belüli termékbeszerzés helyesbítése Kérdés

Nem termesztett, nem vásárolt, illetve nem tárolt napraforgót: mégis a magyar ökotermelő adatai szerepeltek a számlákon Cikk

Egy magyar termelő nevével visszaélve értékesítettek nagy mennyiségű napraforgót, melynek származása dokumentumokkal nem volt igazolható. Az esetről a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. tett bejelentést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). A kifogásolt iratokkal ellátott terményt, a termelő nevével, de egy magyar cég számlaszámával kiállított számlával értékesítették egy holland felvásárlónak, aki azt Olaszországba adta tovább. Eddig csaknem 250 tonna napraforgó esetében bizonyosodott be a jogsértés, olvasható a Nébih oldalán.

Fordított adó alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem áfaalanyként kapott gabona vetőmagról áfás számlát. A számlán mezőgazdasági szolgáltatás is szerepel (a vetést a szolgáltató cég végezte). Érdeklődnék, hogy ilyenkor a vetőmag áfásként jól van-e számlázva? A fordított adó ilyenkor nem alkalmazható?

Drágulhatnak az őszi kalászos vetőmagok Cikk

Enyhén emelkedhet az őszi kalászosok vetőmagjainak ára, többek között az előállítási költségek növekedése miatt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) előrejelzése szerint.

Ingyenes vetőmag – fordított áfa Kérdés

Kedves Szakértő ! Az alábbi kérdésre adott válaszban az nem szerepel, hogy az átvevőnél be kell-e vallani (a számlán megjegyzésben szerepel a térítés nélküli átadás és a piaci érték). Köszönettel. https://adozona.hu/kerdesek/2016_11_15_Vetomag_terites_nelkuli_atadasa_duj

2018-ban elvetett majd kipusztult őszi káposztarepce könyvelése Kérdés

Mezőgazdasági társaság 2018-ban elvetett őszi káposztarepcéje csapadék hiánya miatt kipusztult, ezért a társaság kiszántotta és őszi búzát vetett helyette (a biztosító ilyen esetekben kártérítést nem fizet). Kérdésem: az őszi káposztarepce-vetőmagot mezei leltárként vagy költségként könyveljem? Válaszukat köszönöm előre is!

Kártevővel fertőzött vetőburgonyát hívott vissza a Nébih Cikk

Kártevőt azonosított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Romániából származó vetőburgonya szállítmányban, mivel a fertőzött gumókat nem szabad elvetni, a 10 tonnás tételt megsemmisítik – közölte a Nébih.

Ismét lehet vetőmagra pályázni, ne késse le a határidőt! Cikk

Elindult a Civil Iránytű Alapítvány és a Syngenta 2018-as Élelmiszerlavina programja. Az önkormányzatok, oktatási intézmények és civil szervezetek idén is több millió forint értékű zöldség vetőmagra pályázhatnak február 28-áig.

Ezzel az árral számolhat, ha tavaszi kalászos gabonát vetne Cikk

Nettó 92 ezer forintos tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé a tavaszi kalászosok fémzárolt, minősített vetőmagjaira a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Vetőmag, hobbiállat kiskereskedelem Kérdés

T. Szakértő! A 4776 TEÁOR tevékenység milyen engedélyekhez, illetve extra nyilvántartásokhoz kötött?

Vetőmag térítés nélküli átadása Kérdés

Ügyfelem, "A" Kft. egy másik "B" Kft.-től térítés nélküli átadás keretében 602 kilogramm búza vetőmagot kap. Mivel ez a termék a fordított áfa hatálya alá esik egy normál termékbeszerzés keretében, milyen teendője van "A" Kft.-nek ilyenkor? Meg kell ugyanúgy állapítani és bevallani a fordított áfát? Illetve az áfabevallásban szerepeltetni kell-e a súlyadatokat az ilyen beszerzésről?

Előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gabonakereskedelemmel foglalkozó cég vagyunk. Termeltetési szerződés keretében vetőmagot értékesítünk partnereinknek. Ez azt jelenti, hogy mikor az árut megtermelik, akkor azt fel kell ajánlaniuk részünkre megvásárlásra, ha megfelelő a minőség, és ők elfogadják az általunk ajánlott árat, akkor megvásároljuk a gabonát tőlük. Sok esetben ekkor kompenzálással egyenlítjük ki a korábbi vetőmagszámlánkat, és csak a különbözetet utaljuk át. A vetőmag-értékesítésre, amennyiben előfinanszírozást kér a vevő, kamatot számítunk fel. Kérdésem, hogy a fenti esetre is vonatkozik az új előlegfogalom? Vagyis a partneremnek a vetőmag ellenértékével megegyező összegről kell előlegszámlát kiállítania? Amit a vetőmagszámlával összevezetek, és így előleget tartok nyilván vele szemben, és arra számítom fel a kamatot? Mi van abban az esetben, ha nem veszem meg a gabonát? Akkor visszafizeti az előleget, és sztornózza az előlegszámlát? Válaszát előre is köszönöm.

Fordított áfa elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Kérdésem: Vevőként kapok egy áfamentes számlát, mert magokat vettem fordított adózással. Le kell könyvelnem a fizetendő áfába, de azonnal lekönyveltem a levonható áfába is. Mikor nem lehet betenni a levonhatóba? 2. Kérdés: Ha ugyanolyan formában továbbértékesítem a magokat, akkor én is áfamentes számlát állítok ki a vevőmnek. Mi van akkor, ha a magokat felhasználom saját célra? Mi van akkor, ha a magokat összekeverem áfás összetevőkkel, és úgy értékesítem. Áfaszempontból hogyan állítom ki a számlát? Köszönettel: Szabó Edit

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Betegség miatt megmaradt 8 nap szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gyógyszertári ügyelet időtartama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Részmunkaidős kft. ügyvezető

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31