13 találat a(z) vendéglátóipar cimkére

Vendéglátóipari termék és tárolótasak elkülönítése Kérdés

Tulajdonos munkavégzése Kérdés

Szigorít a maszkviselési előírásokon a kormány Cikk

A kormány hétfőtől a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre is kiterjeszti a kötelező maszkhasználatot – jelentette be a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Áfacsökkentéssel és az éttermi árak támogatásával élesztenék fel a vendéglátást és a turisztikát a britek Cikk

Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását – közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.

Mentőöv Ausztriában a vendéglátóipar és a turizmus részére Cikk

500 millió eurós segélycsomagot hirdetett az osztrák kormány a vendéglátóipar és a turizmus talpra állítására – jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfőn egy bécsi sajtótájékoztatón.

Bértámogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azok a vendéglátóipari egységek, szállodák, akik a vészhelyzet kihirdetése óta zárva vannak, nulla forint bevétellel rendelkeznek, de dolgozóikat nem küldték el, állásidőt vagy napi néhány órás bejelentésben bért fizetnek nekik, kérhetnek bértámogatást? Ők jogosultak rá? A nulla forint árbevétel, és az, hogy fizikailag nem tudnak munkát adni kizáró ok?

Élelmiszert gyártó cég vendéglátó-ipari ágazatban működik? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk élelmiszergyártó cég (főtevékenysége: 1089 '08 M.n.s. egyéb élelmiszer gyártása). Élhet-e a vendéglátóipari ágazatban működők részére kihirdetett kedvezményekkel (közteherfizetési kötelezettségek alóli mentesülés), hisz nem egyértelmű, hogy a rendelet szerinti vendéglátó-ipari tevékenységet nyújtó ágazatok részének tekinthető-e, illetve hol van szabályozva, hogy az ágazatnak kik a szereplői? Válaszát előre is köszönöm! Halász Éva Szilvia

Vendéglátóiparban jogviszony megítélése . Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésekben kérném állásfoglalását: A vendéglátói tevékenységet végző társaság a leendő alkalmazottjait interjú keretében választja ki, de a beszélgetésekből álló szűrések után fennmaradó néhány fő egy napot a helyszínen is eltölt (konyha, pincérkedés stb.), hogy bemutassa gyakorlati rátermettségét. Tehát ez a gyakorlati szűrés része a munkavállalók kiválasztási folyamatának. Mindezek után kerül sor a munkaviszony létrejöttére. Kérdésként merült fel , hogy a gyakorlati napon keletkezik-e munkavégzésre irányuló jogviszony? Mi a helyes eljárás munkaügyi jogilag? Esetleges munkaügyi ellenőrzés során mivel kell tudnunk igazolni ezen viszonyt? A vendéglátásban egyre gyakrabban fordul elő az az eset, hogy egy cég elküldi a vele munkaviszonyban álló séfjét tanulni a másik vendéglátós cég séfjéhez egy-két napra, így ő tanulás közben értelemszerűen tevékenykedik is, de a cél a tanulás, fortélyok elsajátíttatása, és nem a munkavégzés (nyilván a fogadó séf bír nagyobb tudással) . Véleményünk szerint ez ez eset nem hoz létre biztosítási jogviszonyt. Jól gondoljuk? Viszont felmerült az, hogy a két cég között létrejött-e valamiféle szolgáltatás? Esetleg van-e bizonylat (számla)-kiállítási kötelezettség? (Egyébként ezek megállapodások alapján ingyenesen történnek.) Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm .

Euró elfogadása kereskedelemben, vendéglátásban Cikk

Hogyan kell helyesen eljárni, ha a kereskedő vagy a vendéglátó eurót szeretne elfogadni? – kérdezte az Adózóna olvasója. Antretter Erzsébet szenior menedzser, a Niveus Consulting Group szakértője válaszolt.

Újabb 30-40 milliárd marad a vendéglátóipari cégeknél az idei áfacsökkentésből Cikk

Újabb 30-40 milliárd forint marad a vendéglátóipari vállalkozásoknál az idei áfacsökkentésből – fejtette ki Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumának elnöke a Világgazdaságnak.

Kevesebb jogdíjat kell fizetnie a vendéglátóiparnak Cikk

Átlagosan 19,5 százalékkal csökkennek a vendéglátó üzletek által fizetett zenei jogdíjak január elsejétől. Az igazságügyi miniszter jóváhagyta az Artisjus 2015-ös szerzői jogdíjtervezetét - közölte az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület az MTI-vel hétfőn.

Jár-e pótlék a vasárnap, vagy munkaszüneti napon is dolgozó vendéglátósnak? Kérdés

Tisztelt Címzettek! Kérjük, szíveskedjenek joghelyekkel alátámasztott részletes - indoklást/magyarázatot is tartalmazó - választ adni arra, hogy jár-e 50, illetve 100 százalékos bérpótlék a vasárnap és munkaszüneti napon is dolgozó vendéglátó alkalmazottnak?

Melegétel utalvány: mi mindenre jó? Cikk

A válság a vendéglátóiparban is mély nyomot hagy, egyre nehezebb megtartani a meglévő vendégkört, a forgalomnövelésről nem is beszélve. A melegétel utalványt elfogadó éttermek bevételének átlagosan 20-30 százalékát a munkaidőben utalványokkal fizető vendégek teszik ki. Mit javasol a Sodexo a vendégkör megtartására és forgalomnövelésre?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Előre értékesítés lehetősége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Beolvadásos kiválás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs