23 találat a(z) valorizáció cimkére

Nők 40: nyugdíjjogosultság, visszamenőleges ellátás, kereseti korlát Cikk

A nők kedvezményes nyugdíjjogosultsága bevezetésétől kezdve sláger téma portálunkon. Ezúttal három olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Megjelent az áprilisi VálaszAdó Cikk

Az utóbbi hetekben korábban soha nem tapasztalt mértékben világszerte és Magyarországon is felforgatta hétköznapjainkat és a gazdasági, adózási, társadalombiztosítási, valamint a munkajogi szabályokat a koronavírus-járvány.

Új és leendő nyugdíjasok, figyelem! Itt vannak a 2020. évi valorizációs szorzók Cikk

A 2020-ban induló nyugdíjak visszamenőleg is teljes pontosággal megállapíthatók, miután a Magyar Közlöny 50. számában megjelentek az úgynevezett valorizációs szorzók. A rendelet március 23-ától hatályos.

Ha idén megy nyugdíjba, így számolják ki az ellátását. Példákkal Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi nyugdíj összegének kiszámítási módszere az idei évben sem változott. A nyugdíj összege továbbra is az elismert szolgálati évek számától és a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegétől függ, azaz a nyugellátás összege a havi átlagkereset összegének a megszerzett szolgálati időhöz rendelt százaléka.

Nyugdíjkalkulátor – valorizáció Kérdés

Érdekelne, hogy a napokban megjelent nyugdíjkalkulátorukban még a 2018. évi valorizációs szorzókat alkalmazzák vagy már a 2019. évit? Köszönettel: Balázs

Nyugdíjmegállapítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nemrég fedeztem fel, hogy a 168/1997. számú kormányrendeletben azt, hogy "az (1)-(5) bekezdés alapján meghatározott naptári évi kereseteket, valamint – ha az 1988. január 1-je előtti keresetet is figyelembe kell venni – a Tny. 22. § (8) bekezdése szerinti kereseteket a 2. számú melléklet szerinti valorizációs szorzószámok figyelembevételével kell növelni. A tárgyévi nyugdíj-megállapításhoz tartozó valorizációs szorzószámok hatálybalépéséig ˜– a tárgyévet megelőző évi nyugdíj-megállapításhoz tartozó valorizációs szorzószámok figyelembevételével – előleget kell megállapítani" utolsó mondata kimaradt. Nem értem az okát. Ez jelentheti-e azt, hogy 2019. január 07-én öregségi nyugdíjmegállapításnál a 2018. évi valorizációs szorzókat használják, és így a 2019-es valorizációs emeléstől eleshet a munkavállaló?

Nyugdíjszabályok, amelyek felsrófolják, illetve visszafogják az ellátást Cikk

A nyugdíjtörvényben vannak olyan előírások, amelyekhez érdemes a nyugdíjazás előtt állóknak a kedvezőbb járandóság miatt igazodni, ha van erre módjuk.

Idei nyugdíjazásnál így számítják be a korábbi évek kereseteit Cikk

A Magyar Közlöny 2018/32. számában megjelent 35/2018. számú kormányrendeletben kihirdették az idei, úgynevezett valorizációs szorzókat. Így nincs akadálya a 2018. évben nyugdíjba vonulók nyugellátása végleges megállapításának.

Nyugdíj idén vagy januártól? Számoljon, mi éri meg jobban! Cikk

Az év vége előtt a nyugdíjra jogosultak közül sokakban felvetődik: ha már decemberben is rendelkezik a nyugdíjazáshoz szükséges jogosultsági feltételekkel, már az idén vegye igénybe az öregségi nyugdíjat, vagy inkább nyugdíj jövő évi megállapításával jár jobban?

Ennyit érnek a régi keresetek a nyugdíjban Cikk

Április 3-ától hatályba léptek a 2017. évi valorizációs szorzók. Így már nincs akadálya annak, hogy meg lehessen állapítani a 2017-évben nyugdíjba vonulók végleges nyugellátását.

Idén megy nyugdíjba? Ennyivel kell felszorozni a kereseteket Cikk

Megjelent a nyugdíj számításánál használandó valorizációs szorzószám rendeletének tervezete a kormány honlapján.

Az öregségi nyugdíj kiszámítása 2017-ben. Példákkal, kalkulátorral Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati évek számától és a figyelembe vehető havi átlagkereset összegétől függ.

Az öregségi nyugdíj összegének kiszámítása. Példákkal Cikk

A társadalombiztosítási nyugellátás a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem összegéhez és az elismert szolgálati időhöz igazodik. Az öregségi nyugdíj összege a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkeresetnek a megszerzett szolgálati időhöz tartozó, törvényben meghatározott százaléka.

Egyes juttatások bruttósítása a 2016. évben hatályos szja-ban elmaradt? Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Az szja-törvény 69. § (2) bekezdésében az 1,19-szeres szorzót nem módosították 1/0,85 változásnak megfelelően, ennek helyesbítése nélkül meg nem szerzett juttatás is adózás alá kerül. A Jövedelemadó-törvény: itt vannak a részletek a változásról című cikkük példájában szereplő béren kívüli juttatásoknál 1,18*(0,15+0,14)= 34,22 százalék helyett 1,19*(0,15+0,14)=34,51 százalék fizetni való jön ki. Az adóalapszorzó törvényjavaslat szerinti változásának elmaradása valóban végleges-e, nem korrigálandó, mert így a 16 százalékos szja-kulcs alapján számított adóalapszorzó 1/(1-0,16) = 1,19 mellett 15 százalékos adókulcsot kell alkalmazni, nem az eddigi logika szerinti 1/(1-0,15) = 1,18 adóalapszorzót, így ebben az esetben a törvényalkotó szándéka, az adókulcs 1 százalékos csökkenésének hatása sem érvényesül? A módosítás elmaradása figyelmetlenség, amennyiben működik még az a logika, hogy a "kézhez vett" juttatást nettó értéknek kell tekinteni, azaz a juttatás is a bruttó értékből érvényes adókulccsal számított adóval csökkentett értékékként értelmezhető.

Nyugdíjszámítás lépésről lépésre Cikk

A nyugdíj kiszámítása összetett, több lépésből álló matekozás. Sorra vesszük a műveleteket.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

300 euró alatti EU-s termékértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számla dátuma, könyvelési periódus, áfa visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlaadat-szolgáltatás alóli mentesség

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close