38 találat a(z) vagyonszerzési illeték cimkére

Lakóingatlan értékesítésével szerzett bevételből levonható költségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakóingatlan értékesítésekor jövedelemadó alapjának számításakor, a hatályos szja-törvény alapján a bevételből a szerzéssel, valamint az értékesítéssel kapcsolatos költségek levonhatók. Segítségét kérném, hogy szerzéssel kapcsolatosan felmerült költségek közül alábbiak levonhatók-e? – megfizetett vagyonszerzési illeték, – közjegyzői díj, – ügyvédi díj, – értékbecslési díj, – lakáshitel folyósítási díja, – földhivatali bejegyzés díja Értékesítéssel kapcsolatos költség címén levonható-e:az energiatanúsítvány számlával igazolt ellenértéke? Válaszát köszönöm!

Vagyonszerzési illeték Kérdés

Tisztelt Cím! Német állampolgárságú ismerősöm magyarországi állandó lakóhellyel rendelkezik. Honosíttatta a saját tulajdonát képező német rendszámú autóját. Nem érti, miért kellett a saját tulajdonát képező autója után vagyonszerzési illetéket fizetni. Hiszen, mint mondja, az autó eddig is az ő tulajdonát képezte (az ő vagyona volt). De mivel az év nagy részét itt tölti, ezért úgy gondolta, hogy itt fizet adót és biztosítást. Kell-e ilyen esetben is vagyonszerzési illetéket fizetni, vagy visszakérheti a befizetett illetéket? Köszönettel: Vallerné Klári

Illeték számvitel Kérdés

Tisztelt Cím! Iingatlanhoz kapcsolódó vagyonszerzési illeték esetében, ha az illeték kiszabásáról szóló határozat kelte 2013. december, a jogerőre emelkedés 2014. január, a 2013. vagy a 2014. évre könyvelendő az illeték?

Társasági adó Kérdés

Tisztelt Cím! Kft. vásárolt egy nem új ingatlant, az ehhez kapcsolódó vagyonszerzési illeték lehet-e kisvállalkozói kedvezmény?

2013. évi társasági adó kérdés Kérdés

Tisztelt Cím! 2013. 08.hóban vásárolt a kft. egy nem új ipari csarnokot, az üzembehelyezés 2014. 01. hónapban történt. 2013.12. hóban új fűtési rendszert alakított ki a kft. A fűtési rendszer kialakításáról szóló számla összege - mely 2013.12. havi és az ipari csarnok aktiválása előtt merült fel -, lehet adóalap-csökkentő kedvezmény a társasági adóróló szóló törvény 7. § (1) zs pont alapján? A másik kérdésem az, hogy az ipari csarnok vagyonszerzési illetéke lehet adóalap-csökkentő kedvezmény a társasági adóról szóló törvény 7. § (1) zs pont alapján? A harmadik kérdésem az, hogy az ipari csarnok vagyonszerzési illeték kivetésének kelte 2013. 12. 06., jogerőre emelkedés 2014. 01. hó. Ebben az esetben a 2013. vagy a 2014. évben könyvelendő a vagyonszerzési illeték? Köszönettel a választ.

Cég vagyonszerzési illetékkötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbiakban szeretném a segítségüket kérni: Egy kft. megvásárolt egy telephelyet, az illetéket kiszabták rá, megfizette. Ezen a telephelyen felépített egy épületet (nem lakó-, hanem szociális épület: mosdó, konyha, iroda, stb). Nem vagyok biztos benne, hogy az épület után kell-e újabb illetéket fizetnie, ez értéknövelő beruházás vagy vagyonszerzés-e? Az építtetés visszterhes vagyonszerzésnek minősül-e egyátalán? Sajnos nem találtam sehol a fogalom magyarázatát... Bejelentés szükséges a NAV felé? Köszönettel: Kata

Vagyonszerzési illeték házastársak között Kérdés

A házaspár egyik tagja 100%-ban tulajdonos egy ingatlanhasznosító társaságban. Az üzletrészét elajándékozza a házastársa részére. Keletkezik-e vagyonszerzési illeték-fizetési kötelezettség az ingatlanhasznosító Kft.-ben lévő ingatlanok miatt?

Teljesen mindegy, ki ad pénzt végtörlesztésre Cikk

Bár több sajtóorgánumban megjelent, hogy nem mindegy, ki ad pénzt végtörlesztésre, s bizonyos esetekben vagyonszerzési illetéket kell fizetni a végtörlesztésnél, a törvény valójában másképp rendelkezik.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénzforgalmi elszámolás uniós számla

Nagy Norbert

adószakértő

Le nem vonható áfa könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Termékimportáfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink