• Scharf Zsuzsanna
Hozzászólások 0

Élettársi vagyonközösség megszűnése

Tisztelt Szakértő! Egy illetékkel kapcsolatos kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni. Ügyfeleim közel 30 éven keresztül élettársi kapcsolatban éltek egymással. A kapcsolat során sem közjegyzői élettársi nyilatkozatra, sem az élettársi kapcsolat regisztrációjára nem került sor. Az élettársi kapcsolat megszűnt, és az élettársi kapcsolat során történt vagyongyarapodásukat a felek megállapodással rögzítenék. A megállapodásban a felek közös egyetértésben rögzítik, hogy egyikük 80%, míg másik 20% részesedéssel járult hozzá az élettársi közös vagyon gyarapodásához. Ennek megfelelően az egyik fél az összes vagyongyarapodás 80%-át kitevő vagyont tart meg, míg a másik félnek 20%-nak megfelelő vagyonátadás történik. Az átadás során készpénz és ingatlan is átadásra kerül. Az ingatlan átadásánál ingatlan-nyilvántartási átírásra is szükség van, mert az átadandó ingatlan nem a megszerző fél nevén szerepelt eddig. (Minden ingatlan, amit vagyongyarapodásként az élettársi idő alatt szereztek, csak az egyik fél nevén lett szerepeltetve az ingatlan-nyilvántartásban.) Kérdés: Ha a vagyongyarapodás megosztása 80-20%-ban történik, amely szerzési arányt a felek a vagyonmegosztási szerződésben is elismernek, és rögzítenek, keletkezik-e bármelyik fél részére vagyonszerzésiilleték-fizetési kötelezettség? Szíves válaszát előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel: Scharf Zsuzsanna


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close