90 találat a(z) vállalkozó cimkére

Elektronikus fizetés Kérdés

Influenszer adózás – számla Kérdés

Fakitermelés adózása Cikk

Közeledik a tél, akik a téli fűtést fával oldják meg, megkezdik a tüzelőanyag felhalmozását a hideg időszakra. Az erdőből a fát egyrészt kitermelheti a tulajdonos, másik megoldás, hogy a vevő magának vágja ki, mindezeknek azonban van adózási vonzata is. Nézzük ezt meg részletesebben!

Változások az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapításában Cikk

A július 1-jén hatályba lépett új tb-törvény egyebek mellett módosította a nem nyugdíjas vállalkozók és a biztosított őstermelők minimális járulékalapját. Ez a változás kihatással van a vállalkozók, őstermelők egészségbiztosítási pénzbeli ellátására, azaz ezáltal változott a táppénz, a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, az örökbefogadói díj megállapítására vonatkozó szabályozás.

Egészségügyi dolgozók 500 000 forintos rendkívüli juttatása – így számolja el katásként Cikk

Olvasónk katás egészségügyi vállalkozóként kapta meg az egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítést. Hogyan kezelje ezt a könyveiben, és milyen bizonylatot állítson ki róla? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Járulékfizetés egyezményes országban öregségi tipusú nyugdíjban részesülő magyarországi kereső tevékenysége után. Kérdés

Vállalkozás ápolási díj mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem ápolási díj mellett lenne vállalkozó. Nem otthon dolgozna, heti kétszer piacozást folytatna. Lehet-e vállalkozó, s meg kapná mellette az ápolási díjat?

Vállalkozóvá válási támogatás az szja-ban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozóvá válási támogatást igényelt az egyik ügyfelem, majd egy katás bt.-t alapított. A kérdésem az lenne, hogy az szja-bevallásban szerepeltetnem kell-e a megkapott támogatást? A vissza nem térítendő támogatás 6 hónapon keresztül került folyósításra. Köszönöm a segítséget!

Katás vállalkozás: szüneteltetés következménye Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Adott egy katás egyéni vállalkozás alkalmazott nélkül, mely jelenleg tevékenységet nem folytat, mivel a vállalkozó jelenleg gyeden van 9 hónapos gyermekével és keresőtevékenységet jelenleg nem végez. Másik katás egyéni vállalkozásban (családtagnál) alkalmazotti státuszból került táppénzre, majd csedre és jelenleg gyedre, jelenleg aktív kereső tevékenységet alkalmazotti státuszban sem folytat. A katás egyéni vállalkozó jelenleg vállalkozói tevékenységét egyedül végzi, vagyis aktív dolgozója alkalmazottként nincs. A kialakult veszélyhelyzet miatt katás egyéni vállalkozását szünetelteti áprilistól a veszélyhelyzet idejére, mely remélhetőleg 1-2 hónap. Jogszerűen ezt megteheti-e , mivel jelenleg nincs aktív státuszban lévő dolgozója?Mivel a tevékenységét nem véglegesen szünteti meg, csupán szünetelteti, van-e valamilyen következménye, hátránya, bevallási, fizetési kötelezettsége a gyeden lévő alkalmazottra? Esetleg a gyeden lévő kismama (iker gyermekekkel) mikor folytathat keresőtevékenységet a gyed mellett akár a saját vállalkozásában, akár alkalmazottként a családtag jelenleg szüneteltetett vállalkozásában? Vagy esetleg egyszerűsített foglalkoztatással alkalmanként? Köszönöm segítségüket

Női 40 éves nyugdíj melletti keresetkorlát Kérdés

T. Szakértő! Több helyen is utánanéztem annak a problémának, hogy van-e keresetkorlát a 40 év munkaviszonnyal nyugdíjba vonuló nők esetében. Ahány helyen néztem, annyiféle választ találtam. Kérem, segítsen megtalálni a jelenleg hatályos jogszabályhelyet ebben a kérdésben! Másik problémám, hogy van-e különbség ebből a szempontból a munkavállaló és vállalkozó nyugdíjas esetében? Köszönöm

Gyermeknevelési támogatás. Kérdés

Gyetben részesülő anya vállalkozást indít, és nem vesz ki jövedelmet, az év végén leadózik a 9 százalék vállalkozói adóval, az osztalék után 15 százalék szja és a szocho, mivel már nincs eho. Kell-e neki külön havonta bevallást adnia (1958), illetve az egyéni járulékot fizetni?

Katás egyéni vállalkozó táppénzen Kérdés

Katás egyéni vállalkozónak heti 36 órát meghaladó munkaviszonya van. A munkahelyén betegszabin, majd táppénzen van. A kérdésem, hogy ilyen esetben az egyéni vállalkozásában állíthat-e ki számlát erre az időszakra. A vállalkozásban erre az időszakra is megfizeti a 25 ezer forintot.

Munkaviszonyban és vállalkozóként ugyanott Cikk

Van egy dolgozónk, aki gépbeállítóként 8 órás munkaviszonyban van nálunk. Lehetséges-e, hogy egyéni vállalkozóként az udvarosi munkákat végezze a cégnél? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Hamarosan fizetni kell a kamarai hozzájárulást! Cikk

Közeleg az évi kamarai hozzájárulás befizetésének határideje, 2019. március 31-e.

Ügyvezetői lehetőségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szives válaszát a következő kérdésekben. Regisztrált könyvelőként, öregségi nyugdíjasként (67 év) több vállalkozásnak könyvelek. Mostantól ezek közűl a vállalkozások közűl kettőben én leszek az ügyvezető. Az egyikben 50 százalékban tulajdonos is vagyok. Eddig a tulajdonosok közűl voltak az ügyvezetők. Mindkét kft. gépjármű-kereskedéssel foglalkozik. Mostantól a volt ügyvezetők önálló katás vállalkozóként a gépkocsik javitásával és értékesitésével foglalkoznak majd. A kft.-ben nem lesz bejelentett jogviszonyuk. Viszont a gépkocsik számlázását ezentúl is ők végzik. Jövedelmet ezért nem vesznek ki. A bizományosi díj lesz az ő hasznuk, de természetesen ezt a saját nevük alatt az ő vállalkozásukban számlázzák a vevők felé. A két katás vállalkozó székhelye az egyik kft. székhelye. Bérleti dijat fizetnek a kft.-nek. Kérem, legyen szíves tájékoztatni, hogy ki után mit kell megfizetnünk. Az új ügyvezető jövedelem nélkül vállalja az ügyvezetést. Válaszát várva, tisztelettel: Borosné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Önköltségszámítás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egyszerűsített foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close