12 találat a(z) turisztikai idénymunka cimkére

Idénymunka Kérdés

Egyszerűsített foglalkoztatás: 1,5-2-szeresére nő a közteher Cikk

Az extraprofit adókról szóló 197/2022. kormányrendelet a mezőgazdasági, turisztikai idénymunkások, valamint az alkalmi munkások esetében kétszeresére, a filmipar statiszták esetében másfélszeresére növeli a foglalkoztatók által naponta fizetendő közterhet. Némi elégtétel, hogy a foglalkoztatottak nyugdíjalapja is növekszik.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Alkalmi munka vagy turisztikai idénymunka? Cikk

Alkalmi vagy turisztikai jellegű foglalkoztatottnak minősülnek a strandbüfé dolgozói? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Turisztikai idénymunka szállodában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egész évben nyitva tartó szálloda egyszerűsített foglalkoztatás keretében nagy számban alkalmaz munkavállalókat az alkalmi munka szabályai szerint. A kérdésem az lenne, hogy alkalmazhat-e munkavállalókat a turisztikai idénymunka szerinti szabályok szerint? Ez szerint 120 napra lehetne alkalmazni és napi 500 forint lenne a közteher, ami kedvezőbb lenne, mint az alkalmi munka 90 napja és 1000 forintos közterhe. A szálloda tevékenysége alapján elvileg megfelel ennek a feltételnek, azonban ezt a tevékenységet valójában nem idényjellegűen, hanem folyamatosan végzi, mert egész évben nyitva tart, ezért nem vagyok biztos benne, hogy ebbe nem lehet belekötni egy esetleges ellenőrzés során. Mi a helyes eljárás? Alkalmazható a turisztikai idénymunka? A másik kérdésem az lenne, hogy számomra nem világos, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás esetén hogyan kell számítani és nyilvántartani a szabadságot. Ha például valaki egy hónapban 5 napot dolgozik összesen, aztán két hónapig semmit, aztán a következőben 3 napot, akkor ugyebár nem 4 hónapot dolgozott a munkavállaló a cégnek, hanem 8 napot. Vagy rosszul gondolom? A szerződések mindig csak néhány napra szólnak, számomra ez az egész nyilvántartás, szabadságkiadás nem értelmezhető igazán. Illetve pont itt az Adózónán láttam, hogy be kell jelenteni az alkalmazottat a szabadság idejére is, ami adott esetben eléggé csökkentheti az alkalmazásra rendelkezésre álló napokat. Válaszát előre is köszönöm!

Idénymunkások havi bérezése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Abban szeretnék segítséget kérni, hogy idénymunkásokkal megállapodhatunk-e havi díjazásban, bérben? Adott egy szálloda, a szezon kezdődik május 10-én, idénymunkásokkal akarja üzemeltetni egész szezon alatt, ami tart szeptember 6-áig. Van-e arra lehetőség, hogy bejelentem a dolgozókat május 10-étől 120 napra, turisztikai idénymunkásnak? Nem szeretik a napi, illetve az óradíjas megállapodást, ezért gondoltam, hogy megállapodok velük havi díjazásban. A havi díj náluk nettó bérként értendő, van-e arra lehetőség, hogy mint egy átalányt úgy állapítom meg a havi bért és ebbe beleszámolom a vasárnapi vagy a munkaszüneti napi pótlékot, túlórájuk nem lesz. Vezetik a munkaidő-nyilvántartást, a bérük meghaladja majd a törvény általi minimum óradíjat jócskán. Arra gondoltunk, hogy ha van lehetőség havi bért adni nekik és ez úgy van megállapítva, beleférnek az esetleges pótlékok is bőven, akkor mentesülünk rengeteg adminisztráció alól, sokkal átláthatóbb mindenki számára, és szezon végén "csak" a szabadságokkal kell adott esetben elszámolnunk a dolgozóval. Ebben a kérdéskörben szeretnék tanácsot kérni, mit lehet, és mit nem, milyen jogszabályokat kell átnézzünk? Előre is köszönöm szépen a segítséget! Benkő Eszter

Nyes alatti munkavállalás Kérdés

Ügyfelem nyes igénybevételére jogosult személyt szeretne turisztikai idénymunkára alkalmazni. Ebben az esetben van-e felső határa a hónapon/éven belüli munkavállalás napjainak? Lehet-e folyamatosan foglalkoztatni, vagy minimumnapokat lehet csak igénybe venni? Bármennyi lehet a napidíj, akkor is csak a napi 500 HUF-ot kell megfizetni utána (alsó határt találtam, de felsőt nem)? Melyik nyomtatványon kell bejelenteni a munkavállalót? Kijelenteni is kell? Köszönöm.

Turisztikai idénymunkások foglalkoztatása: a főbb szabályok Cikk

Hogyan kell kiadni a szabadnapokat és a szabadságot, napi 12 órára milyen díjazás illeti meg a turisztikai idénymunkásokat? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Turisztikai idénymunka: egyszerűsítési lehetőségek Cikk

A nyárra emlékeztető melegnek köszönhetően itthon már nyüzsögnek a turisták. A munkáltatók egyébként is munkaerőhiánnyal küzdenek, így az utazásszervezés, idegenvezetés, szálloda szektorban is egyre több dolgozót alkalmaznak egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló munkaviszony keretében. Az Mt. a munkaidő, pihenőidő beosztására vonatkozóan az általános szabályoktól több ponton eltérést enged, nagyobb rugalmasságot biztosítva a munkáltatónak.

Turisztikai idénymunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áprilistól szeptemberig üzemelő hotel szeretne foglalkoztatni alkalmi jelleggel reggelizetetéshez pincért. Bejelenthető-e turisztikai idénymunkára? Köszönöm a szíves tájékoztatást.

Turisztikai idénymunka Kérdés

Egész évben üzemelő szálloda az év folyamán bármikor foglalkoztathat egyszerűsített foglalkoztatottat turisztikai idénymunkásként? Vagy csak például nyáron vagy télen? A vállalkozás kell, hogy idényszerűen működjön, vagy az alkalmazottat lehet idényszerűen foglalkoztatni?

Idegenvezető, pincér, lovas – szabályok az idénymunkában Cikk

Nyár elején tartunk, de már ilyenkor nyüzsögnek a turisták, egyre több az itthon pihenő és a külföldre utazók száma is. Gyakori, hogy a munkáltatók a megnövekedett munkaerőigényt különösen a szállodákban, az utazásszervezés, idegenvezetés során egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló munkaviszony keretében alkalmazott dolgozókkal elégítik ki.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

NAV-határozat

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Egyszerűsített végelszámolás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs