14 találat a(z) tisztségviselő cimkére

Szakszervezeti tisztségviselő Kérdés

Szakszervezet tisztségviselő jutalma Kérdés

Társas vállalkozó gyet mellett Kérdés

Tisztségviselők tiszteletdíja: melyik soron kell kimutatni? Cikk

Az eredménykimutatás melyik sorában kell kimutatni a választott tisztségviselők részére fizetett tiszteletdíjat? Bérköltség vagy személyi jellegű egyéb kifizetés? – kérdezte az Adózóna olvasója. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Levonások Kérdés

Képviseleti jogosultság megszűnése Kérdés

Tisztségviselő díjazás nélkül, adózás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Lakhelyünken 100 garázsból álló kis garázsszövetkezetet működtetünk, ahol a garázsok a magánszemélyek tulajdonában vannak. A szövetkezet nem végez üzleti tevékenységet. A garázstulajdonosok egy szerény összeget fizetnek közös költségre, amely csak az évközi kisebb javításokra, villanyköltségre az elnök tiszteletdíjára, illetve várhatóan nagyobb kiadásra biztosít tartalékolást. Felmerült, hogy ha az elnök bármely okból (betegség, tartós távollét akadályoztatva van) erre az esetre szükséges lenne másik tisztségviselőre is (elnök vagy alelnök), aki szükség esetén intézkedni tudna halaszthatatlan ügyekben. Ehhez közgyűlést kell összehívnom mint jelenlegi elnöknek. Mivel az új tisztségviselő feladata csak kivételesen jelentkezne, vállalja az illető, hogy a feladatát térítés nélkül végezné megbízásos vagy tagi viszonyban. Kérdésem: 1. Az úgynevezett másik tisztségviselő térítésmentes munkavégzése esetén bármilyen járulékot, adót kell-e fizetnie részben a magánszemélynek vagy a társaságnak kötelezően? A válaszukat befolyásolja-e az, ha a cégjegyzésre önállóan vagy együttesen lennének jogosultak, vagy az új személy tagi – vagy megbízási – jogviszonyban végezné eseti munkáját, 2. Feltétlenül szükséges-e szerződést kötni a magánszeméllyel megbízásra vagy elégséges, ha a közgyűlési határozat az Alapszabályban meghatározott feladatokra hivatkozik. Válaszukat előre is köszönöm.

Cégképviselet Kérdés

Tisztel Adózóna! https://adozona.hu/tarsasagi_jog/A_cegek_kepviseleterol_a_cegjegyzesi_jogrol_IFI6EO írást nagyon fontosnak és tartalmasnak tartom, mert sem a vállalkozók, sem a számviteli és adózási szakemberek nem rendelkeznek kellő ismeretekkel ezen a téren ... sajnos(!) [Még több ilyen tárgyú könnyen átlátható cikkre, figyelemfelhívásra lenne szükség, a könyvvizsgálói praxisomban legalábbis ezt látom.] Ehhez a témához kapcsolódva szeretném megkérdezni, hogy mely esetekben van relevanciája a Ctv. 24. § (1) g) pontjában említett esetnek, amikor "ha a vezető tisztségviselő képviseleti jogot nem gyakorol, ez a tény"? Köszönöm a választ! dr. Sallai Csilla Kamarai tag könyvvizsgáló

Választott tisztségviselő két ciklusban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nonprofit gazdasági társaságunkat háromfős felügyelőbizottság ellenőrzi. Két évre választotta a tulajdonosunk, 2017. 12. 16-án lejárt az előző három tag mandátuma, és 2017. 12.17-étől kinevezték a három új tagot. Az előző és az új felügyelőbizottság is teljes hónapra járó tiszteletdíjat kap (bérprogramunk így számfejti)? Illetve egyikük mindkét ciklusban tag lett, akkor neki decemberre kettő tiszteletdíj jár? Köszönettel.

Egyéb jogviszonyban dolgozik? Ezektől függ, hogy biztosított-e Cikk

A megbízási díj nagyságán, a megbízott tevékenységének jellegén, vagy a teljesítésigazolásokon múlik, hogy a megbízott biztosított-e? Hol ezen, hol azon. Összefoglaltuk a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyok biztosítási időtartamra vonatkozó szabályait.

Vezető tisztségviselő nyugdíjba menne – mi számít szolgálati időnek? Cikk

Olvasónk tíz éve tisztségviselője egy alapítványnak, és emellett nincs munkaviszonya, csak rehabilitációs ellátásban részesül. Azt tudakolta az Adózónától: a tisztségviselői jogviszony biztosítási időnek, szolgálati időnek számít-e, és ha igen, hogyan kell kérelmezni, igazolni? Kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

Vagyonnyilatkozat: a tisztségviselők is nyilatkoztak Cikk

Egyes tisztségviselőknek, köztük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének, a legfőbb ügyésznek, az Állami Számvevőszék, a Gazdasági Versenyhivatal, valamint a Magyar Nemzeti Bank elnökének is nyilatkozatot kellett tennie a 2012. december 31-ei vagyoni állapotnak megfelelően csütörtökig. A friss beszámolókat a parlamenti honlapon tették közzé.

Rendkívüli felmondás: van, amikor plusz papír nélkül is megoldható Cikk

A jelenleg még hatályos Munka törvénykönyve szerint ha egy szakszervezeti tisztségviselőt akar a munkáltató rendkívüli felmondással eltávolítani, köteles az intézkedés előtt beszereznie a felsőbb szakszervezeti szerv véleményét. Felmerül a kérdés, mi van abban az esetben, ha a munkáltató eleve meg sem kísérli a vélemény beszerzését.

Kiskapu: mit tehet az ügyvezető, ha gyanúsított? Cikk

Akkor lehet jogi személlyel szemben intézkedni, hogyha a szándékos bűncselekményt követett el, amelynek célja vagyoni előny szerzése volt. További feltételek és kiskapuk a jogszabályban.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó, költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

15 Ft/km vagy 30 Ft/km?

Lepsényi Mária

adószakértő

De minimis támogatás szja-bevallásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs