13 találat a(z) tervezés cimkére

Az adatvédelmet is tartsák szem előtt a munkahelyek újranyitásakor! Cikk

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos védelmi intézkedések enyhítésével párhuzamosan a cégek és üzletek az újranyitást tervezik, vagy már meg is kezdték. Az újranyitással járó adatvédelmi kötelezettségekre a Baker & McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda hívja fel a figyelmet.

Tervezés uniós országba magyar cégnek Kérdés

TEÁOR-szám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó tevékenységi kódja 741003 Belsőépítészeti tervezés, tanácsadás, 741002 Lakberendezés, tervezés, tanácsadás. Ezek leírásában nem szerepel a kivitelezés, tehát ha a tervezésen és a tanácsadáson kívül a tényleges kivitelezést is ő csinálja, akkor jók ezek a kódok, vagy fel kell venni más tevékenységet is? Ha igen, akkor az milyen szám, mert nem találtam rá semmit? Köszönöm előre is válaszát.

Telekeladás könyvelése Kérdés

Vadásztársaság 2016-ban vásárolt 2 700 000 ft + áfáért telket, és tervet is készíttetett 380 000 ft + áfáért, hogy építsen rá egy vadászházat. Az áfát arányosítva a vállalkozási tevékenység arányában visszaigényelte. Majd két év múlva alanyi mentes lett (azóta évenként 13 000 ft áfát bevall, illetve befizet a társaság). Jelenleg is alanyi mentes. 2016-ban a telek bekerítése 330 000 ft-ba került. A társaság el akarja adni az ingatlant, melynek könyvszerinti értéke telek 3 200 000, a tervezés 450 000, illetve a kerítés 330 000 ft. Ez összesen 3 980 000 ft, és 3 500 000 ft-ért tudná eladni. Milyen összeget számol el ilyen esetben bevételnek (magasabb a könyv szerinti érték, mint az eladási ár), és alaptevékenység bevételének elszámolhatja-e? Amortizálva természetesen nem volt a telek.

Tervezés és kivitelezés áfa-megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mint generálkivitelező épület tervezési és kivitelezési feladatok ellátására kötöttünk vállalkozási szerződést. Az épület kivitelezése hatósági engedélyköteles építési szerelési és egyéb szerelési tevékenység, így mivel az áfatörvény szerinti fordított adózás feltételei fennállnak, az ügylet fordítottan adózik. Tekinthető-e a tervezés és a kivitelezés komplex ügyletnek, és lehet-e azonos adókezelést alkalmazni, vagy a tevékenységek áfa szempontjából elkülönülten kezelendők? Üdvözlettel

Tervezés + kivitelezés áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném segítségét. "A" Kft. acélszerkezetű csarnokok elemeinek gyártásával és kivitelezésével, építésével foglalkozik. A megrendelő ("B" Kft.) nyilatkozata szerint építésiengedély-köteles munkáról van szó. A megrendelő belföldi adóalany. A csarnok kivitelezési, építési, szerelési munkáról fordított áfás számlát állít ki a kivitelező ("A") cég a megrendelő ("B") cégnek. A tervezési munkát korábban más cég végezte. Kérdés: Amennyiben egy megrendelő a kivitelezővel olyan megállapodást (szerződést) köt, hogy a kivitelezési, építési munkákon túl az adott csarnok tervezési munkát is igénybe veszi ebben az esetben együttesen (komplexen) kell megítélni az ügyletet és FAD-os számlát állít ki a kivitelező cég a megrendelőnek, vagy elkülönülten, önálló ügyletként kell kezelni a tervezést és kivitelezést oly módon, hogy a kivitelezésről FAD-os, míg a tervezési díjról áfás számlát állít ki "A" Kft .a "B" Kft.-nek. Jól gondoljuk-e, hogy mivel a tervezési munka szorosan kapcsolódik a csarnok építéshez, szereléshez (mondhatni tervek nélkül fel sem lehet építeni a csarnokot), így a komplett megrendelést fordított áfásan kell számlázni?

Tervezési szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy tervezéssel foglalkozó társaság alvállalkozóként egy másik tervező cégnek tervezési szolgáltatást nyújt. Az a cég, amelynek nyújtja a szolgáltatást, Magyarországon bejegyzett NAV adószámmal és magyarországi székhellyel rendelkezik. A szolgáltatás tárgya tekintetében a tervezés egy EU-s országban építendő épületre vonatkozik. Kérdésem:az ügylet mentes-e az áfa alól, hiszen nem magyarországi ingatlanra vonatkozó szolgáltatást végeznek, avagy áfás, miután a megrendelője a feladatnak Magyarországon bejegyzett magyarországi székhellyel és adószámmal rendelkező társaság? Válaszát előre is köszönöm!

Grafika az EU-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Kérem szíveskedjenek tájékoztatni, hogy ha egy belföldi, áfakörös grafikai stúdió (kft.) ausztriai és német cégeknek grafikai munkákat készít (grafikai tervezés, munkaruházat logózása, kültéri cégtábla stb.), amely szolgáltatások, illetve termékek a megrendelők EU-s székhelyére kerülnek kiszállításra, áfa nélküli közösségi szolgáltatásnak, illetve áfa nélküli közösségi termékértékesítésnek minősülnek-e? (Az EU-s megrendelő cégek fizetik-e az áfát?) A számlára milyen meghatározásnak kell kerülnie, illetve milyen dokumentációk szükségesek az "áfamentes" számlázáshoz? Szíves válaszadásukat előre is köszönöm!

Belföldi fordított adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építési és hatósági engedélyköteles nagyberuházásban a társaságunk alvállalkozóként az alábbi munkát, munkákat végzi, egy szerződés keretén belül. A szerződésben egy-egy munka díját külön megállapítani nem lehet. Egy ingatlanban szünetmentes berendezést ad el beszereléssel együtt, kéményt épít és a teljes tervezést is ő végzi. Ez a tevékenység egyenes, vagy fordított adós? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: Szalai Lajosné

Jogdíj a társasági adóban Kérdés

Építész ügyfelem társaságiadóalap-csökkentő tételként számolta el évek óta bizonyos építészeti tervek után járó (kiszámlázott) jogdíjat a Tao törvény 4. § 20. jogdíj fogalma alapján. Úgy tűnik, hogy 2016.07.16-ától ez a joga megszűnik a jogdíj fogalmának változásával. Jól gondolom? Üdvözlettel, CsK

Kapcsolt vállalkozás-e? Kérdés

Egy magánszemély többségi (90 százalékos) tulajdonos egy kft.-ben (A). Kb. 6 évi gazdálkodás után új kft.-t (B) alapít 40 százalékos tulajdonrésszel és egy harmadiknak (C).is tulajdonosa lesz 30 százalékban. Gazdasági tevékenységüket (építőipari tervezés és kivitelezés) külön-külön végzik a vállalkozások. (A Kft. szerzi be az anyagot B Kft.-nek is, így a kedvezményt megkapja. A vásárolt anyagot továbbszámlázza B Kft-nek. A Kft. alvállakozóként tervezési munkát végez C Kft.-nek (benzinkút tervekhez áramellátás), melyet kiszámláz. A magánszemély tulajdonos A és B Kft.-nek az ügyvezetője is, C Kft.-ben csak tulajdonos. Kapcsolt vállalkozások az említett kft.-k, és ezt jelenteni kell-e a NAV felé? (Ha kell, milyen nyomtatványon?) Segítségét előre is köszönöm.

Járulékos díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni Öntől. Fordított áfa hatálya alá tartozik az építőipari kivitelezési munka. A szerződésben vállalták a tervezési munka elvégzését is. A számlában külön feltüntetik a tervezés díját és az építőipari szolgáltatást. Ebben az esetben az áfatörvény 70. § (1) bek. b) pontja alkalmazható-e, azaz fordított áfával számlázandó a tervezés is? Vagy a tervezést 27 százalékos áfával kell kiszámlázni? Köszönettel: Nagy Magdolna

Arculattervezés Kérdés

Tisztelt Cím! Kérdésem az lenne, hogy egyéni vállalkozó esetében, aki webalapot, valamint arculattervezést készíttet (jogilag nincs levédetve), hogyan kell elszámolni ezen kiadásokat? Értékük meghaladja a nettó 100 ezer forintot. A vagyoni értékű jogok vagy szellemi termékek között kell nyilvántartani, vagy egyéb igénybevett szolgáltatás? Ha vagyoni értékű jog, vagy szellemi termék, mi a leírási kulcs? Ahhoz, hogy szellemi termék vagy vagyoni értékű jog legyen, le kell védetni valahol, hogy például az az arculat csak az övé lehessen? Hogyan tudom eldönteni, hogy a weblap tulajdonjogát, vagy használati jogát szerezte meg, hiszen általában magát a domain nevet csak bérlik hosszútávra?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz deaktiválása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kiskereskedelmi különadó 2020.

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close