16 találat a(z) termőföld bérbeadása cimkére

Határozott idejű haszonbérleti szerződés után járó szja Kérdés

Adózás termőföld bérbeadásából származó bevétel után Cikk

Ismét eljött a földbérleti díjak kifizetésének ideje, így érdemes áttekinteni a legfontosabb tudnivalókat.

Adózási határidők 2021. május 3-9. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Adatszolgáltatási határidő Esemény

Termőföld bérbeadása: amikor adómentes a bevétel, és amikor nem az Cikk

Mostanában fizetik meg a bérlők a termőföld-tulajdonosoknak a 2020. évi bérleti díjakat. Mikor adómentes a kapott összeg, és mikor kell utána adózni? Ugyan az erre vonatkozó rendelkezések az elmúlt egy évben nem változtak, érdemes újra felidézni az alkalmazandó szabályokat.

Adózási határidők 2020. május 4-10. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Termőföld bérbeadása utáni adózás Cikk

A közeljövőben a termőföld tulajdonosai ismét számíthatnak arra, hogy a bérlők a bérleti díjat megfizetik a 2019. évre vonatkozóan. Cikkünkből megtudhatja, hogy magánszemély bérbeadónak a termőföld bérbeadásakor milyen adófizetési kötelezettsége keletkezhet, és ennek ő miként tud eleget tenni.

Ingatlanok bérbeadásának, egyéb hasznosításának alapvető szabályai Cikk

A lakóingatlanok hosszabb-rövidebb időre történő hasznosításának legelterjedtebb módozatai a tartósabb jellegű bérbeadás, de egyre gyakoribb a rövidebb távú, leginkább turisztikai célú hasznosítás, szálláshely-szolgáltatás (fizető-vendéglátás). A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) információs füzetben részletezi ezen hasznosítási formák adózási lehetőségein túl a termőföld bérbeadására vonatkozó szabályokat is.

Ingatlan- vagy termőföld-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély bérbe adja a tulajdonát képező zártkerti szőlő és kert, valamint zártkerti szántó földterület ingatlanait egy gazdasági társaságnak azzal a céllal, azon a gazdasági társaság szeszipari mellékterméket helyezzen el. (Ez a melléktermék környezetbarát anyag. ) Az a kérdésem, hogy ezen bérbeadás a magánszemélynek termőföld-bérbeadásból vagy ingatlan-bérbeadásból származó jövedelme lesz-e, azaz a kifizető az állami adóhatóságnak vagy az önkormányzati adóhatóságnak fizeti meg a személyi jövedelemadót? Válaszukat köszönöm.

Mezőgazdasági terület bérbeadása őstermelőként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelő almatermesztéssel foglalkozik, az őstermelést áfás adószám birtokában végzi. A gyümölcsös egy részét bérbe adná hosszabb távra egyéni vállalkozó fiának. Ezzel kapcsolatban a következő kérdések merültek fel: – A bérleti díj őstermelői bevételnek minősül? – Ha nem, akkor hogyan adózik, illetve hogyan tudja kiszámlázni azt az őstermelő? (Használja a meglévő áfás adószámát, és áfásan adja bérbe?) – A termőföld-bérbeadási tevékenységet be kell jelenteni a NAV felé a meglévő adószámra vonatkozóan? A gyümölcsös teljes egészére merülnek fel szolgáltatási díjak a művelés során (például permetezés, kézi munkák stb). Ennek egy része a bérbe adott területet érinti, és az őstermelő közvetített szolgáltatásként szeretné továbbszámlázni a bérlőnek. Kérdéseim ezzel kapcsolatban is hasonlók: – a továbbszámlázott közvetített szolgáltatás őstermelői bevétel? – amennyiben nem az, hogyan adózik, illetve hogyan kell bizonylatolni? – milyen tevékenységi kör bejelentése szükséges?

Áfa 6 milliós értékhatára Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem, az alábbi kérdésemre válaszolni szíveskedjenek. Adószámmal rendelkező adóalanynál (egyéni vállalkozó, őstermelő, adószámos magánszemély), aki alanyi adómentességet választott, a 6 milliós értékhatárba beletartozik-e a termőföld-bérbeadás ellenértékeként kapott összeg? Köszönettel: Boros Zsanett

Magánszemély termőföld haszonbérbe adása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni: Magánszemély, aki egyben mezőgazdasági egyéni vállalkozó is, köthet-e 5 éven túli haszonbérleti szerződést a tulajdonában lévő termőföldekre, amelyekre a területalapú támogatást egy vállalkozás kapja, miután ő a bejegyzett földhasználó? Elszámolhatja-e költségként a vállalkozás a kifizetett bérleti díjat? Ez a kifizetett bérleti díj a magánszemély jövedelme lesz, ami adómentes? Köszönettel: Hachboldné Kiss Éva

Termőföld-bérbeadás adózása: ezeket a szabályokat kell ismerni Cikk

A termőföld is ingatlan, ám a bérbeadásából származó jövedelem adózására az egyéb ingatlanokra vonatkozó szabályoktól eltérő rendelkezéseket kell alkalmazni.

Föld bérbeadása, gépbeszerzés Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Termőföld bérbeadásával kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Abban az esetben, ha a magánszemély 5 évnél hosszabb időre adja bérbe a szántóterületet, a bérleti díj adómentes. Akkor azonban, ha a szántóterületet szintén 5 évnél hosszabb időre adja bérbe, de feles bérleményben, mégpedig a bérleti díjként nem pénzt, hanem terményt kap. Ezt a terméket, ha a magánszemély értékesíti, hogyan és milyen adótételek mellett tudja megtenni? A másik kérdésem egyéni vállalkozóra vonatkozik: aki új gépet vásárol vállalkozási célra, tudja-e érvényesíteni a kettős kedvezményt, mint adott esetben egy gazdasági társaság? Új gépbeszerzése esetén, amennyiben van pozitív adózás előtti eredmény, akkor tudja érvényesíteni a beruházási adóalap-kedvezményt 30 millió forintig, és még erre az eszközre elszámolhatja az értékcsökkenést is? Használt gép esetén nem alkalmazhatja az egyéni vállalkozó az egyösszegű tárgyieszköz-elszámolást, és ilyen esetben tud-e egyéb kedvezményt érvényesíteni? Válaszukat előre is köszönöm. Plavecz Zoltánné

Termőföld-bérbeadás feles bérletben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy családi gazdálkodó szeretne feles bérlet keretében földterületet bérelni egy földtulajdonostól. A föld szántóföld, melyen a családi gazdálkodó gazdálkodna az elkövetkezendő 10 évben. A feles bérlet keretében ezen a földön megtermelt termény 50 szézalékát átadja a föld tulajdonosának (akivel a feles bérletet kötötte). „A feles bérlet 24. § A termőföldre vonatkozó feles bérleti szerződés alapján a bérlő meghatározott termőföld időleges használatára és hasznainak szedésére jogosult, és köteles ennek fejében a megtermelt termény felét vagy más hányadát a bérbeadónak természetben átadni. A feles bérletre egyebekben - a haszonbérleti jogviszony időtartamára és a haszonbérelhető terület nagyságára vonatkozó rendelkezések kivételével - a termőföld haszonbérletére vonatkozó szabályok megfelelően irányadók.” Kérdésünk az lenne, hogy ebben az esetben a föld tulajdonosa, aki a földjét bérbeadta a gazdálkodónak, és aki megkapta a földjén termelt termény 50 százalékát, milyen formában értékesítheti a terményt? Hogyan kell ezután a termény után neki adót fizetnie? Vállalkozóvá vagy őstermelővé kell válnia?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szülői szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs