447 találat a(z) tagi kölcsön cimkére

Beltag elhalálozása Kérdés

Bt. beltagja 5 millió kölcsönt vett fel a saját társaságából, de nem tudta visszafizetni, mert közben meghalt. Kérem tájékoztatásukat adózási, illetve könyvelési szempontból, amennyiben a házastárs, illetve 2 gyermeke megörökli az üzletrészt, illetve ha a bt. lemond a követelésről, ugyanis az örökösök nem tudják visszafizetni. A házastárs is kültag volt eddig a bt.-ben. Eredménytartalékkal szemben kivezethető a követelés? A bt.-nek, illetve az örökösöknek milyen adó, tb-kötelezettsége keletkezik, ha folytatják a bt. működését, illetve ha megszüntetik?

Végelszámoláshoz tagi kölcsön elengedése Kérdés

Tisztelt Hölgyem, Uram! Két kérdésem lenne, melyben nem vagyok biztos. Ügyfelem, bt.-ről van szó, jan. 1-jével a végelszámolással való megszűnés mellett döntött, úgy, hogy a cégben tagi hitel van és vállalja az illeték megfizetését. A cég nem tevékenykedik már két éve, így társasági adót nem kell fizetnie, de ha jól sejtem, a tagi kölcsön elengedése egyéb bevételnek minősül, így viszont az illeték mellett a céget elvárt adó fizetési kötelezettség is terheli. Jól gondolom? A másik kérdésem az lenne, hogy a beltag és ügyvezető nyugdíjas státuszú, viszont a kültag vállalta a végelszámolást levezetését. A cégbíróság már be is jegyezte. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a beltagot ki lehet-e léptetni a cégből, amúgy is megszűnik vagy a megszűnésig a 7110 forintot fizetni kell utána? Köszönettel, Sárköziné Annamária

Tőkeemelés tagi kölcsönből Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság tagi kölcsönből szeretne törzstőkét emelni. Eszközök: 34 007 e Ft Források: 34 007 e Ft Saját tőke: 21 700 e Ft Jegyzett tőke:8 000.e Ft Eredménytartalék: 13 229 e Ft Tagi kölcsön: 16 000 e Ft Lehetséges-e a tagi kölcsön teljes összegét apportálni és belőle törzstőkét emelni?

Erre figyeljen, ha tagi kölcsönből emelné meg cége saját tőkéjét Cikk

Milyen adókötelezettség terhelné a kft.-t, ha tagi kölcsönből emelné meg a saját tőkéjét? – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett, ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Készpénzkifizetés bejelentési kötelezettsége kapcsolt viszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. ügyvezető tagjának szeretné visszafizetni – a korábban a cégbe befizetett – tagi kölcsön összegét. Ha ez több mint egymillió forint készpénzben, kell-e jelenteni az adóhivatal felé? Köszönettel, Királyné Anikó

Jegyzett tőke emelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben kérném a segítségüket. Idén került hozzám egy cég könyvelésre (kft.), melyben a jegyzett tőke 500 ezer forint, az ET - 5 400 ezer Ft. Így a saját tőke - 4 900 ezer. Évek óta veszteség halmozódik, sajnos nem lett rendezve a cég saját tőkéje. Idén emelni kell a kötelező 3 millió Ft-ra a jegyzett tőkét, de még így sem lesz jó a saját tőke. A cég tulajdonosai 17 600 ezer forint tagi kölcsönt adtak a cégnek korábban, mely a hátrasorolt kötelezettségek közé lett átsorolva. 433-as főkönyvi számon szerepel. A kérdésem az lenne, hogy jegyzett tőke-emelésre fordítható-e ez az összeg? Illetve ebből annyi, hogy a saját tőke is rendeződjön? Szíves válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Urbán Ágnes

Kapcsolt vállalkozás bejelentési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéseimre szeretnék szakértői választ: Egy "A" Cég, megvásárolta egy másik "B" cég üzletrészének 75%-át. - Mikor kell a NAV-nak bejelenteni a kapcsolt vállalkozást? Már az üzletrész szerzésekor - amikor az "A" cég megvásárolta a „B” cég üzletrészét? - Az „A” cég tagi kölcsönt nyújt a „B” cégnek, a két cég között a tagi kölcsön nyújtása szerződésnek minősül, azt is be kell jelenteni a NAV-nak? - Részesedés bejelentése a Tao tv. 4. § 5. pontja alapján: mely esetekben kell a NAV-nak bejelenteni és miért? (17T201T-B02 nyomtatvány 9. pontja) Köszönettel: Borbély Klára

Vevőkövetelés eladása Kérdés

Kft. szeretne megszűnni végelszámolással. Van vevőkövetelése garancia-visszatartás miatt, ami még nem járt le. Eladhatja-e ezt a vevőkövetelést a tagja részére, amiből vissza tudná fizetni a tagi kölcsönt? Milyen terhekkel kell számolni?

Cég törzstőkéje és a tagi kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. ügyvezetőjeként lenne kérdésem a 8 millió forint tagi kölcsönünkkel kapcsolatban. A törzstőkénket megemeltük tavaly 3 millió forintra tagi kölcsönből. Maradt még 8 millió forint tagi kölcsön. Ha megemelnénk a saját tőkénket a 8 millió forint tagi kölcsönnel, milyen egyéb kötelezettségünk keletkezne? Így szeretnénk megszüntetni a tagikölcsön-állományt, és a negatív saját tőkét pozitívvá tenni. Ha el kívánnánk adni a céget a későbbiekben, tehát más lenne a tulajdonos, akkor kellene illetéket vagy adót fizetni az értékesítés miatt? Köszönöm válaszát!

Veszteséges cég felszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy általam könyvelt cégnek két egymást követő évben vesztesége keletkezett, és úgy néz ki, nem tudja folytatni tevékenységét. A saját tőkéje negatív. A végelszámoláshoz egy cégnek fizetőképesnek kell lenni, viszont ebben az esetben ez nem igaz. Sem tartozása, sem követelése nincs ugyan senki felé, de a veszteségét egy viszonylag nagy összegű tagi kölcsönnel fedezte. Ezt kivenni nem tudja, tehát maga felé sajnos ráfizetése lett, elengedni sem tudja, mert az illetékköteles, ez bonyolítaná a dolgot. Szeretné megszüntetni a céget. 2017-ben mi a pontos menete, nekem hol kell kezdenem a feladatot? Válaszukat előre is nagyon köszönöm.

Tőketartalék megszüntetéskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég rendelkezett tagi kölcsönnel, amely a tőketartalék életrehívásával megszűnt. Kérdésem: ha a céget végelszámolással megszüntetjük, kell-e valamilyen adót fizetni a tőketartalék után? A saját tőke, tekintettel arra, hogy az eredménytartalék negatív, alig haladja meg a jegyzett tőke összegét. Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Tagi kölcsön kamata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogyha egy tag a saját társaságának kölcsönt nyújt (tagi kölcsön), és ennek visszafizetése után kamatjövedelemben részesül a szerződésnek megfelelő mértékben, akkor a kamatot fizető társaságnak milyen adólevonási és bevallási kötelezettségei vannak a kifizetett kamat után? És a kamatot fogadó magánszemély tagnak? Válaszát köszönöm.

Ajándékba kapott üzletrész értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy házaspár 50-50%-ban tulajdonosai a kft.-nek. A cég saját tőkéje 20 millió, a jóváhagyott osztalék 4 millió, a tagi kölcsön 2 millió forint. Az osztalék és a tagi kölcsön is 50-50%-os a felek közt. Az apa betegsége miatt gondolniuk kell a cég további sorsára. Egy gyermekük van, aki az egyik örökös, a másik örökös a házastárs, aki egyben a cég másik tagja. 1. megoldás Az apa az üzletrészét 50-50%-ban elajándékozza a gyermekének és a házastársának. Az szja-törvény 67. § (9) bekezdés ak) 2. pontja értelmében az ajándékozási szerződés napjára meg kell határozni az üzletrész szokásos piaci értékét . A szokásos piaci érték az ajándékozott üzletrészre jutó saját tőke, növelve a jóváhagyott osztalékrésszel? Vagy még a tagi kölcsön rá eső részével is kell növelni az értéket? Az ajándékozási szerződésben elég az üzletrész névértéke, és az szja-törvény alapján elégséges igazolás a szokásos piaci értékre vonatkozóan a szerződés napjára taggyűlés által jóváhagyott mérleg? Kérdésem még, hogy ha kiveszik a jóváhagyott osztalékot és a tagi kölcsönt, amit az üzletrésszel ajándékba kaptak, akkor a magánszemélyek hogyan adóznak? 2. megoldás Ha megvárják az öröklés útját, akkor mi lesz a szokásos piaci érték, kiemelve kérdezem a jóváhagyott osztalék és a tagi kölcsön sorsát? Ha a megörökölt jóváhagyott osztalékot, tagi kölcsönt kiveszik, akkor hogyan adóznak? Várom – ha lehet, jogszabályi hivatkozással – szíves válaszukat. Üdvözlettel:Kisfaludyné

Tagi kölcsön – kata Kérdés

A felhalmozott tagi kölcsönt, ha a bt. 2017.01.01-től átlép a katába (az Szt. szerint megállapítjuk kilépéskor a bt. kötelezettségét a tag felé), katás időszak alatt a katás pénzből törleszthetünk-e, persze nyilvántartással alátámasztva? Magyarul a kata időszaka alatt visszaadhatja-e a bt. az eddig felhalmozott tagi kölcsönt? Ha visszatérne a tao alá, akkor akár lehet a kötelezettség nulla, mert a kata időszaka alatt vissza lett törlesztve.

Amikor pénzkidobás bankszámlát fenntartani, mégis kell Cikk

Alvó cégnek kell-e bankszámlát fenntartania? – kérdezte olvasónk. Dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kata, vállalkozó, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Csed és gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed extra kifizetése

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31