35 találat a(z) taggyűlés cimkére

Tőketartalék átvezetése eredménytartalékba Kérdés

Változás a közgyűlésekre és a taggyűlésekre vonatkozó szabályokban Cikk

Június 1-től módosultak a vállalatok közgyűléseire és taggyűléseire vonatkozó szabályok – hívja fel a figyelmet az act Bán és Karika ügyvédi társulás. A hónap elejétől kezdődően a cégek döntéshozó szerveinekjé ülése ismét megtartható a tagok személyes részvételével. Ezzel együtt továbbra is lehetőség van arra, hogy egy-egy résztvevő vagy akár az összes tag elektronikus hírközlő eszközökön keresztül csatlakozzon az üléshez.

Eltérő üzleti év választása (ügymenet, bejelentési kötelezettségek, határidők) Kérdés

Tagi kölcsön aláírói Kérdés

Taggyűlés, közgyűlés "szabadon" Kérdés

Erre figyeljen, ha osztalékelőleget fizetne! Cikk

Osztalékelőleg kifizetésére került sor 2020. január 20-án. Melyik évről szóló beszámolóban elfogadott osztalékkal szemben kell ezt elszámolni, a 2019. vagy a 2020. évivel? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Munkáltatói jogok gyakorlása kft. esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném segítségüket. kft. tagja, egyben az ügyvezetője is. A társasági szerződésben nincs rögzítve, hogy az ügyvezetést milyen formában látja el. Eddig megbízási jogviszonyban látta el a feladatot és ezért megbízási díjat kapott az ügyvezető, de úgy gondolják, hogy megváltoztatnák és munkaviszonyban fogja az ügyvezetést ellátni, akkor elég csak a taggyűlésnek hozni egy határozatot, és új jogviszonyként lehet-e számfejteni a díjazást? Üdvözlettel: Abelovszky Andrea

Bt. vagyoni hozzájárulás mértéke Kérdés

Tisztel Szakértő! Társasági szerződésünket 2016. decemberben változtattuk, amit a taggyűlés is jóváhagyott. Változott a cég telephelye valamint a tagok nyereség-veszteség felosztása. Beltag 99 százalék, kültag 1 százalék. A vagyoni hozzájárulás mértéke változatlan maradt: beltag 10 ezer forint kültag 5000 forint. Szabályos-e így, ha nem, akkor mit lehet tenni, hogy a kültagnak továbbra is 1 százaléka maradjon? Veszteség esetén a kültag valóban a veszteség 1 százalékával felel? Házastársak esetén ez, hogyan alakul? Köszönöm a válaszát Egy olvasójuk.

Pótbefizetés visszafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A taggyűlés pótbefizetésről döntött 2010-ben, melynek visszafizetési határideje 2014-ben volt. Az egyik tulajdonos nem teljesítette, 2018-ban fogja befizetni. A társaság helyzete nem tette lehetővé, hogy a másik tulajdonos pótbefizetése visszafizetésre kerüljön. Van-e előírás arra, hogy ebben az esetben milyen határidőre kell visszafizetni a most beérkező pótbefizetést? Válaszukat előre is köszönjük.

Pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pótbefizetésre vonatkozóan a Ptk. előírása a következő: 3:183. § [A pótbefizetés] (1) Ha a társasági szerződés feljogosítja a taggyűlést arra, hogy a veszteségek fedezésére pótbefizetési kötelezettséget írjon elő a tagok számára, meg kell határozni azt a legmagasabb összeget, amelynek befizetésére a tag kötelezhető, továbbá a pótbefizetés elrendelhetőségének gyakoriságát. IIyen előírás alapján megteheti-e egy bt. taggyűlése a társasági szerződés módosítása nélkül is azt, hogy a veszteségek fedezetére pótbefizetést ír elő a tagoknak, és a kapott összegből megadja az egyik tagnak a régóta fennálló tagikölcsön-tartozását? A bt. taggyűlése – egy taggyűlési határozattal – eleve azért rendel egy pótbefizetést, hogy abból rendezhessen egy régóta fennálló kötelezettséget, a beltaggal szembeni tartozást! Kérem, hogy válaszát joghelyekkel szíveskedjék alátámasztani! Előre is köszönettel: Kgy.pl.

Ügyvezető jogviszonyának módosítása Kérdés

Kedves Szakértő! Ha az ügyvezető jelenleg megbízásos jogviszonyban látja el ügyvezetői feladatait, de a jövőben ezt munkaviszonnyá szeretné módosítani, megteheti-e sima taggyűlési jegyzőkönyvvel és valamilyen adatlap beadásával, vagy mindenképpen ügyvéd igénybevételével történhet csak meg ennek a bejelentése a cégbíróság/NAV felé? Köszönettel.

Osztalék 2018 Kérdés

A kft. 2017. évtől kivaalany. Nyereséggel zárta a 2017-es évet, de osztalékfizetésről nem döntött. A korábbi évek eredménytartaléka lehetővé teszi osztalék fizetését. Helyesen jár el a cég, ha taggyűlés keretében dönt osztalékfizetésről? A jegyzőkönyvet kell-e küldeni valahová vagy elég, ha azt maga őrzi és a Határozatok könyvébe rögzíti? Válaszukat köszönöm. Tisztelettel: Csuhai Imréné

Személyesen közreműködő ügyvezető tag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. személyesen közreműködő tagja minimálbéren 36 órás munkaviszonyt létesítene az ügyvezetésre vonatkozóan. Ezt a társasági szerződésben kell-e módosítani (abban megbízás szerepel), vagy elegendő a taggyűlésnek határozni róla? A tagnak máshol nincs munkaviszonya, sem egyéb jogviszonya. Ezt követően a személyes közreműködés tekintetében ingyenes megbízással folytathatja-e a tevékenységét? Helyes így az az elképzés, hogy járulékot csak a minimálbéres munkaviszony után kell fizetni? Ez esetben emelt adóalappal kell számolnunk? Köszönöm válaszát és véleményét. Üdvzözlettel: Szabó László

Társasház bizonylatolási kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasház áfaelszámolásával kapcsolatos kérdésem kiegészítéseként kérdeztem a társasház bizonylatolási kötelezettségét. A társasház köteles számviteli bizonylatot kiállítani a tulajdonosai felé, vagy az egyes taggyűlési határozatok elfogadhatóak számviteli bizonylatnak, és a társasház könyvelésének az alapja a bankkivonat (melyen a tulajdonos utalása található), vagy a befizetési pénztárbizonylat? Illetve köteles-e a közös költségeket a tulajdonos fizetni, vagy azt – megállapodás alapján – a bérlője is fizetheti? (Így egyébként a társasház már számlát is állíthatna ki a bérlő felé.) Köszönettel: Varga József http://adozona.hu/kerdesek/2018_3_23_Tarsashazak_Afa_elszamolasa_bizon_nhi#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice

Osztalékelőleg az első gazdasági évben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Ptk. alábbi részlete azt jelenti, hogy az első gazdasági évben, vagyis amíg egy társaság nem rendelkezik az első elfogadott beszámolóval, nem hagyhat jóvá osztalékelőleget? Tehát legkorábban osztalékelőleg az első elfogadott beszámolót követően lehetséges csak? Ptk. 3:186. § (1) A taggyűlés két, egymást követő beszámoló elfogadása közötti időszakban osztalékelőleg fizetéséről határozhat, ha... Segítségét előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Német jövedelem, magyar kft.

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs