29 találat a(z) tőkekivonás cimkére

Tőkelszállításból keletkezett jövedelem adózása Kérdés

Tőkekivonás 2 Kérdés

Tőkekivonás számvitele Cikk

Hogyan kell könyvelni a társaságból való kilépéssel felmerülő tőkekivonást? – kérdezte az Adózóna olvasója. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Tőkekivonás Kérdés

Tőkekivonás számvitele Kérdés

Jön a tőkekivonási adó Cikk

Fokozott sebességre kapcsolt az Európai Unió az adóelkerülés elleni harcban. Az idei évtől kezdve nem lehet kibújni a tőkekivonás után fizetendő adó alól. Ha egy magyar vállalkozás külföldre helyezi ki üzletvezetésének helyét vagy eszközeit, úgynevezett „exit tax” terheli – hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

Beolvadás keretében tőkekivonás Kérdés

"A" kft.-ben 80% tulajdonnal rendelkezem, 20% a fiamé. "A" Kft. jegyzett tőkéje 3 millió forint, ebből 2 millió forint eredménytartalékból került felemelésre. A saját tőke 4 millió forint. Tevékenységemet be kívánom fejezni, olyan módon, hogy kft.-met be szeretném olvasztani a fiam cégébe, "B" Kft.-be. A "B" Kft.-ben tagként nem kívánok részt venni. "B" Kft. jegyzett tőkéje 3 millió forint, saját tőkéje veszteség miatt 1,5 millió forint. Az összeolvadás után is maradna a "B" Kft. jegyzett tőkéje 3 millió forint, tehát az "A" cégem saját tőkéje a "B" cég eredménytartalékába kerülne. Milyen adóvonzata lenne annak, ha kilépett tagként üzletrészem alapján csak 100 ezer forint összeggel számolnának el velem? Segítő válaszukat köszönöm.

Társaságiadó-változások: az adóalapot érintő módosítások 1. rész Cikk

A 2020. január 1-jétől hatályba lépő jogszabályváltozások a társasági adózás területét sem kímélték. Négy törvény módosította 2019-ben a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényt. Kétrészes cikkünk e törvények által az adóalapot érintő változásokat, így az első rész a tőkekivonás esetét, a második pedig az adóelkerülést mutatja be.

Legyen körültekintő a Brexit után! Így érinti a kilépés a társasági adózást Cikk

Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő várható kiválása sok területen okoz változást az unión belüli országok életében. Nem kíméli ez az adózást sem. Cikkünk azt elemzi, hogy a kilépés után a társasági adózás területén mire kell fokozottan figyelni, feltételezve, hogy addigra nem születik az Egyesült Királysággal ezen „hátrányokat” kizáró megállapodás.

Ezentúl nem lehet kibújni a tőkekivonás után fizetendő adó alól Cikk

2020. január 1-jétől nem lehet majd jogszerűen kibújni a tőkekivonás valós piaci értéke után fizetendő adó alól. Ha egy vállalkozás külföldre helyezi üzletvezetését, áttelepíti eszközeit, vagy üzletágát értékesíti külföldre, akkor ezentúl meg kell fizetnie a nemzetközi szaknyelvben exit taxnak nevezett adót. „Annak ellenére, hogy bizonyos vagyonáthelyezések már az új adó bevezetése előtt is adókötelesek voltak, eddig erre a területre nem igazán figyeltek. 2020-tól várható, hogy szigorúbban fogják ellenőrizni különösen a kapcsolt vállalkozásoknál.” – figyelmeztetett Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

Tőkeleszállítás könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! „A” Kft.-nek „B” Kft. 40%-ban tulajdonosa. „B” Kft. a részesedését a könyveiben 12 millió forinton tartja nyilván. „A” Kft. tagjai tőkeleszállításról döntöttek tőkekivonással, melyet a cégbíróság bejegyzett. A tőkeleszállításból a „B” Kft. felé fennálló kötelezettség a tőkecsökkenés 40%-a, 6 342 986 forint. Kérdés: „B” Kft.-nél mivel szemben kell könyvelni a fennálló követelést? A részesedés könyv szerinti értékét kell vele csökkenteni? A pénzügyi rendezés még nem történt meg. Válaszát előre is köszönöm.

Összeolvadás, tőkekivonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! „A Kft." és „B Kft.” szeretne összeolvadni. Mindkét vállalkozásban az ügyvezető személye azonos. A két cég jegyzett tőkéje 3000-3000 EFt. B Kft. olvadna be A Kft.-be. Kérdésem, hogy az összeolvadás után A Kft. jegyzett tőkéje 6000 EFt lesz, melyek lennének a helyes lépések, ha az ügyvezető az így létrejött cég jegyzett tőkéjét 3000 EFt-ban határozná meg? Az összeolvadással egyidejűleg lehetséges-e a 3000 EFt tőkekivonás, vagy azt csak az egyesülés után lehetséges megvalósítani? Az eredménytartalékok mindkét kft.-nél pozitívak. A tőkekivonásnak milyen adóügyi vonzatai lennének? Tisztelettel.

Adóelkerülés elleni előírások a társasági adóban Cikk

A T/6349. számon benyújtott törvényjavaslat az európai uniós irányelvekben megfogalmazott vitás kérdések és adóelkerülések rendezésének megfelelő szabályozást tartalmaz a Tao. tv. módosításával, illetve új előírásoknak a törvénybe iktatásával.

A tőkekivonási adó az adócsomagban Cikk

A T06349. számú törvényjavaslat az uniós jogharmonizáció miatt szükséges módosításokat tartalmazza. Társasági adózás szempontjából a legfontosabb az úgynevezett ATAD (Anti-Tax Avoidance Directive), magyarul Adókikerülés Elleni Irányelv és módosításainak tagállami bevezetése. Néhány szabály, például az ellenőrzött külföldi társaságok új definíciója, illetve az új kamatlevonhatósági előírások bevezetésére már tavaly sor került, idén a tőkekivonási adó és a hibridek vannak soron.

Jegyzett tőke csökkentése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Jegyzett tőke leszállításának könyvelésével kapcsolatban fordulok Önökhöz. Egy 100%-ban önkormányzati tulajdonú kft. jegyzett tőkéjét a tulajdonos 20 millió forinttal leszállította. A kft. saját tőkéje pozitív 400 ezer forint, a saját tőke csak pozitív eredménytartalékot és jegyzett tőkét tartalmaz. 200-200 ezer forint értékben.A tulajdonos a tőkekivonás ellenértékeként egy épületet kap, amelynek a nettó értéke 20 millió forint, piaci értéke 70 millió forint. Milyen könyvelési tételeket könyvelünk a jegyzett tőke leszállítása kapcsán? Az ingatlanértékesítést a kft. áfássá tette.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cég értékesítése ingatlannal

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

SZIT-mutatók

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close