178 találat a(z) tőkeemelés cimkére

Jegyzett tőke emelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem: a jegyzett tőke emelést (kft.) melyik évre kell könyvelni az alábbi esetben (2016 vagy 2017 beszámolási év mérlege, és 3 000 eFt-ról 20 000 eFt-ra emelték a jegyzett tőkét): Cégkivonatban: – a változás időpontja: 2016. 12. 15. – a bejegyzés kelte: 2017. 01. 02. – közzétéve: 2017. 01. 04. – hatályos: 2016. 12. 15. A NAV törzsadatban így szerepel: A jgyzett tőke összege: 20 000 000 forint, a kezdés dátuma 2016. 12. 15. Köszönöm!

Törzstőkeemelés Kérdés

Kft. 2 millió 500 ezer forint halasztott törzstőkeemelést hajtott végre. Az első részt – mivel a cégnek hiteltartozása van – a 100 százalékos tulajdonos magánbankszámlájáról egyenesen a másik (nem a számlavezető) banknál vezetett hitelszámlára utalta – közleményben – hiteltörlesztés címén. Lekönyvelhető-e ez az összeg a törzstőkebefizetés első részleteként?

Kft.-k tízezrei nem emelték még meg a tőkéjüket Budapesten Cikk

A fővárosban február végén még 26 345 olyan kft. működött, amelynek törzstőkéje nem éri el a 3 millió forintot, több mint 60 ezer kft. viszont már eleget tett tőkeemelési kötelezettségének – közölte a Fővárosi Törvényszék.

Erre figyeljen, ha tagi kölcsönből emelné meg cége saját tőkéjét Cikk

Milyen adókötelezettség terhelné a kft.-t, ha tagi kölcsönből emelné meg a saját tőkéjét? – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett, ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Üzletrész értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. 2016. áprilisban törzstőkéjét az 500 ezer forintról felemelte 3 millió forintra oly módon, hogy az eredménytartalékból 2 millió 98 ezer forintot fordítot erre a célra, és 402 ezer forintot befizetett a házipénztárba. Ezen tényt a cégbíróság módosításként rögzítette. Ezt követően a cég a törzstőkéje 49 százalékát, 1 millió 470 ezer forint összeget eladja, a vevő ezáltal bekerül, mint új tulajdonos a társaságba. Az üzletrész-adásvételi szerződés napján a házipénztárba megtörténik az egyösszegű befizetés. Milyen fizetési kötelezettsége keletkezik az átruházó tagnak, kell-e illetéket, szja-t, ehót fizetnie, és mikor? Erről a tényről kell-e bevallást tennie a vállalkozásnak? Köszönettel: B.É.

Kiva – tőkeemelés eredménytartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a 2016. évben társasági adó alanya. A nyereségét eredménytartalék képzésére fordítja. A 2017. évben kiva adózási formát választ, majd ezt követően eredménytartalék igénybevételével megemeli a jegyzett tőkét. Ez esetben a tőkeemelés értéke csökkenti a 2017. évi kiva- alapot? Köszönettel.

Kft. törzsbetét ajándékozása tulajdonostársnak Kérdés

A kft. hárommillió forintra felemelte a jegyzett tőkéjét. A forrás kizárólag pénzeszköz. A társasági szerződésben 2018. december végéig vállalták a tulajdonosok a pénz rendelkezésre bocsátását. Az egyik tulajdonos, a saját tulajdoni hányadának megfelelő kiegészítendő pénzeszköz rendelkezésre bocsátása után az üzletrészét el kívánja ajándékozni a tulajdonostársainak, akik az egyeneságbeli hozzátartozói. Lehetséges-e, hogy a megajándékozottak majd csak az eredeti tervek szerinti időben fizessék be a tőkeemelés rájuk jutó részét, vagy a belső tulajdonosi körön belüli, névértéken történő ajándékozásnak is valamennyi pénz befizetése a feltétele?

Változásbejegyzési illeték visszatérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV tájékoztatója szerint: "Ha a cég a cégbíróság változásbejegyző végzésével, továbbá a legfőbb szerv tőkeemelésről és a cég Polgári törvénykönyv szerinti továbbműködéséről szóló határozatának másolatával igazolja, hogy az eljárási illetéket a Polgári törvénykönyv rendelkezéseinek való megfelelés érdekében kezdeményezett tőkeemelés – 2014. március 15. és 2016. március 9. között történő – bejelentése és a tőkeemelés bejelentésével egyidejűleg bejelentett más változás bejegyzése iránti eljárás után fizette meg, akkor a megfizetett illetékből a Polgári törvénykönyv szerinti továbbműködéséhez nem kapcsolódó változásbejegyzés illetékét meghaladó részt a – legkésőbb 2017. március 15-éig előterjesztett – kérelmére az állami adóhatóság visszatéríti." Ezzel kapcsolatban kérdezném a következőket: 2015.03.14-én felemeltük cégünk törzstőkéjét 3 millió forintra, valamint e módosítással egy időben változott a kft. tulajdonosa és az ügyvezető személye is, megfizettük a 40 000 és a 3000 forintos közzétételi illetéket, amit az ügyvéd mondott. Fentiek értelmében visszaigényelhetünk-e most illetéket, és ha igen, mennyit? Előre is köszönöm válaszát.

Átalakulás bt.-ből kft.-vé Kérdés

Kedves Szakértő! Egy bt. kft.-vé alakul át, ennek kapcsán milyen számviteli és adózási teendők vannak? Tőkét eredménytartalékból emelne. Ugyanez a vállakozás áttérne a kivára. Ebben az esetben a tőkeemelés kivaalapot csökkentene-e? Folytatható-e a régi könyvelés, vagy le kell zárni, és átalakuláskor újranyitni? Köszönöm válaszát.

Tőkeemelés eredménytartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Itt, az Adózónán olvasható kérdéseket-válaszokat tanulmányozva arra jutottam, hogy ha egy cég a jegyzett tőkéjét eredménytartalékból emeli meg, úgy sem a tag(ok)nak, sem a cégnek nem keletkezik semmilyen fizetendő adója. (Más kérdés – amit most nem firtatnék –, hogy tőkeleszállításkor, üzletrész-eladáskor keletkezik-e és ha igen, miféle kötelezettség). Kérem erősítsen meg ebben, hogy jól értelmezem az eddig olvasottakat! Köszönöm válaszát előre is!

Szerzői jogdíjat apportként szeretne vállalkozásba bevinni Kérdés

Az általam könyvelt zenei kft. tagjának szerzői jogdíj alá eső szerzeményei vannak. A probléma az, hogy nem itthonról van a besorolás, és nem is tudja, mi alapján kap pénzeket. Itthoni kft.-jébe szeretné bevinni, és a jogdíját megállapíttatni, mert apportként akarja szerepeltetni. Mivel a törzstőkét fel kell emelni, arra gondolt, ebből megoldhatná. Magyarországon hogyan lehet eszmei értéket megállapíttatni, és apportként be tudja-e vinni a vállalkozásba?

Törzstőkeemelés, tagikölcsön-visszafizetés II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előző kérdésemben lehet, hogy nem fogalmaztam pontosan. Kérdésem nem arra irányult, hogy a társaság törzstőkéjének terhére fizeti vissza a tagi kölcsönt a kft., hanem, hogy a törzstőkebefizetés által a társaság pénztára 1 millió forintról 3,5 millió forintra emelkedik. A tagoknak 2 millió forint tagi kölcsönük volt. Mivel a törzstőke tényleges befizetése után a pénztár egyenlege már "megengedi" a fent említett összegű tagi kölcsön visszafizetését, ezt megtehetik? Ön azt írta, hogy a társaság teljes fennállása alatt a törzstőkét rendelkezésre kell bocsártani. Ez azt jelenti, hogy a befizetett 3 millió forintból nem lehet költekezni? Azt valahol le kell kötni, és a működés alatt meg kell lennie a 3 millió forint pénzeszköznek? Én eddig úgy tudtam, hogy a törzstőkeként akár bankszámlára, akár pénztárba befizetett pénzt a társaság a saját működésére elköltheti.

Végelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy belföldi gazdasági társaság, ahol a társasági szerződésben előírt 3 millió forintos jegyzett tőke még nem került teljes egészében befizetésre (határidő még nem járt le). A tagok különféle okokból szeretnék a társaságot végelszámolással megszüntetni, a társaságnak nincs semmilyen tartozása. Jól gondoljuk-e, hogy ez esetben nem kell a fennmaradó tőkét befizetni?! Ha nem fizetik be, akkor a jegyzett, de be nem fizetett tőkét le kell könyvelni elengedett követelésként az egyéb ráfordításokkal szemben? Ha igen, akkor jól gondoljuk-e, hogy a társaságnak az elengedett követeléssel nem kell megemelnie az adóalapot, viszont a magánszemélynél az összevont adóalapba tartozó egyéb jövedelem lesz? Köszönettel!

Üzletrész értékesítése (speciális esetben) Kérdés

„A” Kft. 50 százalékos üzletrészt szerzett „B” Kft.-ben. „B” Kft. 2016-ban eleget tett törzstőkeemelési kötelezettségének (a kötelező 3 millió forintra) az eredménytartaléka terhére. „A” Kft. üzletrésze így most 1,5 millió forint (250 ezer forint megvásárolt érték és 1 millió 250 ezer forint eredménytartalék terhére megemelt rész). „A” Kft. üzletrészét értékesíti most 1,5 millió forintért egy magánszemélynek. Kérdésem az, hogy „A” Kft. esetében milyen gazdasági eseménynek számít az értékesítés (minősülhet-e osztaléknak az 1 millió 250 ezer forint rész értékesítése), hogyan kell könyvelni, illetve hogyan kell leadóznia ezután a gazdasági esemény után?

Kiva szerinti adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kiva alá tartozó kft. értékesíteni kívánja az ingatlanát, amiből törzstőkét emelne. Ebben az esetben a pénzkészlet-növekedés adózik-e a kiva szerint? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jövedéki adó

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mikorra könyveljem?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close