71 találat a(z) túlfizetés cimkére

Szünetelő egyéni vállalkozás – kiutalás Kérdés

Egyéni vállalkozónak többlete van a NAV-folyószámlán 2015. évről, ami az ellenőrzés lezárása után visszaigényelhető lenne. Mire az ellenőrzés lezárult, a vállalkozó szüneteltette a vállalkozását. Kiutalási igényünket a szünetelés miatt elutasították. Hol találom az erre vonatkozó jogszabályt, és mit kell beadnom, hogy a vállalkozó hozzájusson a jogos túlfizetéséhez? A szünetelés 2017. 04. hótól, az ellenőrzés lezárása 2017. augusztus végén történt, a visszaigénylés novemberben. Vagy kihez kellene fordulnom? Köszönöm válaszukat.

Kérje vissza túlfizetett adóját, nehogy elévüljön! Cikk

Érdemes ellenőrizniük az adózóknak adószámlájukat, mert nemcsak az adótartozás, hanem a túlfizetés is elévül – figyelmeztet az adóügyekért felelős államtitkár.

Adóhátraléka van? Teendők lépésről lépésre Cikk

A NAV minden, az adózók által bevallott, terhére kiszabott, esetlegesen ellenőrzéssel megállapított kötelezettségről és a teljesített befizetésekről adónemenkénti részletezésben egy áttekinthető nyilvántartást, adószámlát vezet. Az adószámla adónemenkénti vagy mindösszesen egyenlege lehet túlfizetéses vagy hátralékos is. A NAV tájékoztatót adott ki a különböző adózási helyzetekben teendő feladatokról.

2017 előtti reklámadó-túlfizetés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2017 előtt bevallott és egyéb ráfordításként elszámolt, majd 2017-ben törvényi változás alapján adófolyószámlán jóváírt reklámadót számvitelileg 2017-ben egyéb bevételként kell elszámolni? Válaszukat előre is köszönöm.

Bérbeadási tevékenység megszüntetése Kérdés

Magánszemély adóhatóságnál bejelentetett bérbeadási tevékenységet folytatott 2017. februárig. Nem kívánja folytatni a bérbeadást, mivel szeretné eladni a lakást. Kérdésem, hogy a bejelentett bérbeadási tevékenység megszüntetését be kell-e jelenteni az adóhatóságnál? Másik kérdésem: fenti magánszemély a bérbeadásból származó jövedelme után szja előleget fizetett be 2015. évben, de bevallást nem nyújtott be, emiatt túlfizetés mutatkozik az adófolyószámláján. Ez esetben pótlólagos bevallást kell beadnia 1553 -as nyomtatványon? A késedelmes beadás miatt pénzbírságra számíthat-e? Előre is köszönöm szíves válaszukat.

Gyakorlati teendők a reklámadó módosítása miatt Cikk

A korábbi években megfizetett reklámadó túlfizetésnek minősül, megszűnik a saját célú reklámok utáni adókötelezettség, nő a reklámadó mértéke. Mindez számos kötelezettséget keletkeztet az érintett adózóknál.

Adófolyószámlán lévő túlfizetés visszaigénylése végelszámolás alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. végelszámolás alatt van, nincs senki felé tartozása. Az adófolyószámláján társaságiadó-, az önkormányzatnál pedig iparűzésiadó-túlfizetése van több millió forintos összegben, amely több év alatt gyűlt össze. Van-e elévülés a túlfizetés visszaigénylésére? Megtehetik-e a kft. tulajdonosai, hogy a kft. a végelszámolás alatt nem igényli vissza az adótúlfizetést, hanem a vagyonfelosztáskor úgy döntenek, hogy a NAV-val és az önkormányzattal szembeni követelést a kft. tulajdonosai kapják meg, és majd a kft. törlése után ők igénylik vissza a nekik átengedett adótúlfizetést? Válaszukat köszönöm.

2008-as egyenleg rendezése Kérdés

2017-ben átvettük egy kft. könyvelését, ahol 2017 januárban a tulajdonos folyószámlát egyeztetett a FŐGÁZ Zrt.-vel, és kiderült, hogy túlfizetés van, így visszautalt 131 329 Ft-ot a bankszámlára. Ez a túlfizetés egy 2008-as jóváíró számlának az ellenértéke, ami valószínűleg nem lett felkönyvelve. Ugye jól gondolom, hogy mivel a 2008-as év elévült, ezért nem kell hiteles számlamásolatot kérni róla és az áfáját rendezni? Akkor ilyen esetben az egész visszautalt összeget egyéb bevételként könyvelhetjük?

Látványcsapatsport-támogatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdésekre kérjük szíves állásfoglalásukat: 1. Kft. a 2015. évi társaságiadó-előlegből 2015 novemberében felajánlott egymillió forintot egy sportegyesületnek. A NAV ezt az összeget 2015 novemberében el is utalta az egyesületnek és a sportági szövetségnek. A 2015. decemberi feltöltésből 11 millió forintot ugyanennek az egyesületnek felajánlott, ezt a NAV 2016 januárjában utalta el a sportegyesületnek és a szövetségnek. A 2015. évi eredmény összeállításánál azonban kiderült, hogy nem lesz elég nyeresége a kft.-nek, amiből ezt a felajánlást ki lehetne fizetni. Ugyanakkor a kft.-nek volt 13 millió forint tao-túlfizetése a folyószámlán 2016 júniusában. A NAV-val történt egyeztetés után ebből az összegből 3 milliót utaltak vissza (tényleges tao) azzal, hogy a fennmaradó adót visszatartják a látványcsapatsportnak tett felajánlás rendezéséig. A folyószámlán azóta se történt semmilyen rendezés. A kft. 2016-ban nem fizetett adóelőleget, mert a NAV szerint vissza nem kaphatja, de mégis lelakhatja a "túlfizetést". Kérdés: mikor mit lehet lekönyvelni, mi a könyvelési tétel, mely időpontban? 2015-ben lehetett-e adókedvezményt elszámolni, egyáltalán jár-e adókedvezmény, és melyik évre? Köszönettel: Fix Kft.

Szja: befizetett adó, adóhiány, adókülönbözet Kérdés

Tisztelt Adózóna! Adóellenőrzés során merült fel a probléma, amely alapján az szja-bevallásban az adózó által befizetett szja sorában az egyéni vállalkozó adófolyószámlájának aktuális (február 25-ei) egyenlegét tüntettük föl megfizetettként, ami a ténylegesen pénzforgalmilag megfizetettnél magasabb összeget mutat, mivel itt olyan tételek is szerepelnek, mint például nyitó túlfizetés, egyéb kötelezettségcsökkentő tétel. A NAV álláspontja szerint az ilyen tételeket nem lehet szerepeltetni megfizetettként, ezt a többletet vissza kell kérni 17-es nyomtatványon. Nem világos számunkra, hogy ha az egyenleg jelentős többletet mutat, akkor miért nem azt lehet figyelembe venni az adóhiány megállapításánál, miért csak a folyó évben pénzforgalmilag befizetettet? Az a túlfizetés, ami kötelezettségcsökkentésből, nyitó túlfizetésből származik, miért nem csökkenti az adózó terhére mutatkozó adókülönbözetet, illetve adóhiányt? Kérem állásfoglalásukat a kérdésben. Üdvözlettel: Simon Zsuzsa

Csekkolja adófolyószámláját, így kérjen átvezetést! Cikk

Számos előnye lehet annak, ha az adózók időnként maguk is ránéznek adófolyószámlájukra, hiszen túlfizetésüket az elévülés miatt elveszíthetik, tartozásaikra pedig adóhatósági felszólítás esetén kamat és bírság rakódhat.

Folyószámla-értesítés Kérdés

Több cégünk kapott most elektronikus levelet, hogy valamely adónemen hiánya van és felajánlják a részletfizetést, MIKÖZBEN a többi adónemen többlete van és az adófolyószámla összességében jelentős túlfizetést mutat. Nem találok az Art.-ban erre vonatkozó változást. Mi történt? Csak nem akarják a cégektől megvonni a megbízható adózói minősítést, hogy egyenként nézik az adónemeket és hiába van összességében többlete? Átvezetjük persze, de az legalább egy hónap. A fordított áfás, rendszeresen áfatöbbletes cégekre ez katasztrófa lenne. Várom válaszát. Köszönettel : Hudák Erzsébet

Kiutalás NAV folyószámláról Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV folyószámláról a 17-es nyomtatvány alkalmazásával kérhet jogi személy (is) kiutalást, melyet a NAV 30 napos kiutalási határidővel teljesít. Igaz (jogos) lehet-e, hogy a folyószámlán lévő áfatúlfizetés összegét (téves utalás vagy akármi más miatt fennálló túlfizetés összege) 75 napos kiutalási határidővel teljesíti a NAV? Véleményem szerint a 75 napos kiutalási határidő arra az esetre vonatkozik, ha valaki áfát az áfabevallásában áfalevonási jogra alapozva kér vissza, nem pedig arra az esetre, ha a folyószámláról visszakéri a saját pénzét? Vagy nem helyes a jogérzékenységem? Válaszában kérem szíveskedjen jogszabályhelyre is hivatkozni! Köszönöm.

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Végelszámolással kapcsolatos kérdésünk van, melynek szíves megválaszolását kérjük. Kft. egyszerűsített végelszámolással szeretne megszűnni. A végelszámolás időszakában veszteség keletkezett, valamint a NAV folyószámlán túlfizetés. A tag részére a veszteség és a kintlévőség miatt a bevallott, leadózott osztalékot csak részben lehetett kifizetni. Az a kérdésünk, hogyan kell lerendezni a NAV-val a folyószámla-túlfizetést és a tag felé a tartozást? Lekönyvelhetjük-e rendkívüli bevételként a tag által elengedett összeget, és rendkívüli költségnek, hogy lemondunk a NAV tartozásról? Ebben az esetben minden sorunk 0 lenne a mérlegben, és az eredmény is 0 lenne a 1671-es bevallásban. A megszűnés után a tag igényt tarthatna-e az adótúlfizetésre? Egyszemélyes kft.-ről van szó. Szíves segítségüket előre is nagyon köszönjük. Molnárné

Fontos: tízezrek kapnak levelet a NAV-tól Cikk

A korábbi évektől eltérően korábban, már április elején megkapják a vámhatóság által vezetett vám- és adófolyószámlákról készült egyenlegközlőt és a pótlékértesítőt a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az adózók, mintegy 36 ezer ilyen értesítést küld ki a hatóság.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénzforgalmi elszámolás uniós számla

Nagy Norbert

adószakértő

Le nem vonható áfa könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Termékimportáfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink