10 találat a(z) tört hónap cimkére

Vállalkozói szja-s ev. 500 km/hó átalány tört hónapra Kérdés

Munkába járás (helyközi bérlet) költségtérítése tört hónap esetén Kérdés

Őstermelő gépjármű használata Kérdés

Kivakedvezmény tört hónapra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szakképzettséget nem igénylő munkakörben dolgozó munkatársunk felmondott, így érdeklődni szeretnék, hogy a tört hónapra is igénybe vehető-e a kivakedvezmény? A tört hónapra a munkatársunk bruttó bére kevesebb, mint az igénybe vehető kedvezmény, ebben az esetben mi a teendő? Számszerűsítve: munkatársunk bruttó bére a tört hónapra: 56 500 Ft, az igénybe vehető kedvezmény 74 500 Ft. Válaszát előre is köszönöm!

Kata nyugdíj szolgálati idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! 50 ezer forintos katás esetében tört hónapra mennyi nyugdíjba számító szolgálati idő keletkezik? Köszönöm válaszukat!

Készpénz cafeteria tört hónapra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új munkatársunk május 15-én kezd munkahelyünkön és már a próbaidő alatt is kapni fogja a 8333 forintot készpénz cafeteriaként. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben kötelezően ki kell-e fizetni a 8333 forintot a fél hónapra is vagy a 8333 forint felét is kifizethetjük számára? Válaszát előre is köszönöm!

Tört hónapban belépő munkavállaló ekhózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy, ha tört hónapban lép be cégünkhöz egy munkavállaló, akinek a bére: minimálbérből (127 500 forint) és azon felüli bérből (ekhós bér) áll, akkor a hóvégi számfejtésnél, hogyan arányosítunk? A 127 500 forint összeg minimálbért (tudtommal) nem arányosíthatjuk, hiszen csak olyan munkavállaló ekhózhat, aki a minimálbért meghaladja. Tehát: tegyük fel, hogy a bruttó bére: 407 500, belép: 2017.03.16-án. Ennek tükrében vesszük a 127 500 forint minimálbért, és a 280 000 forintot arányosítom. Azaz 12 munkanapra a 280 000 ekhós bér arányosan 94 773 forint lesz, a minimálbér pedig marad 127 500 forint. Helyénvaló a gondolatmenetem? Köszönöm előre is a válaszukat, Csilla

Jövedéki adó visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adójának visszaigénylését a NAV jegyzőkönyve szerint, jogosulatlanul tette. A földterület használatát a közhiteles nyilvántartásban 04.03-án jegyezték be. A visszaigénylésben az egész hónapot figyelembe vettük, 9 hónapra arányosan. A NAV szerint ez nem jogszerű, 8 hónapra lehet visszaigényelni. A 341/2007.(XII.15) kormányrendelet 2. § (3) bekezdésére hivatkozva, a tört hónap nem vehető figyelembe. A haszonbérleti szerződés január 8-án kelt, ezt követően a kifüggesztés, egyeztetés eljárások zajlottak és a jogszerű földhasználatot 04.03-án jegyezték be. A NAV azon indoklása, hogy a visszaigénylésre az jogosult, aki a területet a hónapban elsőként használja. Véleményem szerint ügyfelem a megkezdett hónapban elsőként használó mezőgazdasági termelő, tehát jogosult a 4. hóra is visszaigényelni. Nem volt, nem lehetett más földhasználónak az adott hónapban joga. A rendelet nem azt írja, hogy csak egész hónapot lehet az igénylésben szerepeltetni, nem a tört hónapot követő hónaptól, nem az adott hónap első napján használónál! Az adott hónapban elsőként használó feltétel véleményem szerint megvalósul. Kérem véleményét, jó -e az érvelésem, megállja-e a helyét? A jkv-re 8 napon belül tehetek észrevételt. Kérem, ha lehet a gyors választ, segítve az észrevételemet. Köszönettel: KM

Erzsébet-utalvány tört hónapra, előre Cikk

Juttatható-e tört hónapra vagy akár az egész évre előre Erzsébet-utalvány? Az utóbbi esetben mi a teendő, ha a munkaviszony az év során megszűnik? A NAV tájékoztatót adott ki, miként kell értelmezni a személyi jövedelemadóról szóló törvény erről szóló passzusait.

Tört-havi bér után is jár a bérkompenzációs adókedvezmény Cikk

Ismét módosult a bérkompenzációs rendszer. Eddig a tört-havi bérek (nem állt fenn egész hónapban a biztosítási jogviszony) után nem lehetett igénybe venni az elvárt béremelés kedvezményét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

NAV-határozat

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Egyszerűsített végelszámolás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs