455 találat a(z) többes jogviszony cimkére

Többségi tulajdonos tag, katás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Négy cégben lévő ügyvezető után az egyik cég megfizeti a garantált bérminimum utáni összes járulékot – megbízási szerződés alapján –, ezért a többi nem fizet utána járulékot. Ebben az ominózus kft.-ben többségi tulajdonos, kizárólag az ügyvezetést végzi díjazás nélkül (osztalékért.). Építőipari kft.-ről beszélünk. Számlázhat-e a cégnek katás egyéni vállalkozóként üzletkötői jutalékot? Ezáltal is szeretnénk fellendíteni a cég tevékenységét, és folyamatosabban biztosítani a dolgozók munkalehetőségét. Véleményem szerint igen, mivel a két tevékenység teljesen elkülöníthető, saját eszközeivel, saját kapcsolati tőkéjével végzi ezt. Évente egy-két eset lenne; viszont vélhetően a bevétel 90 százaléka ebből származna. Amennyiben Ön is úgy gondolja, hogy ez járható út, akkor havi 25 vagy 50 ezer forint kata fizetése lenne számára kötelező? Köszönettel.

Bt.-beltag jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdés megválaszolásához kérem szíves segítségét. Bt. beltagja munkaszerződést kötne saját vállalkozásával, bizonyos munkakör betöltésére. A 40 órás munkaviszonyban megfizetné a bérminimum járulékait, mellette a cég képviseletét nulla forintért látná el. Így a saját cégében lenne többes jogviszonyú társas vállalkozó, és nem kellene emelt járulékalap után fizetnie a járulékokat. Lehetséges-e ez a megoldás? A társasági szerződés jelenleg annyit tartalmaz, hogy a beltag részt vesz a társaság összes tevékenységében. Módosítani kell-e a társasági szerződést, vagy elég ehhez a taggyűlés határozata? Várom szíves válaszukat! Köszönettel.

Nyugdíj – szolgálati idő számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főfoglalkozású katás egyéni vállalkozó emelt összegű, 75 ezer forint tételes adót fizet, és mellette 4 órás munkaviszonnyal is rendelkezik, bruttó 100 ezer forintos keresettel. Hogyan számítódik egy évre vonatkozóan a szolgálati ideje, és hogyan alakul a nyugdíjszámításának alapja? Köszönettel: Tóth Zsuzsa

Több vállalkozás egyszerre: mikor dönthető el, ki, hol biztosított? Cikk

Kétségtelen, hogy a munka- és társadalombiztosítási ügyekkel kapcsolatos adminisztráció területén a családi (kis)vállalkozások a legrugalmasabbak. Egy nagyobb cég esetében lényegesen nehezebben megoldható feladat például egy munkaszerződés visszadátumozása, vagy éppen egy mégsem teljesült kifizetés miatti önellenőrzés, ahogy több lehetőség van az optimális jogviszony meghatározására, módosítására is. Ugyanakkor e rugalmasságnak és „kreativitásnak” is megvannak a korlátai.

Nők 40 mellett evás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném segítségét kérni. Nők negyven éves munkaviszonya alapján nyugdíjas személy eva szerint adózó egyéni vállalkozó és munkaviszonyt is létesített. Az eva szerint a járulékalapot a következő év január 12-éig állapítja meg és fizeti meg, bevallani az eva-bevallás szerint pedig havi bontásban fogja. Kérdésem, hogy a nyugdíj melletti jövedelmet az egyéni vállalkozásnál éves szinten és év végén kell figyelni, vagy havi könyvelés szerint havonta? Vagy év közben csak a bért nézem és januárban bejelentem, hogy túllépte a jövedelme a 2 484 000 forintot, és ezért a decemberi nyugdíját vissza kell fizetnie. Tehát köteles vagyok-e figyelni, hogy már novemberben több lesz a jövedelme, vagy csak év végén? Természetesen a bért havi szinten figyelem, csak a vállalkozás a kérdés. Köszönettel

Főállású katás egyéni vállalkozó többes jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Árbevételt nem termelő kft. tagja, és egyben díjazás nélküli ügyvezetője főállású katás egyéni vállalkozó is, aki 50 ezer forint tételes adót fizet. Helyesen jár-e el, ha a kft.-ben, ahonnan nincs jövedelme, nem fizet adót és járulékot? Köszönettel.

Munkaviszony a nők 40 éves nyugdíja mellett – kereseti plafon Kérdés

Tisztelt Szakértő! A keretösszegre vonatkozó korlátozás alapján a nők 40 éves kedvezményes nyugdíja csak addig folyósítható a kereset mellett, amíg ez utóbbi éves összege meg nem haladja a mindenkori minimálbér 18-szorosát, ugyanis, ha valamelyik hónapban a kereset meghaladná ezt az összeget, akkor a következő hónaptól az év végéig szüneteltetni kell a nyugdíj folyósítását. Az éves keretösszegbe kizárólag azokat a kereseteket kell beszámítani, amelyek után a dolgozó nyugdíjas hölgynek meg kell fizetnie a nyugdíjjárulékot? Ha igen, akkor tulajdonképpen nincs kereseti plafon, mivel a 2019. 01. 01-jétől hatályba lépő jogszabályváltozás értelmében a munkaviszonyban álló saját jogú nyugdíjasnak minősülő személy a munkaviszonyból származó jövedelmei után nem fizet sem egészségbiztosítási járulékot, sem nyugdíjjárulékot. Így járulékalapja sem keletkezik, melyre a Tny. 83/B § így hivatkozik: "az általa fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladja a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát (a továbbiakban: éves keretösszeg), az éves keretösszeg elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell." Tehát az új szabályok szerint járulékmentes a munkaviszonyban saját jogú öregségi nyugdíjasként szerzett kereset, így a jövőben azt már nem kell beszámítani az éves összeghatárba? Vagy 2019-ben is figyelni kell a keretösszeget? Köszönöm.

Többes jogviszony Kérdés

Lehet-e főállású katás egyéni vállalkozó, aki ügyvezető tag egy társaságban? Magyarul, a megfizetett 50 ezer forintos kata megalapozza-e, hogy ne kelljen főállású társas vállalkozó legyen? Köszönettel: Hataláné Csáki Katalin könyvvizsgáló

Kft. havi és éves költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg főállású katás vagyok, és szeretném megkérdezni, hogy milyen költségei lennének egy kft.-nek, ha a főállású kata mellett lenne még egy kft.-m is? Elképzelhető, hogy a kft. év közben csak időszakosan termelne, de van ott bármiféle fix havi költség, amit be kell fizetnem, mint például a katánál? Illetve, ha van egy főállású katás jogviszonyom és mellette egy kft.-m, akkor költelező a kft.-ből minden hónapban fizetést utalnom magamnak? Köszönöm!

Svájci munkavállalás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az egyik ügyfelem, aki egy kft. ügyvezetője nulla forintos megbízási jogviszonyban, más vállalkozásnál lévő munkaviszony mellett (a kft.-ben nem vesz fel jövedelmet) most megszüntette a más vállalkozásnál lévő munkaviszonyát, és Svájcban vállalt napi 8 órás munkát. Kérdésem az, hogy ha a svájci munkavégzés mellett marad ügyvezető a kft.-ben, mit kell utána fizetni? (Azt tudom, hogy a Svájcban létesített munkaviszonyt be kell jelenteni itthon.) Köszönettel: Kerékjártóné

Tb-fizetés őstermelőként ápolási díj mellett Kérdés

Idős szüleimmel és testvéreimmel közös őstermelői igazolványunk van már 1997 óta, így folyik a gazdálkodás.Kisfiam tartós beteg, erősen fogyatékos 9 évesen. Megszűnt a gyes, és ápolási díjat kapok. Kérdésem: az ápolási ellátás mellett a közös őstermelésből az 1 főre eső bevétel megillet-e, ami után adóznom kell (iparűzési adó is): járulékfizetési és bevallási kötelezettségem lesz-e, milyen változásbejelentést kell beadni, és az ápolási ellátás tartalmazza-e a tb-t. Mi a teendőm?

Katás vállalkozó társas vállalkozás mellett: fizetési kötelezettségek Cikk

Katás egyéni vállalkozó, aki egy kft.-ben tulajdonos, de nem ügyvezető, és a személyes közreműködésért díjazásban nem részesül, lehet-e főállású katás? Ugyanez a személy végezhet-e alkalmi munkavállalóként munkát ebben a kft.-ben? Olvasónk kérdéseire dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt.

Katás vállalkozó társas vállalkozás mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó, aki egy kft.-ben tulajdonos, de nem ügyvezető és a személyes közreműködésért díjazásban nem részesül, lehet-e főállású katás? Ugyanez a személy végezhet-e alkalmi munkavállalóként munkát ebben a kft.-ben? Köszönöm szépen!

Csedes, katás csiki-csuki Cikk

Katás egyéni vállalkozó jelenleg kismama, pár héten belül szülni fog. Vállalkozását 2015-ben egy nagyösszegű támogatás elnyerésével indította, melynek feltétele, hogy a vállalkozás nem szüneteltethető. Egy közreműködő bevonásával a működésnek folyamatosnak kell lennie. Mivel a katát a bevételszerzés végett fizetnie kell, jogosult lesz-e csedre? Olvasói kérdésre Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

Négy kérdés és négy válasz többes jogviszonyosok tébéjéről Cikk

Hogyan alakul a társadalombiztosítási kötelezettség, ha az ember egyidejűleg gyeten van és egyéni vállalkozó, ha nyugdíjasként, illetve szolgálati járandóságban részesülőként munkaviszonyban dolgozik, továbbá ha katás és mellette kft. ügyvezetője? Olvasói kérdésekre Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező számlaadás 2020.07.01-jétől

Bunna Erika

adótanácsadó

Gyerektartás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close