185 találat a(z) társasház cimkére

Lakás – telekhányad-érték Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egy társasházi használt lakást vásárolt magánszemélytől, melyet az ingatlanok között szeretnék aktiválni. A beszerzéssel a lekötött fejlesztési tartalék egy részét szeretném feloldani. Ez egy használt lakás volt, az adásvételi szerződésben a XXXX helyrajzi szám alatt felvett ingatlan szerepel. Ez van a bejegyző végzésben is. A kérdésem az, hogy ilyen esetben szükséges-e meghatározni a társasházi lakáshoz tartozó telek nagyságát és értékét vagy nem szükséges. A fejlesztési tartalék feloldása nem megengedett az olyan eszközök után, aminél nem lehet értékcsökkenést elszámolni és a telek után nem lehet. A lakóingatlanként egyben kell kezelni és nem kell az ahhoz tartozó telekrésszel foglalkozni? Ha kell, akkor milyen módszerrel kellene a telekrész értékét meghatározni? Hogyan lehet azt megállapítani, hogy az egész pl. 300 lakásos társasház alatt lévő teleknek mennyi a megvásárolt lakásra jutó értéke a vételárból? Köszönettel

Társasház közös tulajdon használat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy 18 lakásos társasház, ahol az udavaron 5 gépkocsi-beállási lehetőség van. Ez a terület osztatlan közös tulajdon. Az egyik tulajdonos, vállalkozás, kizárólagosan szeretne használni egy beállót, ezért használati díjat is hajlandó fizetni. A kérdés az, hogy ez adóköteles bevétel-e a társasház részére. Amennyiben igen, akkor a vállalkozásnak kell megfizetni a 15 százalék szja-t közvetlenül a NAV felé? Köszönettel!

Társasház garázs bérleti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy "A" társasháznak a garázs beállóit jogtalanul használják a szomszéd "B" társasház lakói. A társasház úgy döntött, hogy kiszámláz a bérleti díjat a jogtalanul ott parkolóknak. Ezzel a mi "A" társasházunknak adóköteles jövedelme keletkezik, ami után meg kell fizetni a 15 százalékos szja-t. A közös képviselő hivatkozik az szja-törvény 9. § (2) a) paragrafusára, miszerint az szja-t nem köteles megfizetni az "A" társasház, míg a bérleti díj nem folyik be a "A" társasház számlájára, így a bérleti díjról kiállított számlák csak a vevő analitikában fog szerepelni. (egyszeres könyvvitelt vezet a társasház). Kérdésem a következő: a társasháznak csak akkor kell fizetni szja-t ha befolyik a bérleti díj? Vagy a kiállított számla után le kell vonni a szja összegét és befizetni? Esetünkben magánszemélyeknek számlázna a társasház. Válaszukat előre is köszönöm.

Társasház bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. számlát kapott egy társasháztól, amelyben bérleti díjat számlázott ki a társasház a kft. részére. Az Szja törvény szerint a bérleti díj után a kft.-nek kell az szja-t levonni, bevallani és igazolást kiállítani. Viszont az nem egyértelmű, hogy a társasház levonhat-e vagy le kell-e vonnia (ha másképp nem nyilatkozik) a 10% költséghányadot vagy a teljes bérleti díj lesz az szja alapja nála. Az a kérdésünk, hogy kell-e 10% költséghányadot levonni a bérletidíj-bevételből és az így keletkezett jövedelem lesz-e az szja alapja vagy a teljes bérleti díj? Válaszukat előre is köszönjük.

Lakáscélú ingatlan értékesítése, áfa Kérdés

Ügyfelem (kft.) egy 4 lakásos társasházat vásárolt. Az év egy részében 2–3 lakást bérbeadott áfa felszámításával, mindeközben az éppen üresen maradt lakásokat folyamatosan javíttatta, felújította. A javítás-karbantarási munkálatok esetében az áfa levonásra került. Ezév végén az egész házat (4 lakással) a kft. értekesíti, itt áfamentességet választott. Az értékesítést követően kell-e figyelni a már levont áfát, szükség van-e arányosításra? Köszönöm ha válaszolnak! CsK

Adásvételi előszerződés felbontása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 16 lakásos társasházat épít. A beruházás majdnem készen van, használatbavételi engedély még nincs. A vevőkkel előszerződést kötöttünk. Jelenleg néhány szerződést fel kell bontanunk. A vevővel úgy állapodtunk meg, hogy visszakapja a foglalót, plusz további, a foglalóval megegyező összeget, illetve a vevő már a saját költségén fizetett villanyszerelési munkálatokra, illetve padlófűtésre, amit szintén meg kell térítenünk. Az a kérdésem, hogy mely tételek után kell áfát számolni, illetve a költségtérítés és a foglalón túl visszafizetett összegek könyvelési tételei hogyan alakulnak? Válaszát előre is köszönöm.

Tárrsasház közös képviselője adatkezelő vagy adatfeldolgozó? Kérdés

A társasház közös képviselője és a intézőbizottság elnöke adatkezelőnek vagy adatfeldolgozónak minősül-e a közös képviselet ellátása során? A társasház adatkezelési szabályzatában milyen minőségben szerepelhet?

Társasházi lemondott közös képviselő kötelezettsége Kérdés

A társasház közös képviselője és számvizsgáló bizottsága lemondott a május hóban tartott évzáró közgyűlésen, ezt a lakók elfogadtak, és határozatban rögzítették. Tisztségét 2019. 07.21-ig gyakorolta, a tervek szerint augusztusban már időszerű lenne az átadás-átvétel lebonyolítása. A lakóközösség nem keresett/nem talált új képviselőt. Mi a teendő, milyen kötelezettség terheli a lemondott képviselőt, kinek adja át a társasházi hivatalos dokumentációt? Erre kérek választ, mert a társasházi törvény e gyakorlati kérdéssel nem foglalkozik. Előre is köszönöm!

Társasház ingyenes felújítása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. ingyen felújította egy társasház közös részeit (homlokzat, lépcsőház, vezetékek cseréje). Ez a kft. 55 százalékban tulajdonos is a társasházban. Kérdéseink: 1. Jól gondoljuk, hogy a kft. nem vonhatja le a felújítással kapcsolatos beszerzései áfáját, mivel ingyen végezte a munkát? 2. Az ingyenes felújítás miatt keletkezik-e adófizetési kötelezettség akár a munkát végző kft., akár a társasház részéről? Ha igen, melyek ezek az adók? 3. Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e a társasház és az 55 százalékban tulajdonos, felújítást végző kft.? Ha igen, akkor módosítani kell-e az adóalapját a felújítást végző kft.-nek?

2019. december 31-éig szerkezetkész társasház áfája Kérdés

Kérdésünk a következő lenne: a pénzügyminiszter úr tavaly októberben bejelentette, hogy a 2019. december 31-éig szerkezetkészre megépített társasházaknál az 5 százalékos áfa használható 2020. december 31-éig abban az esetben, ha a készültséget a NAV-nál ezt bejelentik 2019. december 31-éig, de ez a kijelentés nem jelent meg a közlönyben. Ezt követően tettek egy újabb bejelentést 2018. november 7-én, ami arról szólt, hogy a 2018. november 1. előtt kiadott építési engedélyekre vonatkozólag használható az 5 százalékos áfa 2023. december 31-éig, ez a közlönyben meg is jelent. A kérdés az, hogy az első bejelentés tartalma megmaradt-e, vagy az törölték a második bejelentésükkel? Köszönettel: NLN Kft.

Társasház könyvvezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasház egyszeres könyvelést vezet. Bírósági per kapcsán az esetleges jövőbeni kifizetések fedezetére a tulajdonosok célbefizetésként befizettek mintegy 24 millió forintot 2017-ben és 2018-ban is ugyanennyit. Ezzel az elszámolt bevétel mindkét évben meghaladja az éves 50 millió forintos 479/2016 kormányrendelet szerinti korlátot. Mi minősül a társasház alaptevékenységének (része-e az alaptevékenységnek a perben történő részvétel és a célbefizetés előírása/teljesítése, vagy egyéb bevételnek minősül), valamint az alaptevékenység bevételének? A kormányrendelet szerinti eredménylevezetésben szereplő elszámolt bevételben hol jelenik meg az alaptevékenység bevétele? Ezek alapján kettős könyvvitelt köteles vezetni a társasház? Válaszát előre is köszönöm!

Társasház építése II. Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! Köszönöm szépen a válaszát, sokat segített vele. Lenne egy további kérdésem ezzel kapcsolatban. A telek, amire épülne a társasház, magánszemély tulajdonában van. A magánszemélynek van egy kft.-je. Ha a kft. lenne a kivitelező, akkor ilyen esetben a telket először el kellene adni a cégnek? Nem világos számomra, hogy a végső vevő kivel fog szerződni, ki kinek számláz ebben az esetben, ki lesz az eladó? A telek tulajdonosa lesz a lakás eladója, vagy a kivitelező kft.? Ha a kft., akkor a magánszemély tulajdonában álló telekkel mi lesz? Köszönettel.

Hogyan kell rendezni az áfát? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2017-ben, a társasházat kezelő vállalkozás számlája alapján, visszaigényelte a fűtésszámlán felszámított áfát. Idén derült ki, hogy jogtalan volt a fűtés kiszámlázása, társaságunknak nem kellett volna fizetnie, mert saját berendezéssel oldottuk meg a fűtést. Azóta kiléptünk az áfakörből, alanyi mentességet választottunk. A társasházat is már másik, szintén alanyi mentes vállalkozás kezeli, nem az, amely 2017-ben kiállította a számlát. Kérdésem az lenne, hogyan kell a 2017-ben jogtalanul felszámított és visszaigényelt áfát rendezni társaságunknak, illetve mit tehet a társasházat kezelő vállalkozás, hogyan írhatja jóvá a visszajáró pénzösszeget? Milyen számlát kell kiállítania? Kinek, milyen áfa-önellenőrzéseket kell/lehet beadnia, ha már egyik cég sem alanya az áfának? Köszönöm válaszát.

Társasházi tetőfelújítás áfájának visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét az alábbi kérdésemre. 100 éves szecessziós társasházunk teljes tetőfelújítását tervezzük. Árajánlatunk 70 millió forint plusz áfa, ami komoly megterhelés a tulajdonosoknak.(A főváros 12 millió forintot ad, a lakástakarék-pénztári forrás 7 millió forint.) A társasháznak van adószáma, de nem áfakörös (nincs bérleti díj, illetve egyéb bevétele). Áfa-visszaigénylési joga van-e? Milyen feltételekkel? Válaszát előre is köszönöm.

GDPR társasházaknak: így kezelhetik a lakók adatait Cikk

Társasházi lakástulajdonos egyben közös képviselő is. A társasháznak van adószáma, ügyvéd által írt alapító okirata és szmsz-e. Tulajdonosok és bérlők lakják a lakásokat. Eddig az ott élők nevét, telefonszámát tartotta nyilván – egy füzetben – a közös képviselő. A GDPR-hoz kapcsolódóan milyen szabályzatot kell készíteni – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close