554 találat a(z) tárgyi eszköz cimkére

Tárgyi eszköz értékcsökkenési leírásának módosítása Kérdés

Fuvarozó cég minden kamionra a lízingszerződés futamideje (3-4 év) alapján számolja (számvitel szerint) az értékcsökkenést. Van-e lehetőség menet közben áttérni (mondjuk 2017-ben beszerzett kamion értékcsökkenését 2019-ben megváltoztatni) a kamion valós használatának (akár 7 év is lehet) megfelelő időre esetleg az adótörvény által előírt kulcsnál is kevesebb értékcsökkenés elszámolására? Milyen bizonylatolási kötelezettséggel jár?

Áfás egyéni vállalkozó tárgyi eszközt értékesít Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfás egyéni vállalkozó vagyok. Vásároltam egy használt mezőgazdasági gépet egy magánszemélytől, áfa nélkül. Most el szeretném adni ezt a gépet. Ha jól tudom, nem kell áfás számlát kiállítani, mivel én sem vontam le utána áfát. Kérném a segítségét ezzel kapcsolatban, hogyan kell eljárnom?

Végelszámolás – hiányzó tárgyi eszközök Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elvállaltuk egy cég végelszámolást záró beszámolójának elkészítését. Ezzel kapcsolatban kérem szíves segítségüket. A pénztár állása a könyvekben 1,5 millió forint, a valóságban a végelszámoló (aki a cég korábbi ügyvezetője) azt nyilatkozta, hogy nincs a pénztárban egy forint sem. A cég kb. 6 millió forint értékű tárgyi eszközzel rendelkezik a könyvelés szerint, azonban a végelszámoló szerint a valóságban ezek az eszközök sincsenek meg. Nullára van írva minden, de kivezetve nem lettek. Mit tudunk ezekkel kezdeni? Köszönöm!

Egyéni vállalkozó – lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó nyílt végű pénzügyi lízing keretében vásárolt egy traktort. A finanszírozó pénzintézet a tőkét, áfát és kamatot havonta számlázza. A kamatot költségként számoljuk el, az áfát visszaigényeljük.Az üzemben tartó az egyéni vállalkozó, aki technikai számlát kapott a traktor nettó áráról. Kérdésünk: 1. Egyszeres könyvvezetésnél a lízingbe vevő szerepeltetheti-e a nyilvántartásában a tárgyi eszközt és amortizációt számolhat-e el? Ebben az esetben a havi tőketörlesztések költségnek nem minősülő kiadásként jelentkeznek az Szja tv. 11. mell. IV.3. pontja alapján? 2. A 2018. évben képzett fejlesztési tartalék feloldható-e a nyíltvégű pénzügyi lízing összegével?

Üzem működésének szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2007-ben aktiváltunk egy üzemet, mely részben támogatásból épült. A támogatást értékcsökkenés arányában oldjuk fel. A jövőben szeretnénk a tárgyi eszközök egy részét más tevékenységhez használni, egy részének működését pedig felfüggeszteni, míg társaságunk nem dönt a sorsa felől. Kérdésem az értékcsökkenés elszámolásával kapcsolatban, hogy a felfüggesztett rész értékcsökkenésével, illetve a rá eső támogatással mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm.

Nyilt végű lízing áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű lízinges motorkerékpár-beszerzésnél, ha az ügyfél nem dokumentálja útnyilvántartással, hogy azt a gazdasági tevékenységéhez használja, akkor a tárgyi eszközök között veszem nyilvántartásba, a szerződés szerinti – áfával növelt – bruttó értékben. Így az áfa is része lesz a beszerzési árnak. Kérdésem: helyes-e az eljárás? Válaszukat köszönöm.

Tárgyi eszköz bekerülési értéke Kérdés

Energetikai rendszer korszerűsítése során kötelezően előírt feltétel volt az energetikai tanúsítvány beszerzése. Ennek díja beszámítható-e a majdan üzembe helyezendő napelemrendszer értékébe, vagy külön költségtételként szerepeltetendő?

Nulla értékű tárgyi eszköz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mobiltelefont vásároltunk, a számla végösszege 0 forint, vételárkedvezmény. Van-e itt áfa-fizetési kötelezettség, illetve visszaigénylési lehetőség? Milyen összegben kell ezt aktiválni? Ha ez 100 ezer forint alatti tétel, szükséges a rendkívüli bevétel időbeli elhatárolása? Aktiválás után elszámoljuk költségként. Kérem mutassa be, mik a könyvelési lépések! Köszönöm válaszát!

Készlet, tárgyi eszköz átvitele új vállalkozásba Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésekkel fordulok önhöz: Egyéni vállalkozóként kezdtem tevékenységemet, most más tevékenységgel kibővítve létrehoztunk egy bt.-t. a) Egyéni vállalkozóként nyitottam egy gyermekruhaüzletet, ahol külföldi gyártótól megvásárolt márkás ruhákat értékesítek. A ruhákat fordított adózású számlával szereztem be közösségen belülről. Most a meglévő, még el nem adott ruhákat vinnénk át (kb. 2 millió forint érték) a bt.-be, mivel az üzlet is átkerült a bt. üzemeltetésébe. A meglévő készletet hogy tudjuk átvinni és milyen költségvonzata lesz? b) Egyéni vállalkozóként vettem egy laptopot, bútort, amelyet most már a bt.-ben fogunk használni. Ezeket is el kell adnom a saját bt.-mnek, vagy mi a teendőnk? c) Az egyéni vállalkozóként használt autót milyen feltételekkel tudjuk a cégbe bevinni, és ennek mi a költsége? Vagy jobban járunk, ha béreljük a kültagtól? Az első két pontban szereplő esetben, ha meg kell vennie a bt.-nek a készletet és tárgyi eszközöket, az ebből származó áfafizetés magas lenne, vagy van költségbarátabb megoldás is, csak mi nem tudunk róla? Várom válaszukat. Üdvözlettel.

Kivás tárgyi eszközök beolvadás esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társasági adó hatálya alá tartozó vállalkozásba beolvad egy olyan társaság, amelynek előzőleg kivás időszaka is volt. Eszközeit a nyilvántartási értéken viszi át. A beolvadó társaság a kivás időszakában beszerzett tárgyi eszközökre elszámolható-e a létrejövő társaságnál a társasági adó szerinti értékcsökkenés? Válaszát előre is köszönöm!

Ápolásiágy-bérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. formában működő idősek otthona 6 db ápolási ágyat bérelt 2018. szeptembertől 2019. márciusig. Az utolsó, 2019.03.05-i teljesítésű számlán szerepel, hogy utolsó részlet. Ettől kezdve az ágyak a kft. tulajdonába kerülnek. Hogyan szerepeltessük a számlákat, illetve az eszközöket a kft. nyilvántartásaiban? Tartós bérletnek minősül? A számlákat bérleti díjként rögzítsük? Mikor lehet szerepeltetni a kft. tárgyi eszköz nyilvántartásában és milyen bizonylat alapján? 2018-as beszámolóban esetleg fel kell-e tüntetni befejezetlen beruházásként? Válaszukat köszönöm!

Nyílt végű pénzügyi lízingelt gépkocsi nyilvántartása Kérdés

T. Szakértő! Szeretnék az ügyben segítséget kérni, hogy a nyílt végű pénzügyi lízingelt autót beruházásként kezelheti-e a líizingbe vevő kft., és így a tárgyi eszközök között nyilvántarthatja-e? Ha igen, akkor a társaságiadó-kedvezményben szereplő beruházási kedvezményt érvényesítheti-e a lízingbevevő cég, illetve az értékcsökkenést elszámolhatja-e? A lízing futamideje 4 év. köszönöm a válaszát. Tisztelettel BM

Készlet átminősítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. készletei között szerepel 2008. óta egy lakás. Ezt szeretné átminősíteni tárgyi eszközzé. Ez hogyan lehetséges, illetve milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik a társaságnak? 27 százalék áfa a lakás könyvszerinti értéke után? Üdvözlettel: Kissné

Megszűnő egyéni vállalkozás tárgyi eszközei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mellékállású, alanyi adómentes egyéni vállalkozó megszüntette a vállalkozását. Nyilvántartásában szerepel olyan 100 ezer forint feletti tárgyi eszköz, melyet 2017-ben szerzett be, és nettó értéke még a megszűnés napján 97 ezer forint. Az szja-törvény szerint, mivel egy éven túli, de két éven belüli beszerzés, a vállalkozó éves bevallásában adózás utáni jövedelmét meg kell növelni az eszköz 66 százalékával. Ezen érték kiszámításakor az eszköz beszerzéskori értékét kell alapul venni, az eddig elszámolt értékcsökkenések értékét (mellyel a vállalkozó ezt az évet megelőző években a vállalkozói osztalékalapját csökkentette) vagy a fennmaradó nettó értéket? Az szja-törvény 49/c paragrafus (6a) bekezdése szerint "a tárgyi eszköz, nem anyagi dolog értékéből az adóévben elszámolt értékcsökkenési leírást meghaladó összeggel, ha az értékcsökkenési leírást az egyéni vállalkozó az adóévben kezdte el". De a mondat második fele, az, hogy az adóévben kezdte el, nem áll fenn, így nem tudom értelmezni a 66 százalék alapjának meghatározását. Vagy ez az eset magánszemélynek ellenszolgáltatás nélkül történő átadás lenne? Válaszát előre is köszönöm.

Tárgyi eszköz, káresemény Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018 decemberében cégünk egyik járműve közúti balesetet szenvedett, a járművünk totálkáros lett. A gépjármű beszerzésekor fejlesztési tartalék került feloldásra. (Beszerzés: 2016.08. Beszerzési érték 1000 e FT, fejlesztési tartalék felhasználás 400 000 FT). Megállapították, hogy a balesetet a másik fél okozta. 2019-ben megkaptuk a biztosító értesítését a roncsértékről és a kártérítés összegéről. 2018-ban terven felüli értékcsökkenést számoltam el a járműre roncsértékig. Ezzel az összeggel a 2018. évi társaságiadó-bevallásban adóalapot emelek. A Tao. tv alapján van mód arra, hogy az adóalapot a terven felüli értékcsökkenéssel csökkentsem? A járművet kivonták a forgalomból 2018-ban. A tárgyi eszközök közül átsoroltam a készletek közé. A roncsot a vállalkozás a jövőben értékesíteni szeretné. Tisztelettel: Hegedűs-Meleg Annamária

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs