40 találat a(z) tárgyi eszköz beszerzése cimkére

Tárgyi eszköz áfakorrekciója Kérdés

Kisvállalkozói kedvezmény igénybevétele Kérdés

A nap kérdése: tárgyi eszköz értékcsökkenése számít-e katás vállalkozás iparűzési adójának számításakor? Cikk

Katás vállalkozó tárgyi eszközt vásárol 600 ezer forint alatti összegben magánszemélytől adásvételi szerződéssel. Ez a tárgyi eszköz (gépek, szerszámok) egy összegben költségként elszámolható, vagy kell értékcsökkenéssel számolni? Esetlegesen ez a hipa számításakor beszámítható egy összegben? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Áfa-visszaigénylés Kérdés

Áfa visszaigénylése Kérdés

Tárgyieszköz-beszerzést követően alanyi mentessé válás Kérdés

Orvostechnikai berendezés vásárlás, igazolással Kérdés

Kilépés a katából: a korábban beszerzett tárgyi eszköz értékcsökkenése Cikk

Ha egy sok éve katás egyéni vállalkozó november 1-jétől tervezi a kilépést a katából, de közben 07. hóban beszerzett egy tehergépkocsit, kizárólag vállalkozási célra, akkor hogyan alakul az értékcsökkenés-elszámolás, visszalépve az szja hatálya alá? – kérdezte olvasónk. Dr. Császár Zoltán adótanácsadó válaszolt.

Tárgyieszköz-beszerzés – előleg Kérdés

Kata alatt beszerzett tárgyi eszköz értékcsökkenése Kérdés

Kiva áttérési különbözet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beolvadás miatt a jogutód cégnek át kell térnie kiváról tao-ra. Az átértékelési tartalék számításával kapcsolatban kérnék segítséget, hogy jól gondolom-e. A kiva alatt összességében veszteséges volt a cég, a veszteség összege 83 900 e forint (vagyis az eredménytartaléka ennyivel csökkent a mérlegben a kiva időszaka alatt), és volt tárgyi eszköz beszerzése, melynek a könyv szerinti értéke a kivaalanyiság megszűnésekor 17 731 e forint, akkor az áttérési különbözet minusz 101 631 e forint, így 101 631 e forint elhatárolt veszteséget visz át a következő 5 év tao-s időszakára, amivel az eredményt majd csökkentheti? Illetve a beszerzett eszközök után a tao-ban már nem számolhat el értékcsökkenést?

Egyéni vállalkozó – áfa Kérdés

Egyéni vállalkozó negyedéves áfabevalló volt 2018. dec. 31-éig. 2018. novemberben egy 1,5 millió forintos tárgyi eszköz beszerzésekor a teljes összegről előlegszámlát kapott, amit kifizetett 2018-ban. 2019. 02. hóban szállították le az eszközt és kapta meg a végszámlát ugyanarról az összegről. A 2018 évi 4. negyedéves bevallásába az eszközbeszerzést is beállította. A kiutalást nem kérte. 2018 végén úgy döntött, hogy a 2019. évtől alanyi adómentességet választ. A kérdés: Jól tudom, hogy annak ellenére, hogy 2019-ben alanyi áfamentes, 2019. decemberben 2019-re éves áfabevallást kell beadni, amiben az eszköz áfának 20%-át kötelezettségként be kell vallani, és megfizetni? Ugyanezt kell tenni addig, amíg alanyi mentes tevékenységhez használja az eszközt, (összesen max. 5 éven keresztül)? Melyik soron kell szerepeltetni? Valamint a 2018. dec. 31-ei áruleltárban szereplő tételek áfáját teljes összegben a 2019. évi éves bevallásban be kell vallani és meg kell fizetni? Melyik soron kell szerepeltetni? A választ köszönöm szépen!

Őstermelő tárgyi eszköz beszerzése szabad vállalkozási zónában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha mezőgazdasági őstermelő traktort vásárol zárt végű pénzügyi lízingre szabad vállalkozási zóna területén, az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályok szerint elszámolhatja-e egy összegben a tárgyi eszköz bekerülési értékét 2019-ben? A szóban forgó őstermelő nem családi gazdálkodó. Válaszát előre is köszönöm.

Kkv-beruházás, adóalap-csökkentés Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Kapcsolt vállalkozástól megvásárolt tárgyi eszköznél igénybe vehető-e a kkv-k adóalap-csökkentése a beruházás miatt? Ezekre az eszközökre már az a kapcsolt cég akitől most megvette, korábban szintén igénybe vette.

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társasági adóról szóló törvény a 7. § (15) bekezdése alapján a fejlesztési tartalék feloldását a törvény megvalósított beruházáshoz köti. Kérdésem az lenne. hogy egy kis értékű tárgyi eszköz, például irodabútor, asztal, hűtőszekrény vásárlása esetén ez megvalósul-e, vagy csak a tevékenységet közvetlenül szolgáló beruházásokhoz kapcsolódóan van lehetőség a fejlesztési tartalék feloldására? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kivás bt. beltag jövedelme

Széles Imre

tb-szakértő

Kata új szabálya

Széles Imre

tb-szakértő

Ingatlan-bérbeadás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs