34 találat a(z) tárgyi eszköz beszerzése cimkére

Orvostechnikai berendezés vásárlás, igazolással Kérdés

Kilépés a katából: a korábban beszerzett tárgyi eszköz értékcsökkenése Cikk

Ha egy sok éve katás egyéni vállalkozó november 1-jétől tervezi a kilépést a katából, de közben 07. hóban beszerzett egy tehergépkocsit, kizárólag vállalkozási célra, akkor hogyan alakul az értékcsökkenés-elszámolás, visszalépve az szja hatálya alá? – kérdezte olvasónk. Dr. Császár Zoltán adótanácsadó válaszolt.

Tárgyieszköz-beszerzés – előleg Kérdés

Kata alatt beszerzett tárgyi eszköz értékcsökkenése Kérdés

Kiva áttérési különbözet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beolvadás miatt a jogutód cégnek át kell térnie kiváról tao-ra. Az átértékelési tartalék számításával kapcsolatban kérnék segítséget, hogy jól gondolom-e. A kiva alatt összességében veszteséges volt a cég, a veszteség összege 83 900 e forint (vagyis az eredménytartaléka ennyivel csökkent a mérlegben a kiva időszaka alatt), és volt tárgyi eszköz beszerzése, melynek a könyv szerinti értéke a kivaalanyiság megszűnésekor 17 731 e forint, akkor az áttérési különbözet minusz 101 631 e forint, így 101 631 e forint elhatárolt veszteséget visz át a következő 5 év tao-s időszakára, amivel az eredményt majd csökkentheti? Illetve a beszerzett eszközök után a tao-ban már nem számolhat el értékcsökkenést?

Egyéni vállalkozó – áfa Kérdés

Egyéni vállalkozó negyedéves áfabevalló volt 2018. dec. 31-éig. 2018. novemberben egy 1,5 millió forintos tárgyi eszköz beszerzésekor a teljes összegről előlegszámlát kapott, amit kifizetett 2018-ban. 2019. 02. hóban szállították le az eszközt és kapta meg a végszámlát ugyanarról az összegről. A 2018 évi 4. negyedéves bevallásába az eszközbeszerzést is beállította. A kiutalást nem kérte. 2018 végén úgy döntött, hogy a 2019. évtől alanyi adómentességet választ. A kérdés: Jól tudom, hogy annak ellenére, hogy 2019-ben alanyi áfamentes, 2019. decemberben 2019-re éves áfabevallást kell beadni, amiben az eszköz áfának 20%-át kötelezettségként be kell vallani, és megfizetni? Ugyanezt kell tenni addig, amíg alanyi mentes tevékenységhez használja az eszközt, (összesen max. 5 éven keresztül)? Melyik soron kell szerepeltetni? Valamint a 2018. dec. 31-ei áruleltárban szereplő tételek áfáját teljes összegben a 2019. évi éves bevallásban be kell vallani és meg kell fizetni? Melyik soron kell szerepeltetni? A választ köszönöm szépen!

Őstermelő tárgyi eszköz beszerzése szabad vállalkozási zónában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha mezőgazdasági őstermelő traktort vásárol zárt végű pénzügyi lízingre szabad vállalkozási zóna területén, az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályok szerint elszámolhatja-e egy összegben a tárgyi eszköz bekerülési értékét 2019-ben? A szóban forgó őstermelő nem családi gazdálkodó. Válaszát előre is köszönöm.

Kkv-beruházás, adóalap-csökkentés Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Kapcsolt vállalkozástól megvásárolt tárgyi eszköznél igénybe vehető-e a kkv-k adóalap-csökkentése a beruházás miatt? Ezekre az eszközökre már az a kapcsolt cég akitől most megvette, korábban szintén igénybe vette.

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társasági adóról szóló törvény a 7. § (15) bekezdése alapján a fejlesztési tartalék feloldását a törvény megvalósított beruházáshoz köti. Kérdésem az lenne. hogy egy kis értékű tárgyi eszköz, például irodabútor, asztal, hűtőszekrény vásárlása esetén ez megvalósul-e, vagy csak a tevékenységet közvetlenül szolgáló beruházásokhoz kapcsolódóan van lehetőség a fejlesztési tartalék feloldására? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Pályázati részteljesítés bevételkénti figyelembe vétele Kérdés

Cégünk 2018 évben 40 millió forint pályázati forrást nyert GINOP pályázat keretében. A pályázati forrás 50 százalékára az előleg lehívása december hónapban megtörtént. 2019. januárban a pályázat első mérföldkövének elszámolása is várhatóan megtörténik. Az ekkorra megérkező eszköz értéke a teljes pályázati forrás értékének több mint 50 százaléka, így a kiírás szerint további 40 százalék még lehívható. Erre a lehívásra akkor van lehetőség, ha a pályázat első mérföldkövével hiánytalanul és pontosan elszámolunk (részteljesítés történik). A mérlegkészítés időpontjáig várhatóan a pályázat ezen részének utalása is megérkezik. A pályázat támogat tárgyieszköz-beszerzést, valamint a beruházáshoz kapcsolódó munkabér költségét is. A foglalkoztatáshoz kapcsolódó létszámnövelés már 2018. szeptember hónaptól teljesített. Tehát a 2019. januárban a teljes pályázott tárgyieszköz-beszerzés 90 százalékának, míg a már 2018. évben felmerült bérköltség 100 százalékának (mely a teljes vállalt létszámnövekménnyel érintett bérköltség 30 százaléka) elszámolása történik. Kérdésem, hogy a számviteli törvény változása kötelezővé teszi-e 2018. évre a pályázati részteljesítés elszámolásához kapcsolódó összeg bevételként való figyelembe vételét? Tekintettel arra, hogy a pályázat szerinti bérköltség 30 százaléka költségként elszámolásra került 2018. évben, nagyon fontos, hogy a 2019. januári részteljesítéskor elszámolt pályázati forrás a feltöltési kötelezettségnél figyelembe vehető-e, illetve kötelező-e figyelembe venni.

Tárgyi eszköz beszerzése, hitelkamat II. Kérdés

Tisztelt Erdős Gabriella! Köszönöm válaszát azonos címmel feltett kérdésemre! 2018.10.05-én az alábbi kérdésem röviden az volt, hogy tárgyieszköz-beszerzésnél a hotel kamatával csökkenthető-e a társasági adó: https://adozona.hu/kerdesek/2018_10_15_Targyi_eszkoz_beszerzes_hitel_kam_elc#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice A kérdésem az lenne, hogy ezt nem törölték el 2017. évtől? 1 c. Egyedi plafon Az adókedvezmény nem haladhatja meg a fizetett kamat 60 százalékát (2014-es vagy azutáni hitelszerződésnél), de maximum a 6 millió forintot. Válaszát előre is köszönöm!

Tárgyieszköz-beszerzés utáni áfa-visszaigénylés Kérdés

Egyéni vállalkozó RÉSZLETFIZETÉSSEL vásárolt nem kis értékű tárgyi eszközt. A vállalkozó pénztárkönyvet vezet (pénzforgalmi szemlélet). A beszerzéskor visszaigényelheti-e az eszköz teljes áfáját, vagy csak a részletek kifizetési ütemében igényelheti vissza?

De minimis támogatás Kérdés

Tisztelt Cím! Elsődlegesen szőlőoltvány-előállítással és -forgalmazással foglalkozó egyéni vállalkozó kisvállalkozói kedvezmény címén csökkentheti-e bevételeit? Ezen kívül mezőgazdasági szolgáltató tevékenységet is végez. A beruházás, amelyre a kisvállalkozói kedvezményt igénybe venné, mindkét tevékenységét szolgálja. A kisvállalkozói kedvezmény de minimis támogatásnak minősül. Az EU-s rendelet a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó ágazatra nem alkalmazható. A 200 ezer eurós (3 évi) értékhatár nála nem értelmezhető? Tárgyi eszköz beszerzésére felvett hitel után fizetendő kamat mint kisvállalkozások adókedvezménye érvényesíthető általa? Mezőgazdasági vagy általános de minimis támogatás keretében? Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel: Kérdező

Alanyi adómentes időszakban tárgyi eszköz beszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném. 2015.06.10 -én Ausztriából az akkor alanyi mentes cég 10 800 euró értékben egy tárgyi eszközt szerzett be. Hogyan alakul ebben az esetben az áfafizetés? Az alanyi adómentességről 2016.01.01-én áttért az általános szabályokra, és most, 2018.01.01-től ismét alanyi mentes lesz. Mikor, melyik sorban, és mit kellett volna bevallani, illetve mi járna vissza? Válaszát előre is köszönöm.

Tárgyi eszköz utólagos áfakorrekciója alanyi mentesség miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2018. január 1-jétől alanyi adómentességet választ. 2015. december 18-án 314 961 forint nettó értéken vásárolt tárgyi eszközének az áfafigyelési időszaka 2020. december 18-án jár le. Kérem, legyen szíves konkrét példán keresztül levezetni a fenti esetet. Mikor, mekkora összegben kell visszafizetnie az áfakorrekciót? Milyen bevalláson kell szerepeltetni? Válaszukat köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térburkolat, esővíz-elvezetés

Nagy Norbert

adószakértő

Lízingzárás könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close