69 találat a(z) szolgáltatásnyújtás cimkére

Készpénzfizetési számla, pénztárgépes nyugta: együtt vagy külön? Cikk

Nehéz elszakadni a jól megszokott gyakorlattól: a számlamásolat és a pénztárgépes nyugta összetűzése. Szabályszerű ez így? Olvasónk kérdésére Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Mikrogazdálkodói beszámoló időbeli elhatárolása Kérdés

Online számlaadat-szolgáltatás eu-s forgalomról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az online számlaadat-szolgáltatás 2020. július 1-jétől, illetve 2021.január 1-jétől érvényes szabályaival kapcsolatban az alábbiakat szeretném kérdezni: - A közösségen belüli adómentes termékértékesítésről, a harmadik országba történő export termékértékesítésekről, és az áfatörvény 37. § 1. bekezdése szerinti szolgáltatásnyújtásról kiállított számlákat kell-e jelenteni? Milyen vevői adószámmal? - Ha olyan ügyletről van szó, amelynek a teljesítési helye belföld, áfakulcsa is belföldi 27 százalékos, de a partner EU-tagállambeli vagy harmadik országbeli, akkor ha jelenteni kell, azt milyen vevői adószámmal? (Például ha belföldön fekvő ingatlanhoz kapcsolódóan nyújtunk szolgáltatást külföldi partner részére.) Előre is köszönöm a választ!

Ingatlannal kapcsolatos szolgáltatásnyújtás EU-n belül Kérdés

Magyarországi székhelyű cég Franciaországban ingatlanban végez építési-szerelési munkálatokat, melyhez alvállalkozót vesz igénybe. Kérdésem: be kell-e jelentkeznie Franciaországban, ha igen, csak áfa tekintetében, vagy a bevételét is ott adózza le, és elszámolhatja-e vele szemben az alvállalkozói teljesitést?

Önköltségszámítási szabályzat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk szolgáltatást nyújt, és a 2019. évben bevételünk meghaladta az egymilliárd forintot. A számviteli törvény 14. § (5) bekezdése alapján el kell készíteni az önköltségszámítási szabályzatot (mely alól az értékhatár eddigi el nem érése okán felmentéssel éltünk). Ugyanezen paragrafus (7) pontja alapján utókalkulációval kell meghatározni a végzett szolgáltatások önköltségét.Tevékenységünk több társaság részére ugyanolyan szolgáltatás nyújtása, mással nem foglalkozunk, tehát minden költség ezekhez a szolgáltatásokhoz kapcsolódik. Könyvvizsgálónk szerint nem kell ilyen szabályzatot készítenünk, alkalmaznunk. Mi az Ön álláspontja? Köszönöm!

Kötelező számlaadás egyéb humán egészségügyi ellátások kapcsán Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy internetes tájékoztatás szerint 2020. július 1-jétől egyes tárgyi adómentesség alá eső szolgáltatásnyújtásokról, termékértékesítésekről kötelező lesz számlát adni (nem lesz már elegendő másfajta számviteli bizonylat). A számlaadási kötelezettség érinti a humán egészségügyi szolgáltatásokat is. Egy optika látásvizsgálatot (optometriai vizsgálat) is végez tevékenysége során, mikor meghatátozza, hogy milyen szemüveg kell a vevőnek, melyet a 8690' 08 Egyéb humán egészségügyi ellátás tevékenység alatt végez. A látásvizsgálatot tárgyi adómentesen végzi. Kérdés 1. Helyesen jár el az optika, hogy ez alatt a kód alatt végzi a látásvizsgálati tevékenységet, és hogy TAM-sen? Kérdés 2. Július 1-től kötelező lesz számlát kiállítani a látásvizsgálatról is? Előre is köszönöm a válaszát!

Szolgáltatásnyújtás EU-n belül uniós adószám nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk uniós adóalany felé nyújtott szolgáltatást (pénzügyi elemzés) múlt év decemberében. Sajnos nem voltunk eléggé körültekintőek, mert ennek a cégnek előzetesen nem kértünk uniós adószámot. Tehát számlakibocsátóként nem volt érvényes uniós adószámunk, a vevőnek viszont igen, ezt ellenőriztük. A számla összegét az áfabevallás 91. sorában szerepeltettük és az A60-as adatszolgáltatás 3. oldalán. Persze rövid időn belül megérkezett a hibaüzenet mindkét bevallásra. Ebben az esetben minek minősül az ügylet? Lehet egyenes adós belföldi értékesítés vagy a teljesítés helyét továbbra is a szolgáltatás igénybe vevőjének székhelye alapozza meg és akkor adómentes? Tisztelettel: Mátrai-Ignácz Éva

Szálláshely-közvetítők által nyújtott szolgáltatások teljesítési helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben szeretném a segítségüket kérni: Van egy kft., amely kereskedelmiszálláshely-szolgáltatással foglalkozik. Bérel egy panziót, ahol nyaralnak a vendégek, ugyanakkor szálláshelyet is közvetít, jutalék fejében. A kérdésem a következő: EU-tagállamban letelepedett adóalany a megrendelő, akinek csak szállást közvetít Magyarországon. Hol lesz a teljesítés helye? EU-tagállamban letelepedett adóalany Magyarországon nyaral. Nem közvetíti a szállást, hanem nyújtja. Hol lesz a teljesítési hely, Magyarországon? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Varga Mónika

Áfakötelezettség: a teljesítés időpontja szolgáltatásnyújtáskor Cikk

Az ügylet teljesítési időpontja határozza meg az áfafizetési kötelezettség keletkezésének időpontját. Szolgáltatásnyújtás esetén van úgy, hogy ez egyszerűen meghatározható, például, ha egyetlen nap alatt megvalósítható javításról van szó, ugyanakkor komplexebb, hosszabb időn keresztül végzett szolgáltatásnál (például építkezéskor) már összetettebb a kérdés.

EU-s országban szolgáltatás nyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi székhelyű cég netes internetes hirdetési tevékenységet végez Romániában. Milyen áfával állítsa ki a számlát, ha magánszemély, vagy ha EU-s adószámmal rendelkező vállalkozás? Köszönettel.

Számvitel Kérdés

A kérdésem a következő: nettó 200 ezer forint feletti szolgáltatásnyújtás esetén szerződéssel kell rendelkezni az elvégzett munkáról. Ezt kiváltja az árajánlat és annak elfogadása, vagyis a megrendelés. Ebben az esetben elegendő e-mailes formában ezt megtenni, vagy a szolgáltatást nyújtónak és szolgáltatást végzőnek is szükséges ezt aláírni? kKszönettel a választ.

Háromszögügylet és fuvarozás összefüggése Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! A következő kérdéseim lennének: Holland kapcsolt vállalkozásunktól termékeket szerez be a magyar cégünk, és ezt a terméket értékesítjük a cseh vagy osztrák, szintén adóalany vevőnknek. A termék nem kerül be Magyarország területére, hanem közvetlenül Hollandiából Ausztriába, illetve Csehországba szállítják. 1. eset: ha a fuvarozást a holland vállalkozás szervezi, majd továbbszámlázza a magyar cégnek, a magyar cég pedig továbbszámlázza az osztrák vevőnek, ebben az esetben háromszögügyletnek minősül-e az ügylet a magyar fél szempontjából? Ha nem háromszögügylet, akkor az áfabevallás mely során kell bevallanom a beszerzést és értékékesítést? Az értékesítésről vevő részére kiállított számlában milyen áfa-megjelölést szerepeltessek? 2. eset: Ha a vevő intézi a fuvarozást és ő viseli a költségét, akkor a fenti ügylet háromszögügyletnek minősül-e? Ha nem háromszögügylet, akkor hová kell beraknom a beszerzett és értékesített terméket az áfabevallásban? Minek minősül a beszerzés és értékesítés? Az értékesítésről kiállított számlában milyen áfa-megjelölést szerepeltessek? 3. eset: Ha a termék fuvarozásának költségét külön számlában számlázza ki számunkra a beszállító (több fuvar költségét egy számlában számlázza), akkor ez is háromszögügyletnek minősül-e, ha a fuvarozott termék értékesítése háromszögügylet volt. Vagyis ugyanúgy kell-e bevallanom, kezelnem, mint a termékértékesítést? Vagy közösségen belüli szolgáltatásnyújtás lesz? Köszönettel: Kiss Anita

Termékértékesítés az USA-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi egyéni vállalkozó az USA-ba értékesít úgy termékeket, hogy a termék legyártását és a megrendelőhöz szállítását egy USA-beli cég vállalja. A magyarországi egyéni vállalkozó csupán a terméken szereplő egyedi motívumot, képet készíti el. A gyártó cég ez alapján a termékre rányomtatja a motívumot vagy képet, majd kiszállítja azt. A termék fizikailag nem kerül Magyarországra. Szolgáltatásnyújtásnak vagy termékértékesítésnek tekinthető-e ez az eset? Keletkezik-e áfafizetési kötelezettség? Köszönöm válaszát!

Őstermelő szolgáltatást nyújt őstermelőnek Kérdés

Tisztelt Adózóna! Őstermelő aratásról alanyi mentes számlát állított ki 450 000 Ft értékben őstermelő részére, választotta a (komp+AM). Ebben az esetben a számla befogadója az Art. szerint kifizetőként kell, hogy eljárjon és vizsgálnia kell-e a biztosítási kötelezettséget? Ha igen, akkor a 450 000 Ft értékű számla, nem teljes egészében kell, hogy kifizetésre kerüljön, hanem levont járulékokkal csökkentve, mintha "bért" fizetett volna ki? A számla kibocsátója részéről pedig önálló tevékenység bevétele, nem őstermelői bevételként adózik? Köszönöm.

Bérmunka teljesítési helye közösségi megrendelés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném közösségi bérmunka-szolgáltatásnyújtás témában. Vállalatunk osztrák megrendelő részére teljesít bérmunka szolgáltatást Magyarországon. Az eszközöket és anyagokat a bérmunkában történő összeszereléshez a bérmunka szolgáltatás megrendelője bocsát rendelkezésre, szállít Ausztriából Magyarországra. A bérmunkában történő összeszerelés Magyarországon történik, majd az elkészült félkész- és késztermékek egy része a bérmunka megrendelő részére Ausztriába visszaszállításra kerül másik része Magyarországon marad további feldolgozásra. A kérdésem az lenne, hogy számlázom helyesen a bérmunka-teljesítést ausztriai megbízónk részére? Mivel szolgáltatás, közösségi adóalany részére teljesítve a teljesítés helye a megrendelő telephelye = Ausztria, így attól függetlenül, hogy maga a termék fizikailag nem hagyja el Magyarországot így nem teljesül rá a közösségi áruforgalom a terméken végzett bérmunka szolgáltatást számlázhatom "közösségi szolgáltatásnyújtás" címen és áfa nélkül? Köszönöm előre a válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jövedéki adó

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mikorra könyveljem?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close