384 találat a(z) szolgáltatás cimkére

Térítés nélkül nyújtott szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Cím! Társaságunk 100 százalékban önkormányzati tulajdonú társaság. Cégünk sportlétesítmények üzemeltetésével is foglalkozik. A sportlétesítmények az önkormányzat tulajdonát képezik, üzemeltetésre átadásra került a társaságunknak. A bérbeadásból származó bevétel a társaságunkat illeti meg, így az üzemeltetés költségeit is a társaságunk vállalja. A képviselő testület döntött, hogy a gazdasági társaságunk térítésmentesen biztosítsa a sportlétesítmények használatát a sportegyesületek részére. A kérdésünk az alábbiak: Társasági adó vonatkozásában hogyan kell eljárni? Kell-e számlát kiállítani az egyesületek részére? Költségek áfája levonható-e? Válaszukat köszönjük. Tisztelettel: Baricsa Henriett számviteli vezető Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. Emailcím:[email protected] Tel.:30/9636025

Önkormányzati fejlesztési támogatásból megvalósuló beruházás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 100 százalékban önkormányzati tulajdonban álló nonprofit közhasznú gazdasági társaság, amely működéséhez működési támogatást, beruházásaihoz fejlesztési támogatást kap az önkormányzattól. Levonható-e azon igénybe vett szolgáltatások áfája, melyeket a működési támogatásból fedez a cég? Például informatikai szolgáltatás, jogi képviselet. A működési támogatást havi egyenlő részletekben utalja át az önkormányzat, támogatási szerződés alapján, számla kiállítására nem kerül sor. Levonható-e azon beszerzések (beruházások) áfája, melyeket a fejlesztési célú támogatásból valósít meg a cég? A fejlesztési támogatást egyösszegben utalja át az önkormányzat, szintén támogatási szerződés alapján, számla kiállítására itt sem kerül sor. Kezelhető-e kétféleképpen a működésre és a fejlesztésre kapott támogatás az áfa megítélése szempontjából? Válaszát köszönöm előre is!

Családi gazda költségelszámolás Kérdés

Tisztelt Cím! Az alábbi esetben kérném véleményüket: családi gazda tárgyi eszközöket szerzett be, amely eszközöket a saját gazdaságban lévő földjeinek műveléséhez, valamint kiegészítő tevékenységként, szolgáltatás nyújtásához is használ (nem egyéni vállalkozóként!). Az említett eszközök értékcsökkenésének elszámolása miként történhet? Egy összegben is lehetséges-e, és a szolgáltatásból származó bevételével szemben is elszámolhatja-e? Milyen arányban? Válaszukat előre is megköszönve! Timi

Teljesítési hely Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi (áfaalany) cég szállításra előkészítő szolgáltatást nyújt amerikai cég partnerének, akinek belföldön nincs telephelye. Jól gondolom, hogy a teljesítés helye ez esetben a partner székhelye? A számlát pedig helyesen úgy állítom ki, hogy áfát nem számítok fel, és megjelölöm rajta, hogy áfatörvény területi hatályán kívüli? Van bármi más esetleg, amit fel kell tüntetnem a számlán? Illetve ilyen esetben mire kell még odafigyelnem? Például igazolás az amerikai cég részéről, miszerint Amerikában adóalany? Segítségét előre is köszönöm!

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A feleség katás egyéni vállalkozó szeretne lenni. A férj 100 százalékban tulajdonos és ügyvezető egy kft.-ben. A feleség adminisztrációs szolgáltatást számlázna a férj kft.-jének és egy másik cégnek. A férj és feleség vállalkozása kapcsolt vállalkozásnak tekinthető-e?

Másfélszeresére nőttek a banki szolgáltatások díjai Cikk

Körülbelül a másfélszeresére nőttek a banki szolgáltatások díjai 2013 óta, s jelentősen emelkedett a készpénz mennyisége is: mintegy 6 ezer milliárd forintnyi fizetőeszköz van forgalomban - mondta Trencsán Erika, a BankRáció.hu hitelszakértője csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Mobiltelefon-készülék és -szolgáltatás áfája Kérdés

A mobiltelefon-szolgáltatáshoz kapcsolódó számlákon az alábbiak különülnek el mobilszámonkénti részletezéssel, melyeket a lentiek szerint számolunk el: 1. A parkolási költséget bruttó értéken, áfa levonása nélkül. 2. Az internetet nettó értéken, áfáját előzetesen levonható áfaként. 3. Az telefonelőfizetés és -használat díja: szabályzatunk alapján a mobiltelefon-szolgáltatás számlája bruttó 20 százalékában határozzuk meg a magáncélú használatot, amely a munkabérekből kerülnek levonásra költségtérítésként (nem továbbszámlázott összeg). A telefonszolgáltatás áfa értékének a 70 százalékát helyezzük levonásba. Helyesen járunk-e el, ha a telefonszolgáltatás áfa-könyvelésénél figyelmen kívül hagyjuk a 20 százalék magánhasználatot, és a teljes telefonszolgáltatás áfáját osztjuk meg 30-70%-ra? A fenti elszámolás alapján azon mobiltelefon-készülék előzetes áfatartalma, amelyen ezt a szolgáltatást igénybe vesszük teljes mértékben, 80 százalékban, 70 százalékban vagy 50 százalékban vonható le? Mi a következménye, ha a kft. nem vonta/vonja le a mobiltelefon készülékek áfáját? Erre vonatkozóan egy új véleményt olvastam: ami az áfatörvényben nincs tiltás alatt, azt vissza kell igényelni. Aminek a megengedés ellenére nem igényeljük vissza az áfáját, az nem a vállalkozás érdekében felmerülő költség, és így a kapcsolódó szolgáltatás díja (telefonszolgáltatás, mobilinternet) sem a vállalkozás érdekében felmerülő költség, így azok áfája sem vonható le, sőt! mindegyik előző költség társaságiadó-alapot növelő tétel is. Egyetértenek ezzel?

Szálláshely-szolgáltatás: abc az áfához és az ifához Cikk

A különféle szálláshely-szolgáltatásokkal összefüggésben felmerülő adókötelezettségeket jellemzően nem egységes kritériumrendszer mentén szabályozták a jogalkotók. Ezért a – gyakran félrevezető leegyszerűsítéseken alapuló – automatizmusok kialakítása helyett célszerű áttekinteni az egyes adónemekre vonatkozó konkrét szabályokat, illetve az azok által alapul vett mögöttes joganyagot. Cikkünkben az általános forgalmi adóval, illetve az idegenforgalmi adóval, valamint a pénztárgéppel történő nyugtaadás kötelezettségével érintett adóalanyi, -tárgyi kör közötti különbségekre szeretnénk ráirányítani a figyelmet.

Ellenőrzött külföldi társaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e valami adóvonzata, amennyiben egy magyar cég szoftverbérlést szolgáltat egy ellenőrzött külföldi társaságnak? Köszönöm.

Közösségi adóalanytól igénybevett szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! A problémám a következő: belföldi adóalanyként szeretnék egy angol cégtől szolgáltatást igénybe venni (egy általuk fejlesztett applikáció használatával). Azonban a szolgáltató nem rendelkezik közösségi adószámmal, tájékoztatásuk szerint azért, mert Angliában csak akkor adja ki az adóhatóság a közösségi adószámot, ha egy bizonyos forgalmat realizált. Mivel a nevezett cég itt még nem tart, így csak angol adószámmal rendelkeznek. Ebben az esetben mire számíthatunk, hiszen közösségi adóalanytól igénybe vett szolgáltatás esetén szükséges a társaság EU adószámának megfelelően adatszolgáltatást tenni, csakhogy ilyen nincs. Ezek szerint az angol társaság angol forgalmi adóval jogosult csak részünkre számlát küldeni? Vagy ez esetben is számlázhat adó nélkül, amely Magyarországon "import szolgáltatás"-ként fog adózni? Nagyon várom válaszukat! Köszönöm!

Közvetített szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy használt ingatlanok értékesítésével foglalkozó cég, amely értelemszerűen a készletre halmozza az ingatlan felújítással (áru készlet) kapcsolatos költségeket, és amikor eladja, akkor átvezetjük az ELÁBÉ-ra ezeket, mint az ingatlan részét. De mi a helyzet az ingatlanfelújítással kapcsolatos szolgáltatásaival? Hogy kell helyesen kezelni azokat számvitelileg? Alvállalkozói vagy közvetített szolgáltatásnak minősülnek, amikor értékesítésre kerül az ingatlan? Köszönöm!

Rendezvényszervező egyéni vállalkozó, költség minősítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyéni vállalkozó gyermekrendezvényt szervez, a gyerekzsúrok alkalmával a gyerekeket uszodába viszi, ahol béreltei díjat és belépőjegyeket vesz a gyerekeknek, ezek a költségek igénybe vett szolgáltatásnak minősülnek? A rendezvény során felmerülő egyéb költségek között van olyan tétel, mint például édesség, csokoládé. Ezek a költségek is a bevételszerző tevékenységhez kapcsolódnak, azonban még mindig anyagköltségről beszélünk? Az egyéni vállalkozó a rendezvényért mint szolgáltatáscsomagért számlát állít ki a megrendelő szőlők felé. Köszönöm szíves válaszukat. Üdvözlettel: Szabó László

Áru vagy szolgáltatás II. Kérdés

Tisztelt Nagy Norbert! Az előző, azonos című kérdésemre adott válaszát nagyon szépen köszönöm. Egy dologgal szeretném még kiegészíteni. A gépeken futó különböző szoftverek (licenszek), amelyek nélkül ezeket a gépeket nem lehet használni, tekinthetők-e árunak? Köszönöm válaszát! Vágner Emília

Teljesítési időpont – dátum a számlán Cikk

Gyakori, hogy a számlát jóval a termék kiszállítása után, illetve az adott szolgáltatás előtt állítja ki megrendelőjének a cég. Mi a teljesítés dátuma? Két olvasói kérdésre Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

Áfa területi hatályán kívüli szolgáltatás áfabevallásban és önellenőrzés Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Belföldi székhelyű, közösségi adószámmal rendelkező kft. alvállalkozóként Romániában végez ingatlanhoz kapcsolódó technológiai, villanyszerelési munkákat. A megbízó szintén közösségi adószámmal rendelkező , belföldi székhelyű kft. A számlát az áfatörvény 39. §-ára hivatkozva "áfatörvény területi hatályán kívüli" megnevezéssel állítja ki az alvállalkozó (szolgáltatást nyújtó) a megbízója felé, az áfa értéknél pedig a "fordított adózás" szerepel. Az egyik kérdésem, hogy az áfabevallás mely sorában/soraiban kell szerepeltetni a számla összegét, és kell-e hozzá A60-as összesítő jelentés? A másik kérdésem is a fenti kiinduló helyzethez kapcsolódik. Az alvállalkozó a benyújtott számlában októberi teljesítési időpontot jelölt meg, de mint kiderült, a teljesítés időpontja augusztusi volt, így számlával egy tekintet alá eső okiratot állított ki, módosítva a teljesítés időpontját. Az áfa a fentiek alapján tehát áfa területi hatályán kívüli és fordított áfás. Kell-e ebben az esetben a számla kibocsátónak önellenőrzést benyújtania augusztusra és októberre ? (havi áfabevallóról van szó). Válaszát köszönöm !

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön kamata munkaviszonyban

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Külföldi munkavégzés esetén szochokedvezmények alapja

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ügyvezető, aki a cégcsoport másik tagjánál áll munkaviszonyban

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink