363 találat a(z) szolgáltatás cimkére

Szálláshely-szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szálláshely-szolgáltatással foglalkozna társaságunk. Vásároltunk egy vendégházat. A foglalások a bookingon keresztül történnének. Kérdésem, hogy hogy a magánszemélyek által átutalt előlegekről (főleg német turisták) kell-e számlát kiállítani? Az előlegek utalása ősszel, télen törtnénik, viszont a szállásokat csak jövőre foglalnák el. Illetve kérdésem lenne még, hogy az idegenforgalmi adót a számlán kötelező feltüntetni? Köszönettel: Maróti Gyula

Személygépkocsihoz kapcsolódó szolgáltatások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Előzőleg feltett kérdésemnél, úgy érzem, sajnos nem arra kaptam választ, amire szerettem volna. https://adozona.hu/kerdesek/2018_8_15_Szemelygepkocsihoz_kapcsolodo_egy_blp Továbbra is az a kérdésem, hogy levonható-e 100%-ban az áfa olyan szolgáltatás esetében, mely személygépkocsihoz kapcsolódik, de nem sorolható az üzemeltetés, fenntartás kategóriájába, tehát nem esik a 124. § (4) alá. (A cég 100%-ban adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységhez használja, személyszállítást végez, de nem taxi, nem ad bérbe, nincs közvetített szolgáltatás sem és nem végez egyéb adómentes tevékenységet sem). Válaszát előre is köszönöm!

Áruértékesítés vagy szolgáltatás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk reklámtevékenységgel foglalkozik. Ügyfelei részére a megrendelt reklámokhoz szükséges reklámhordozókat (plakátok, szóróanyagok, matricák stb.) külső felekkel – nyomdákkal – legyártatja, az ügyfél által a számára leadott kreatív alapján. Társaságunk az adott reklámhordozó, azaz a leadott kreatívnak megfelelő reklámhordozó gyártását rendeli meg a nyomdától. A nyomda legyártja a reklámhordozókat (plakátok, szóróanyagok matricák stb.). Kérdéseink: – Ha a nyomda a számla megnevezés rovatába azt írja pl., hogy „Digitális nyomtatás 4+0C poszter”, a mennyiség rovatba beírja a legyártott mennyiséget, pl. „4 db”, továbbá szerepelnek a számlán a tétel egyéb adatai is (egységár, nettó összeg, áfa, bruttó összeg), akkor társaságunknak ezt nyomdai szolgáltatásként vagy vásárolt termékként (anyagköltségként) kell könyvelni? – Máshova kell-e könyvelni, ha azt írják rá a számlára, hogy "10 db matrica" és máshová ha azt, hogy "10 db matrica gyártása"? – Ha veszünk 10 db plexi szórólaptartót (amit plexi lapokból állít össze a szakosodott gyártó) különbséget kell-e tenni a könyvelésben az alapján, hogy a gyártó mit írt a számlára? 10 db szórólaptartó gyártása nem ugyanaz, mint 10 db szórólaptartó? Nem az eredmény a lényeg, ami létrejött? – Társaságunk nem végez nyomdai tevékenységet, hanem megveszi a nyomdáktól a reklámkampányokhoz szükséges eszközöket, reklámhordozókat. Gyártási "szolgáltatást közvetítünk", vagy pedig a megvett árut értékesítjük tovább?

Személygépkocsihoz kapcsolódó egyéb szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: amennyiben egy cég személygépkocsiját 100%-ban adólevonásra jogosító gazdasági tevékenységhez használja (személyszállítást végez, de nem taxi, nem ad bérbe, nincs közvetített szolgáltatás sem és nem végez egyéb adómentes tevékenységet sem) jól értelmezem, hogy az Áfa tv. 124. § (4) bekezdése alá nem sorolható szolgáltatások áfája 100%-ban levonható? Tehát, ami személygépkocsival kapcsolatos egyéb szolgáltatás és nem tartozik az üzembentartás/karbantartás kategóriájába, ahhoz kapcsolódóan nincs áfalevonási tilalom/korlátozás? Válaszát előre is köszönöm.

Engedély nélkül nyújtott széfszolgáltatást – az MNB leállította Cikk

Az MNB piacfelügyeleti vizsgálatának lezárásáig azonnali hatállyal megtiltotta az ÉRTÉKBOX Értékmegőrző és Szolgáltató Kft.-nek, hogy jogosulatlanul széfszolgáltatási tevékenységet végezzen. A társaság az első adatok szerint nagy valószínűséggel a már korábban jegybanki tiltással és bírsággal sújtott Széfbank Kft. tevékenységét folytatja.

Anyag,vagy szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott társaság ingatlanokat épít továbbértékesítési céllal. Nagy értékű számlát fogadott be, melyen a beton értékesítés teszi ki a számla értékének 90 százalékát, a maradék 10 százalék a beton szivattyúzásáról szól, mint szolgáltatás. Jól gondolom-e, hogy a számla teljes nettó értékét anyagköltségre kell tenni és nem szolgáltatásra (a szolgáltatás ebben az esetben osztja az anyag sorsát)? Mi történik, ha ez a tétel továbbértékesítésre kerül (nem szerepel a számlán, hogy továbbértékesített szolgáltatás)? Feltételezem, ott sem választom ketté az anyagot a szolgáltatástól és a 911 értékesítés nettó árbevételére kerül a teljes nettó összeg. Ha szerepelne az értékesítéskor a számlán, hogy továbbértékesítést tartalmaz, minden további nélkül figyelembe vehető a költség része az iparűzési adó számításánál? Válaszát előre is köszönöm!

Harmadik országban lévő adóalany felé szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk rendezvényszervezéssel foglalkozik, a szolgáltatás nyújtása Magyarországon történik. Harmadik országbeli adóalany vette igénybe. Mi áfamentesen állítjuk ki a számlát, kérdésem volna, hogy helyesen járunk-e így el? A vevőtől kell kérni egy igazolást, hogy adóalany az ottani adóhatóságtól? A számlára kell ráírni valamit a fordított áfán kívül? Köszönöm!

Kozmetikus Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kozmetikus egyéni vállalkozó alkalmanként kozmetikai termékeket (krémeket) is árul. Szükséges-e kiskereskedelmi tevékenységet is bejelentenie (TEÁOR 4775)? Ehhez kell kereskedelmi végzettség? Így pénztárgép-használatra kötelezett lesz, amit kiválthat számla kiállításával és a NAV felé adatszolgáltatással. Számlát csak a termékeladásról kell kiállítani, a kozmetikai kezelésről elég nyugtát? Köszönettel.

Harmadik országba nyújtott szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szolgáltatást nyújt (rendezvényszervezés) egy harmadik országbeli cégnek. A szolgáltatás helye Magyarországon van. Kérdésem volna, ha a vevő rendelkezik olyan igazolással, amely bizonyítja hogy ő adóalany, gazdasági tevékenységet folytat, akkor mentesen számlázunk, ha nem, akkor áfásan? Válaszát megköszönve: Lívia

Nyújtott szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Általánosságban szeretnék a kérdésemre választ kapni: Ha egy magyar adóalany (kft.) eszköz javítását végzi Magyarországon egy gyárban, és ezt a szolgáltatást például egy Japánban bejegyzett cég rendeli meg, aki kifejezetten kéri, hogy áfát ne számlázzunk, hiszen harmadik országbeli adóalany, akkor ezt megtehetjük-e, vagy mit kell vizsgálni annak érdekében, hogy helyesen járjunk el? Ugyanez a kérdés, ha ez a megrendelő EU-s cég, EU-s adószámmal? A NAV 29. füzete szerint a teljesítés helye a cég gazdasági letelepedésének helye. Magyarán, ha van illetőségigazolásunk, akkor számlázhatunk "reverse charge" eljárással? Fontos, hogy a javítási szolgáltatást belföldön végezzük. Köszönöm előre is!

Gép alapozásánál a teljesítési helye Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Az alábbi kérdés eldöntésében kérem az állásfoglalásukat: belföldön székhellyel, telephellyel nem rendelkező dán adóalany a leányvállalatának a székhelyén (belföldön) lévő gyártócsarnokba telepítendő géphez rendel meg magyar adóalanytól technolódiai gépalapozást. A gyártógépet kell fixen az aljzathoz rögzíteni a biztonságos működés érdekében, ezért a vállalkozó egy 3 m3-es betonalapot készít a gép alá. A beruházás nem építésiengedély-köteles. A szállító/vállalkozó szerint ez ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás, ezért nem vonatkozik rá a főszabály, hanem az ingatlan fekvése határozza meg a teljesítési helyet, így áfásan számlázta a szolgáltatást. Véleményünk szerint (a megrendelők vagyunk) ez nem ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás. Az Európai Unió 1042/2013/EU számú végrehajtási rendelete értelmében nem ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás a gép beépítése, ha a gép nem képezi az ingatlan részét, vagy nem válik az ingatlan részévé. A beépített gép eltávolítása nem jár az épület lerombolásával, megváltoztatásával. A gép alapja nem képezi az épület szerves részét. Mindezekből az következik véleményünk szerint, hogy a teljesítés helye főszabály szerint a megrendelő székhelye, telephelye, ami jelen esetben Dánia, így a szolgáltatást közösségen belül nyújtott adómentes szolgáltatásnak kell tekinteni és adómentesen számlázni. Jelen esetben kinek van igaza, illetve milyen információ szükséges még a kérdés eldöntéséhez?

Gépjárműjavítás Közösségen belül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szlovák társaság, szlovák EU adószámmal Magyarországra hozza a gépjárművet javíttatni. A javításhoz anyagfelhasználás és javítási szolgáltatás tartozik. A megrendelő székhelye Szlovákia. Ebben az esetben közösségi szolgáltatásról beszélünk és közösségi áfával, azaz áfamentesen számlázunk? Köszönöm válaszukat.

Filmgyártás költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. filmet gyárt külföldi megrendelésre. A film elkészítésével kapcsolatosan felmerült költségek (forgatókönyv írása, sminkesek, fodrászok, stylist, világítás, hangtechnika, gyártásvezetés stb.) tételesen szerepelnek a film költségvetésében és a megrendelővel kötött szerződésben. Igénybe vett szolgáltatásnak vagy alvállalkozói díjnak minősülnek? A teljes költséget továbbszámlázza a cég. Üd.: H. Szilvia

Értékmegőrző szolgáltatás bizonylatolása 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdés címével megegyező címmel feltett kérdésemre 2018.05.10-én választ kaptam: http://adozona.hu/kerdesek/2018_5_2_Ertekmegorzo_szolgaltatas_bizonyl_ple A szakértői válaszból kiderült, hogy az átvett (1.500 Ft) összegből a kaució (1.000 Ft) összegéről kaució átvételi elismervény kiállítása szükséges. Ehhez kapcsolódóan még egy kérdésem lenne. Az értékmegőrző szekrény használati díjaként átvett (500 Ft) összegről elégséges kézzel kiállított nyugta, vagy kötelező pénztárgéppel kiállított nyugtát adni? Köszönöm a választ!

Külföldön végzett szolgáltatás számlázása alanyi adómentes adózó esetén Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Magyarországon bejegyzett és székhellyel rendelkező, alanyi adómentes katás bt. Belgiumban táncművészeti tevékenységet fog végezni. Erről számlát fog kiállítani Belgiumban bejegyzett, áfamentes közhasznú társaságnak, euróban (kb. 300 000 forintnak megfelelő összegben). Abban kérném segítségét, hogy: - a számlát a magyar cég áfamentesen állíthatja-e ki; - a számlázás miatt kell-e neki uniós adószámot kiváltania; - kell-e 1865-ös áfabevallást és 18A60-as bevallást benyújtania? A bt. eddig csak magyar partnernek számlázott. Előre is köszönöm segítségét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31