299 találat a(z) szolgáltatás cimkére

Nagykövetségen szolgáltatás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2017.03.05-én küldött szíves tájékoztatásukat ismét megköszönöm a fenti témában. Sajnos a megrendelő nem fogadta el a 27 százalékos áfás számlát a kérdés szerinti munkáról (szolgáltatásról), a megrendelő szerint az áfatörvény 107. §-a szerint ez mentes az adó alól. Szintén az Adózóna 2012.07.09-ei tájékoztatásában viszont utólag azt olvastuk, hogy az én kérdésem szerinti esetre is vonatkozhat a mentesség? Kérem tisztelettel a véleményüket, hogy melyik értelmezés alkalmazható a számla kiállítása során? A szíves válaszadásukat előre is megköszönöm !

Grafika az EU-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Kérem szíveskedjenek tájékoztatni, hogy ha egy belföldi, áfakörös grafikai stúdió (kft.) ausztriai és német cégeknek grafikai munkákat készít (grafikai tervezés, munkaruházat logózása, kültéri cégtábla stb.), amely szolgáltatások, illetve termékek a megrendelők EU-s székhelyére kerülnek kiszállításra, áfa nélküli közösségi szolgáltatásnak, illetve áfa nélküli közösségi termékértékesítésnek minősülnek-e? (Az EU-s megrendelő cégek fizetik-e az áfát?) A számlára milyen meghatározásnak kell kerülnie, illetve milyen dokumentációk szükségesek az "áfamentes" számlázáshoz? Szíves válaszadásukat előre is köszönöm!

Vállalkozás vagy munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk tehergépkocsi-vezető hiánnyal küzd. Jelenleg lenne egy, a szükséges képesítésekkel rendelkező személy a feladat ellátására, aki azonban a tevékenységet egyéni vállalkozóként szeretné végezni.Tehergépjárművel rendelkezik, azonban nem olyan gépjárművel (hűtött), amellyel a feladatot el kellene nálunk végezni. A vállalkozó azt mondta, hogy az ÖVTJ 494108 kód Tehergépjárművel végzett teherszállító gépjárművezetői szolgáltatás engedélyes közúti közlekedési szolgáltató részére tevékenység alkalmas arra, hogy ő mint vállalkozó ellássa a feladatot, úgy, hogy a hűtős kocsit társaságunk biztosítja a számára. Társaságunk megnézte az ÖVTJ segédletében a fenti tevékenységi kört és több helyütt is megjelent a „tehergépkocsi bérbeadása sofőrrel” megnevezés ezen tevékenységi körre vonatkozóan. Nem találtunk egyértelmű magyarázatot sehol sem arra vonatkozóan, hogy a Tehergépjárművel végzett teherszállító gépjárművezetői szolgáltatás pontosan mit takar.Ha az előzőekből indulunk ki, akkor ezt a szolgáltatást csak úgy lehet végezni, hogy valaki a használatában lévő (akár saját, akár bérelt) tehergépjárművét sofőrrel együtt adja bérbe, „szolgáltatja” másnak, aki közúti fuvarozást végez, azaz a gépjármű és a sofőr együtt alkotja a szolgáltatást.Vagy a szolgáltatás megvalósulhat úgy, hogy a gépjárművezető vezetési képzettségét adja saját gépkocsi nélkül és azt a szolgáltatást igénybe vevő biztosítja? Kérdésem az, hogy az ÖVTJ 494108 a gyakorlatban hogyan értelmezendő?

Áfamentes szolgáltatás továbbterhelése közösségen belül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi társaság EU közösségi adószámmal rendelkező romániai alvállalkozó társaság felé változatlan formában továbbterhel költségeket. Az egyik továbbterhelendő költség áfamentes magyarországi szállásköltség. Kérdésem: a magyar cég részéről helyes-e az áfamentes kimenő számla kiállítása, mint közvetített szolgáltatás? Amennyiben igen, az áfabevallásban ezt a "mentes" szolgáltatást melyik soron kell szerepeltetnie? Kell-e A60-as bevallást készítenie? Vagy az ügylet közösségen belüli normál értékesítések közé tartozik helyesen? Sajnos a jogszabályok alapos átnézésével sem találtam választ. Válaszukat előre is köszönöm.

Továbbszámlázott szolgáltatás - kata hatálya alatt Kérdés

Tisztelt Hölgyem vagy Uram! Ha egy kata hatálya alá tartozó vállalkozó számlájában változatlan formában számláz tovább szolgáltatást, ebben az esetben van-e bármilyen különleges szabályozás az igénybevett szolgáltatással kapcsolatban kata szempontjából? (Lehet-e a megszerzett bevételt csökkenteni?) Köszönöm szépen a segítséget előre is.

Őrzési díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felszámolás alatt lévő cég tulajdonában lévő gépeket őrzi társaságunk 2014 óta. Megállapodás nem jött létre közöttünk, mert végelszámolás alatt került a kft.-hez, és ezt követően indult meg a felszámolás, amiről tudomásunk sem volt. A felszámoló szeretné befejezni a felszámolást, ezért lépett velünk kapcsolatban. A kérdésem az lenne, hogy az őrzési díjat külön megállapodás alapján kiszámlázhatjuk-e visszamenőlegesen, hogy ne kelljen áfa-önellenőrzéseket készíteni? A bérleti díj tudom, hogy folyamatos teljesítésnek minősül. Kérdezem: raktározás címén lehetne számlázni? (Az is szolgáltatásnak minősül.) Várom szíves válaszukat. Köszönettel: Szabó Kálmánné

Török adóalanytól igénybevett szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem segítségét. Társaságunk részére török kapcsolt fél adóalany konzultációs szolgáltatást végezne havi elszámolással E szolgáltatással kapcsolatban számlát kapunk áfa nélkül. Adóköteles bevételszerző tevékenységhez kapcsolódik a szolgáltatás és áfaalanyok vagyunk. Bármilyen más teendő van a számlával az áfabevallásban fizetendő és levonható adó feltüntetésén kívül? Hasonló eset, hogy ez a török cég a román leányvállalatának is nyújt szolgáltatást, és 10%-ot levonnak ottani forrásadó címén. Nem szeretnénk átsiklani valamilyen fontos információ felett. Előre is köszönöm a válaszát!

Egyéni vállalkozó, fordított áfa Kérdés

Üdvözlöm! Áfás egyéni vállalkozó és áfás cég közötti számlázás esetében, ha fordított adózást alkalmaznak, a szolgáltatás igénybevevőjének kell megfizetnie az áfát? Az áfa összege levonható lesz ez után az igénybevevőnél? Válaszát előre is köszönöm!

Magyarországi (áfaalany és alanyi adómentes) cég szolgáltatás igénybevétele alanyi adómentes angol cégtől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban már kértem a véleményüket a következőkkel kapcsolatban: Mo.i székhelyű alanyi mentes adóalany szolgáltatást vesz igénybe EU-s országokból, mely után a fordított adózás szabályait alkalmazva adókötelezettségünk keletkezik, melyet minden hónapban bevallunk és megfizetünk. 2017-ben egy angol partnerrel szeretnénk informatikai szolgáltatási szerződést kötni, aki arról tájékoztatott minket, hogy Angliában nem köteles áfaregisztrációra, mert a cég forgalma nem haladja meg a jelenlegi 83.000 GBP összeghatárt. Ezáltal alanyi alanyi mentességet élvez Angliában, mely abban az esetben is biztosított számára, ha külföldi szolgáltatást nyújt, vagyis eleve adómentesen nyújthatja szolgáltatását. Kérdésem az volt, hogy alanyi adómentes adózóként be kell-e fizetnünk az áfát Magyarországon ezen szolgáltatás igénybevétele után? Erre azt a választ kaptam, hogy igen, be kell. Mi történik, ha ugyanettől a partnertől egy magyar áfaalany társaság fogad be számlát? Mivel a partnernek nincs közösségi adószáma, így az áfabevallásba nem tudom beállítani mint közösségi adóalanytól igénybe vett szolgáltatás, és az A60-as bevallásban sem tudom feltüntetni a szolgáltatás igénybevételt. Ebből az következik, hogy ezt a számlát nem kell egyáltalán szerepeltetni a bevallásban. De ha ez így van, akkor alanyi mentes adóalanynak miért kell befizetnie ezután a számla után az áfát? Vagy a normál áfaalany társaságnak mégis szerepeltetnie kell ezt a számlát és annak áfáját a bevallásban?

Tehergépjármű-vezetési tevékenység szolgáltatás Kérdés

Egy kft. tehergépjármű-vezetési szolgáltatást szeretne nyújtani egy másik kft-nek. Csak a vezetés a szolgáltatás, az igénybe vevő teherautóját vezetné, az igénybevevő kft. saját termékeit szállítja, nem árufuvarozási tevékenység keretében. Ilyen jellegű szolgáltatás végezhető-e, a szolgáltató kft.-nek milyen TEÁOR-számának kell lennie ehhez?

Ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar adóilletőségű vállalkozás egy közösségi adószámmal is rendelkező adóalany részére Magyarország területén lévő területen vagyonvédelmi szolgáltatást nyújt egyes magyarországi rendezvények biztosításához. Azt szeretném megtudni, hogy ezen ügylet áfa megítélését hogyan kell minősíteni? Lehet-e a szolgáltatás az áfatörvény 39. §-a szerint ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás és így magyar áfás, vagy sima közösségi szolgáltatásnyújtás fordított áfásan?

Áfa Kérdés

T. Szakértő! Magánszemély egy kft.-től rendeli meg a ház félépítését. Az anyagot a magánszemély szerzi be, a kft. csak szolgáltatást végez. A kft. áfakörbe tartozik. Milyen számlát kell kibocsátani a magánszemély felé? Hány százalékos lesz az áfakulcs? Köszönöm válaszát.

Póthajeladás a szolgáltatás része-e? Kérdés

Az alábbi üggyel kapcsolatosan szeretnék állásfoglalást kérni. katás egyéni vállalkozó hajhosszabbítással foglalkozik. Be lett jelentve a 960901 m.n.s. egyéb személyi jellegű szolgáltatás alá. A tevékenységi köre arra terjed ki, hogy a vendégek az előre megvásárolt póthajat elviszik hozzá, és ő felrakja a részükre. A tevékenységi körét szeretné azzal bővíteni, hogy ha az ügyfélnek nincs ideje, illetve kellő szakmai tapasztalata a póthaj megvásárlásában, akkor ő azt megvenné, és amikor az ügyfél az előre egyeztetett időpontban megjelenik, az előre megvásárolt póthajat rakja fel. A végén pedig nemcsak a felrakás árát, hanem a póthajat is továbbszámlázza az ügyfél részére. Az állásfoglalást az ügyben kérném, hogy ez jelen esetben kereskedelmi tevékenységnek minősül-e vagy ez is a szolgáltatás része maradhat? Továbbértékesítési céllal nem fog hajat vásárolni, azt kizárólag akkor teszi meg, ha az ügyfél előre kéri.

A vártnál sokkal jobban nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben Cikk

Az első negyedévben 4,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző év hasonló időszakához viszonyítva – közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Naptárhatással kiigazítva 3,7 százalékos volt az éves összevetésű gazdasági növekedés, és ugyanannyi az egyéb rendkívüli hatásoktól is megszűrt szezonálisan és naptárhatással korrigált adat.

Magyarországi fióktelep Kérdés

Tisztelt Szakértő! EU-s székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepének működéséhez szükséges pénzt a létesítő külföldi vállalkozás bocsájtja rendelkezésre, amelyet projektjük megvalósításához befektetők útján szereznek. A fejlesztés Magyarországon történik, amelynek során költségek merülnek fel és áfa-visszaigénylés történik. A fejlesztés eredményeképpen létrehozott termék értékesítését az EU-s tagállamban bejegyzett vállalkozás végzi. Kérdéseim, amelyek megválaszolásában segítséget kérek: - a fióktelep rendelkezésére bocsátott tőkét milyen jogcímen kell nyilvántartani? - a fióktelep által végzett szolgáltatásról, termék előállításáról, szükséges-e számla kibocsátása az alapító külföldi vállalkozás felé és árbevétel-e a fióktelepnél? - hogyan kezelendő áfa szempontjából az egymás közötti tranzakció? - a fióktelep eredménye/vesztesége megjelenik a külföldi vállalkozás beszámolójában? Köszönettel a választ. Nyikos Gyuláné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Végelszámolás befejezése elutasító végzés esetén

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Tagi munkavégzés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs