58 találat a(z) szociális szövetkezet cimkére

Szociális szövetkezeti jogviszonyok Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő lenne. Ha van egy szociális szövetkezet, ahol a szövetkezet tagjai szövetkezeti tagi jogviszonyban személyesen közreműködnek a szociális szövetkezet tevékenységében, akkor azt milyen jogcímen kell számfejteni? Tagi kivét vagy egyéb jövedelem? Köszönöm a segítségét. Maradok tisztelettel!

Szociális szövetkezet elnökének biztosítási jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! A szociális szövetkezet elnöke a szövetkezet képviseletét 0 Ft megbízási díjért látja el. Megerősítést szeretnék kérni, hogy helyesen járunk-e el, hogy jogviszonyát nem jelentettük be a T1041-es nyomtatványon és jövedelem hiányában járulékot sem fizetünk. Válaszát előre is köszönöm.

Sok szociális szövetkezet lehúzta a rolót Cikk

Jelentősen visszaesett az új szociális szövetkezetek száma, a régiek közül sok megszűnt, vagy gazdaságilag inaktív. Tavaly 3012 szociális szövetkezet működött az országban, míg 2017-ben 3183 – közölte az Opten céginformációs szolgáltató szerdán az MTI-vel.

Osztalék szociális szövetkezetnél Kérdés

T. Cím! Szociális szövetkezetnél az igazgatóság elnöke vehet-e fel osztalékot? Kettős könyvvitelt vezet, eredmény után társasági adót fizet. Válaszát köszönöm.

Fejlesztési tartalék – szociális szövetkezet Kérdés

Szociális szövetkezetnek társaságiadóalap-csökkentő tételként lehet fejlesztési tartalékot képezni? Előre is köszönöm segítségét!

Szociális szövetkezet tagja Kérdés

Tisztelt szakértő! A kérdésem az volna, hogy ha valaki munkaviszonyban dolgozik valahol, egy időben lehet-e szociális szövetkezet tagja és elnöke? Ha nem, akkor melyik jogszabályi helyen lehet ennek utánaolvasni? Köszönöm a segítségét!

Erzsébet utalvány Kérdés

Szociális szövetkezet működik településünkön, eddig a dolgozóknak Erzsébet utalványt tudtunk adni a plusz munkáért. Január 1-jétől milyen formában tudjuk a munkájukat díjazni?

Ingatlanfelújítás költségének elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy szociális szövetkezet, melynek egy építőipari cég felújításról adott áfás számlát. Az ingatlan a szociális szövetkezet egyik tagjának a tulajdonában van. A szövetkezet és a tag határozatlan időtartamra ingyenes használati szerződést kötöttek, melybe belefoglalták, hogy felújítás végezhető az ingatlanon. Az ingatlan helyrajzi szám alapján ketté van osztva (/A és /B), mindkettő lakóingatlanként szerepel a földhivatal nyilvántartásában. Kérdéseim a következők: a felújításról szóló számla költségként elszámolható-e a szövetkezetnél? A kötött használati szerződés megállja-e a helyét a felújítási költség elszámolása szempontjából? Ezt tovább kell-e számláznia a szövetkezetnek a tag felé abban az esetben, ha felbontják a szerződést? Amennyiben elszámolható, hogyan tartom nyilván a felújítást? Jól gondolom (abban az esetben, ha elszámolható), hogy az áfa le nem vonható, tekintettel arra, hogy lakóház szerepel az ingatlan megnevezésében? Segítségét köszönöm! Üdvözlettel: Mák Beáta

Sok szociális szövetkezet alakul, de sok el is hal Cikk

A szociális szövetkezetek száma és árbevétele egyaránt nőtt 2016-ban, és a bővülés idén sem állt le – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.

Szociális szövetkezet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szociális szövetkezet alapításánál felmerült a következő kérdés: tagi munkavégzésre irányuló jogviszonyt csak regisztrált álláskereső és közfoglalkoztatott létesíthet és tarthat fenn. A kérdés: az alapító tagoknak, akik a szövetkezetet létrehozzák, lehet e máshol jogviszonyuk az alapításkor, illetve utána? Rájuk is vonatkozik-e ez a kitétel? Vagy csak akkor ha a szövetkezetben munkát akarnak végezni? Ha nem végeznek munkát csak ellátják például az elnöki vagy felügyelőbizottsági feladatokat, akkor olyan tagok, akik munkát nem végeznek, és a megtermelt javakból sem részesülhetnek? Kérdésem csak a tagi jogviszonyra vonatkozik, munka- és egyéb jogviszonyra nem. Köszönöm!

Ellátásra jogosultság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kismama 2018.02.hónap végére várja a kisbabáját. 2015.07.hó-2017.03.hó között szociális szövetkezet tagja volt (a díjazása után nem került eg.bizt.jár. levonásra, és eü.szolg.járulékot számfejtettek), előtte alkalmi munkavállaló volt. Majd 2017.04.hó-2017.07.hó (majdnem 4 hónapig) munkaviszonyban került foglalkoztatásra. Jelenleg nem áll biztosítotti jogviszonyban. Kérdésünk, hogy milyen ellátásra lehet így jogosult - mivel úgy gondoljuk, hogy a szociális szövetkezeti tagság időszaka nem eredményez biztosítotti időt, így a jogosultsághoz kevés? Milyen ellátásra lehetne jogosult, ha 2017.09.01-jétől elhelyezkedne biztosítotti jogviszonyba - jobb lenne ebben az esetben a helyzete? Feltételezésünk szerint a csedre - még ha biztosítotti jogviszony keretében szülne - sem lenne jogosult, azonban a gyedre még megszerezhetné a jogosultságot. A csedre, ha nem jogosult, akkor a csed idejére igényelhetne esetleg táppénzt? Ha igen, mennyi időre? És a fennmaradó "csed" időben mire lehetne jogosult? (Nagy segítségünkre lenne, ha lehetősége lenne erre a helyzetre megoldást javasolni, hogy a kismama megszerezhesse a jobb ellátásokra a jogosultságot.) Mielőbbi segítő válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm.

Foglalkoztatási támogatást kaphatnak nonprofitok, szociális szövetkezetek Cikk

A kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) 6 milliárd forint keretből ösztönzi a társadalmi célú vállalkozásoknál megvalósuló foglalkoztatást a felzárkózó régiókban – mondta Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára kedden, sajtótájékoztatón, Budapesten.

Szociális szövetkezet tagi munkavégzési jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szociális szövetkezet tagi munkavégzési jogviszonyban álló tagjára vonatkozóan kérdezném, hogy jár-e neki szabadság? Kell-e vezetni jelenléti ívet? Mivel nem lesz biztosított a tag, csak egészségügyi szolgáltatásra lesz jogosult, akkor ha beteg, kell-e a betegnapokra egészségügyi szolgáltatási járulékot számolni, vagy a betegnapokon a tagi munkavégzés szünetel? Köszönöm: Kné Anikó

Közteherfizetés szociális szövetkezetben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A szociális szövetkezetek tagi munkavégzés esetén az alábbiak szerint fizetik a közterheket: A szociális szövetkezet a tagi munkavégzés keretében munkát végző tagja után havi 7050 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot, és a tag az e tevékenysége ellenértékeként kapott pénzbeli juttatás után 10 százalék nyugdíjjárulékot fizet. Kivételek: – A szövetkezeti tag közfoglalkoztatási jogviszonyának fennállása alatt azonban a fenti tb közteherfizetésre vonatkozó rendelkezések nem alkalmazhatók. – A tagi jogviszony szünetelése alatt a szövetkezet nem fizet egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ezzel kapcsolatban nem találtam pontos útmutatást arra vonatkozóan, hogy kell ezt értelmezni: – amennyiben a tagi munkavégzés keretében a minimálbért el nem érő pénzbeli juttatást kap a tag aki közfoglalkoztatott státuszú, a kivételben foglaltak alapján mégsem kell 10% nyugdíjjárulékot vonni tőle? – a díjazásban nem részesülő tagok esetén a 7050 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot meg kell-e fizetni, amennyiben nem szünetel a szövetkezeti tagi jogviszonyuk? Segítségüket előre is köszönöm!

Szociális szövetkezet tagi munkavégzésre irányuló jogyviszony Kérdés

Tapasztalatom szerint nincs kialakult eljárás arra vonatkozóan, hogy a szociális szövetkezetekben hogyan jöhet létre, és maradhat fenn a tagi munkavégzésre irányuló jogviszony (TMIJ). Szociális szövetkezetben tagi munkavégzésre irányuló jogviszonyt az Sztv. 18. § (3) bekezdése szerint a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény szerint regisztrált álláskereső, illetve a közfoglalkoztatási jogviszonyban lévő személy létesíthet és tarthat fenn. Ezt úgy értelmezem, hogy e jogviszonyt csak addig tarthatja fenn, amíg regisztrált álláskereső az illető. Viszont NSZF Bálint István főigazgató-helyettes szerint a minimálbér összegéig kaphat juttatást a tagi munkaviszonyban lévő (akár természetben vagy pénzben), megtarthatja a munkanélküli regisztrált státuszát és kaphatja az álláskeresési járadékot. Eszerint a TMIJ dolgozó tag munkabére nem haladhatja meg a mindenkori minimálbért, mert akkor megszűnik az álláskereső státusz, akkor pedig nem áll fenn a 18. § (3) bekezdés szerinti feltétel. A kormányhivataloknál sem találtunk egyértelmű eljárási rendet. Az egyik területi irodában néhány perc alatt nyilvántartásba vették a meglévő szociális szövetkezetben már tagsággal rendelkező tagot, mondván, ha neki nem kell segélyt adni, akkor nem kell vele sokat foglalkozni. A másik hivatalnál elküldték ugyanezzel a paraméterekkel rendelkező tagot, azzal az indokkal, hogy a szövetkezeti tagság kizáró ok, hogy álláskeresőként nyilvántartásba vegyék, először lépjen ki a szövetkezetből. Önnek mi az álláspontja?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs