59 találat a(z) szlovák cimkére

Szlovák egyéni vállalkozótól szolgáltatásszámla Kérdés

EU, áru értékesítése Kérdés

Közösségen belüli szolgáltatás igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar cég megbíz egy román vagy szlovák céget belföldi fuvarozással. A cégek rendelkeznek közösségi adószámmal. A román vagy szlovák cég elmegy az áruért a magyar cég székhelyére és kiszállítja a terméket a magyar cég magyar vevőjének. A szlovák vagy román cég által kiállított számla nem tartalmaz áfát. Ez a számla a magyar cég által befogadható-e?

Brit és szlovák hatóságokkal együtt nyomozott a NAV Cikk

Nyolcan már letartóztatásban vannak abból a Győr-Moson-Sopron megyei bűnszervezetből, amely illegálisan gyártott cigarettát csempészett Angliába. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a bűncselekményekből származó vagyonból mintegy félmilliárd forintot biztosított.

Szlovák állampolgár osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új ügyfelünk egy magyar egyszemélyes kft., a tulajdonos szlovák állampolgár. A céget 2019-ben vettük át. A korábbi könyvelő 2017-ben osztalék kifizetésekor vont szja-t és ehót is. Külföldi állampolgár esetében tényleg kell az eho, vagyis most már szocho levonása is? Nem csak szjat-t kell vonni a kettős adóztatást elkerülő egyezmény értelmében? Válaszát előre is köszönjük!

Alanyi mentes szlovák megbízó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozó megbízást kap egy szlovák (EU) cégtől, hogy a cég gépeit segítse értékesíteni Magyarországon, jutalék ellenében. A fenti szolgáltatás mellett külön díjazás ellenében a gépek beüzemelését is vállalhatja a vállalkozó. Kérdésem, hogy kell-e a magyar vállalkozónak közösségi adószámot kérni, keletkezik-e áfafizetés kötelezettsége? Hogyan kell számláit kiállítani a szlovák partner részére? Köszönöm!

Áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szlovák cég elad egy magyar cégnek áfamentesen egy gépet, majd a szállítás után megbíz egy másik magyar céget, hogy helyezze üzembe ezt a gépet, és az üzembehelyezési díjat a szlovák eladó fizeti. Számlázhatja-e a magyar üzembe helyező a díját áfamentesen a szlovák megbízó felé, vagy áfásan, kell mivel a munkavégzés Magyarországon történik?

Nyugdíjas magánszemély önálló tevékenységből származó jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem: egy magyarországi illetőségű nyugdíjas magánszemély egy szlovákiai társasággal kötött üzleti megállapodást, ennek alapján a kapott bevételét (jutalék) milyen adófizetési kötelezettségek terhelik? Előre is köszönöm szépen a választ!

Áfafizetés, ha külföldi az építőipari alvállalkozó Cikk

Fordított áfás magyar építőipari egy általa elvállalt nagyobb építkezés egy részét egy szlovák cégnek továbbadta, amely a munka elvégzése után kiszámlázta a szerződésben megállapodott összeget. A számla áfa nélküli. Hogyan kell ebben az esetben könyvelni és bevallani a szlovák cég által kiállított számlát? – kérdezte az ügylet áfájára utalva olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Szlovák cég szolgáltatásnyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: magyar építőipari cég fordított áfás. Egy általa elvállalt nagyobb építkezés egy részét egy szlovák cégnek továbbadta, amely a munka elvégzése után kiszámlázta a szerződésben megállapodott összeget. A számla áfa nélküli. Hogyan kell ebben az esetben könyvelni és bevallani a szlovák cég által kiállított számlát? Természetesen az áfára gondoltam, nem az alapösszegre. Válaszukat előre is nagyon köszönöm: Asbóth Istvánné

Bérelt szlovák autó áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó szlovák cégtől bérel személygépkocsit bérbeadásra. A vállalkozó magyarországi cégeknek adná bérbe a gépkocsit. Sajnos vitába keveredtem velük, mert nem fogadják el, hogy ez után itthon meg kell fizetni az áfát. A szlovák partner köti az ebet a karóhoz, hogy ez egy áfamentes szolgáltatás. Azt persze nem tudja megmondani, hogy melyik jogszabály alapján. Kaptam egy magyar nyelvű használatbaadási szerződést, de ennyi. Lehet, hogy mégis én tudom rosszul? Lenne valami kivétel, ami alapján ezt állítják? A mostani bérbevevő áfakörös, tehát le is vonhatja a beállított áfát, de hamarosan katás alanyi mentes vállalkozásból akarják ugyanezt végezni, és szerintem akkor be kell fizetnie itthon az áfát. Előre is köszönöm a segítséget.

Szlovák alvállalkozó Kérdés

Kedves Szakértő! A következő kérdésben szeretném a segítségét kérni. Adott egy magyar építőipari beruházás, ahol magyar a fővállalkozó és adott egy alvállalkozó, amely egy szlovák cég (határközeli). A szlovák leendő alvállalkozó rendelkezik érvényes közösségi adószámmal. Az adott építőipari munkát elvégző személyek a szlovák cég alkalmazottjai, vagyis Szlovákiában fizetnék meg a járulékokat és az adókat utánuk. Kérdésem az lenne, hogy ez így járható út-e? Kiállíthat-e felém érvényes közösségi adószám birtokában mentes számlát, megfelelő-e, hogy az emberei után Szlovákiában fizeti az adókat, járulékokat? Kiegészítő információként írnám, hogy magyar állampolgárok, és magyar lakcímmel rendelkeznek a munkavállalók. Vagy esetlegesen telephelyet kell Magyarországon létesíteni a szlovák cégnek, és magyar adószámot kérni? Válaszukat előre is köszönöm!

Szlovák magánszemély megbízás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. szlovák magánszemélyt fordítással bíz meg. A személy nem számlaképes, így megbízási szerződést kötnének. A munkavégzés helye Szlovákia. Ha a magánszemély hoz A1 es és iIletőségigazolást is , akkor tekinthető-e teljes mértékben Szlovák illetőségűnek, vagy arra való tekintettel, hogy a munka a magyar cég gazdasági érdekeiben történt, mégis Magyarországon kellene adóztatni? Ha igen, úgy ehhez adóazonosítóra szükség lesz? Válaszát előre is köszönöm.

Szoftverfejlesztés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő, amiben a segítségét szeretném kérni: egy magyar áfás vállalkozás szlovák partnerének szoftverfejlesztést számláz készpénzben, amiért euróban fizet a partner. A szlovák cég rendelkezik közösségi adószámmal. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben is közösségi adómentes értékesítés a helyes áfakulcs? Vagy ebben az esetben 27 százalékos áfás lesz-e az értékesítés? A szoftver fejlesztése itthon, Magyarországon történik. Válaszát előre is köszönöm.

Megrendelő szlovák munkaereje magyar termelő gyárban (folytatás) Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Köszönöm válaszát a korábban feltett kérdésemmel kapcsolatban. Kérdésemet a következőkkel egészíteném még ki: Az integrációs teszt alapján mindkét fél javára születnek válaszok: - ki jogosult utasítani a munkavállalót a munkavégzés módjára vonatkozóan -> magyar ügyfél - ki jogosult ellenőrizni és köteles viselni a felelősséget a munkavégzés helyéért -> magyar ügyfél - a munkavállaló juttatását közvetlenül áthárítja-e a formális jog szerinti munkáltató arra a társaságra, amelynél a tevékenységet kifejti a munkavállaló -> nem hárítja át - ki bocsátja a munkavégzéshez szükséges eszközöket és az anyagokat a munkavállaló rendelkezésére -> magyar ügyfél - ki határozhatja meg a munkát végző munkavállalók számát és képzettségét -> magyar ügyfél - ki jogosult a munkát végző munkavállaló kiválasztására és az e célból kötött szerződés felmondására -> szlovák cég - ki jogosult munkajogi szankciók alkalmazására a munkavállalóval szemben -> szlovák cég - ki határozza meg a szabadságolás és a munkavégzés rendjét? -> szlovák cég Van ilyenkor szabály, hogy ha például. a válaszok több mint felénél a magyar fél a válasz, akkor a magyar szabályok szerint kell a munkavállalóknak adóznia? A szlovák cégnek magyar adószámot, és a szlovák alkalmazottaknak magyar adóazonosítót kell igényelnie és 08-as bevallást kell leadnia, de a járulékot Szlovákiában fizeti? Az ügylet térítés nélküli munkaerő-kölcsönzésnek tekinthető-e?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ebtenyésztés őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close