43 találat a(z) szja-előleg cimkére

Lábon álló fa vétele adásvételi szerződés szerint Kérdés

Kft. adásvételi szerződéssel vásárolna lábon álló fatömeget bejegyzett kódszámos erdőgazdálkodótól (54 résztulajdonos közös képviselője), az adásvételi szerződésben a fatömeg vételára van feltüntetve. Kérdésem lenne: mint kifizetőnek, kell-e levonnia szja-előleget? Illetve a 54 résztulajdosnak be kell-e kérni az adatait, mivel a kft. a kifizető? Az adásvételi szerződésen a kft.(vevő), illetve a kódszámmal bejegyzett erdőgazdálkodó (eladó) adata van feltüntetve. Az adásvételi szerződés külön pontjában térnek ki arra, hogy az erdőrészlet fakészlete 54 rész tulajdonosának közös képviselője az eladó (magánszemély).

Családi adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalómat gyerektartás megfizetésére kötelezték bírósági határozat alapján, ezért feltételezhetően nem neveli a saját háztartásában a gyerekeit, de sajnos ez a bírósági határozatból nem tűnik ki. Többször kértem, hogy jöjjön, és módosítsa az év elején tett családi adókedvezménnyel kapcsolatos nyilatkozatát, de erre ő nem hajlandó. Mit kell tennie ilyenkor az ügyintézőnek? Továbbra is adja a családi adókedvezményt a nyilatkozat alapján, vagy van joga leállítani az adókedvezményt? Kit terhel felelősség túlfizetés esetén? Válaszát ez úton is köszönöm.

Külföldi állampolgár alkalmazása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Vállalkozásunk (magyarországi illetőségű jogi személy, kft.) alkalmazni szeretne munkaviszonyban egy német adózási illetőségű külföldi állampolgárt. Rendelkezik A1-es nyomtatvánnyal, így taj számot már nem bocsát ki neki az OEP, járulékot Magyarországon fizetnie nem kell. Adóazonosítója nincs. Kérdésünk: a részére kifizetett jövedelemből kell szja-t vonni, ha egy 12 hónapos időszakban kevesebb mint 183 napot tartózkodik Magyarországon? Tehát elképzelhető, hogy csak a bruttó jövedelmét kell kifizetnünk neki, és se járulékot, se adót nem kell levonni tőle, továbbá szociális hozzájárulás sem terheli? Be kell őt jelenteni a T41-es nyomtatványon? Kell adatot szolgáltatni 08-ason a jövedelméről? Ha mégis meghaladja a tartózkodása a 183 napot, akkor visszamenőlegesen le kell tőle vonni az adót? Köszönettel, Szentesi Péter

Kft.-tag szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni. Egy most alakult kft.-ben egyszemélyes kft.-tagként – ha máshol nincs biztosítási jogviszonya és a kft.-nek még nincs bevétele – kell az szja-t fizetnie, vagy csak a járulékokat kell megfizetni utána? Válaszukat köszönöm!

Lakásbérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy lakás bérbeadása esetén, amennyiben a bérbeadás nem kifizető, hanem magánszemély részére történik, az adóelőleg megállapításánál maximálisan mekkora költséghányad vehető figyelembe? Van-e szaknkciója annak, ha év végén kiderül, hogy az adóelőlegnél alkalmazott költséghányad túl magas volt? Egy április 1-jén történt bérbeadás esetén már április 12-éig, vagy a negyedévet követő hónap 12-éig, azaz a példa szerint július 12-éig kell-e az első előleget befizetni? Válaszát előre is köszönöm.

Közös költség szja Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egy vállalkozás lakást bérel iroda céljára magánszemélytől. Bérleti díjról számlát kap 10 százalék költséghányad-nyilatkozattal. A szerződés szerint a közös költséget a vállalkozás fizeti. Bevétele-e ez a közös költség a magánszemélynek? Kell-e szja-előleget levonni belőle? Ezt is ki kell számláznia a magánszemélynek? Válaszukat előre is megköszönve: Simon Anikó

Katás egyéni vállalkozó családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy katás főállású egyéni vállalkozó tud-e érvényesíteni családi kedvezményt a 2014-es évre az szja-bevallásban? Második kérdés, hogy a katás főállású egyéni vállalkozó 2014. év folyamán betegállományban volt és táppénzt kapott, amelyből levonták az szja-előleget, erről meg is érkezett az igazolás. Visszaigényelhetem-e a 1453-as bevallásban a levont szja összegét? Várom mielőbbi válaszát!

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Élettársak közösen nevelik két közös és az anyuka korábbi házasságából született gyermekét, akit az élettárs apuka a nevére vett. Családi pótlék mindhárom gyermek esetében az anyuka nevére érkezik, aki jelenleg gyesen van. Kérdésem: munkáltatóként apuka havi bérének számfejtésekor érvényesíthetem-e a három gyermek után járó családi kedvezményt az erről szóló nyilatkozat birtokában 2014. és 2015. év során? Előre is köszönöm.

Bérelt ingatlan után fizetett szja-előleg elszámolása Kérdés

Magánszemélytől bérlünk üzlethelyiséget pár hónapja. Mi a helyes módja a vállalkozás által fizetett szja-előleg elszámolásának, és mennyi bérleti díj utalható a tulajdonosnak? Mi alapján tudom elszámolni a bérleti díjat, mint költséget, ha számlát nem kapunk róla? Elegendő a bérleti szerződésre hivatkozni? A magánszemély tulajdonos 10 százalék költséget számol el, nem rendelkezik adószámmal, áfát nem számol fel. Például, ha 80 000 forint a bérleti díj a megállapodás szerint, akkor a 10 százalékos költséghányad levonása után, a 72 000 forint szja-előlege 11 520 forint. Ez elszámolható költségként, vagy ezzel csökkenteni kell a tulajdonos felé fizetendő megállapodás szerinti bérleti díjat, ez esetben a 80 000 forintot?

Egyszerűsített foglalkoztatás adóelőlege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszerűsített foglalkoztatás esetén kell-e a munkavállalónak a mentesített összeg feletti adóalapja után a tárgyévben a tárgynegyedévet követő hónapban adóelőleget fizetnie, vagy elég csak az év végén a személyi jövedelemadó bevallás benyújtásával egyidejűleg megfizetnie az adót? Előre is köszönöm!

Magánszemély ingatlan-bérbeadása kft. részére Kérdés

Magánszemély ingatlant ad bérbe kft. részére, kérdésem az, hogy a kft.-nek, mint kfizetőhelynek, le kell-e vonnia az szja-t, és havonta bevallani, illetve év végén igazolást adni a magánszemély részére, vagy az adózást a magánszemély is megteheti?

Tulajdonostársak közössége szja-előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tulajdonostársak közösségeként kifizetőnek ingatlant adunk bérbe. Kell-e szja-előleget vonni a kifizetéskor? Ha igen, akkor a 08M lapon milyen módon kell adatot szolgáltatni? Amikor adószámot kértünk, akkor ott nem lehetett megnevezni a tulajdonostársak közösségében résztvevő magánszemélyeket, csak a képviselőt. Köszönöm válaszát. K. Ágnes

Szocho, különadó, szja-előleg befizetése, egyszerűsített foglalkoztatás bevallása Esemény

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Napelemrendszer-aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Értékcsökkenési leírás helyesbítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Alapítványi számlázás – gazdasági tevékenység?

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close