297 találat a(z) szakképzési hozzájárulás cimkére

Szakképzési hozzájárulás. pénztárkönyvben Kérdés

Tisztelt Szolnoki Béla Úr! Köszönöm az alább visszamásolt tájékoztatást, de kérem szíveskedjen segíteni a pénztárkönyvben való könyvelésében is. Szakképzési hozzájárulás könyvelése Tisztelt Szakértő! Szíves segítségét kérném az alábbiban. Egyéni vállalkozó 4 fő cukrásztanulóval kötött tanulószerződést szakképzésükre. Havonta a 4 fő után 4*56 730=226 920 forint szakképzési hozzájárulás kötelezettség csökkentő tétel vehető figyelembe. A folyószámlán adónemtöbblet keletkezik. Ezt az összeget járulékra és áfa adónemre átvezeti. Az átvezetést pénztárkönyvben lekönyveljük úgy, hogy mínusz a szakképzési hozzájárulás és plusz a járulék vagy az áfa. Helyes ez így, bevételként, mint támogatást el kell számolni? Köszönöm a választ. Saját kérdés SZAKÉRTŐNK VÁLASZA: Tisztelt Kérdező! A kérdésbeni esetnél nem az a perdöntő, hogy a folyószámlán többlet keletkezik, mert ennek több oka is lehet, például egy egyszerű pénzforgalmi különbözet stb., amit természetesen más adónemre is át lehet vezetni, de ez csak az egyes kötelezettségek közötti átvezetést és átkönyvelést érinti. Más a helyzet akkor, ha magának a szakképzési hozzájárulásnak az éves elszámoló bevallása nyomán alakul ki olyan helyzet, hogy a vállalkozás visszaigénylő pozícióba kerül, bár megjegyzendő, hogy erre igen ritkán kerül sor a gyakorlatban, mivel a törvény elég szigorú feltételekkel ad erre módot. Ennek egyik esete lehet például a következő: Az Szht. 8. § (2a) bekezdése alapján, ha az együttműködési megállapodás és a t

Szakképzési hozzájárulás egyszeresben Kérdés

Tisztelt Szolnoki Béla Úr! Köszönöm a szíves segítségét és segítő válaszát az alábbi kérdésre adott válaszára, de azt, hogy ezt pénztárkönyvben egyszeres könyvvitelben hogyan kell helyesen elszámolni, sajnos még nem tudom. A kérdés a következő volt: Szakképzési hozzájárulás könyvelése Tisztelt Szakértő! Szíves segítségét kérném az alábbiban. Egyéni vállalkozó 4 fő cukrásztanulóval kötött tanulószerződést szakképzésükre. Havonta a 4 fő után 4*56 730=226 920 forint szakképzési hozzájárulás kötelezettség csökkentő tétel vehető figyelembe. A folyószámlán adónemtöbblet keletkezik. Ezt az összeget járulékra és áfa adónemre átvezeti. Az átvezetést pénztárkönyvben lekönyveljük úgy, hogy mínusz a szakképzési hozzájárulás és plusz a járulék vagy az áfa. Helyes ez így, bevételként, mint támogatást el kell számolni? Köszönöm a választ. Ebben ismételten kérném a segítségét. Köszönettel.

Szakképzési hozzájárulás könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szíves segítségét kérném az alábbiban. Egyéni vállalkozó 4 fő cukrásztanulóval kötött tanulószerződést szakképzésükre. Havonta a 4 fő után 4*56 730=226 920 forint szakképzési hozzájárulás kötelezettség csökkentő tétel vehető figyelembe. A folyószámlán adónemtöbblet keletkezik. Ezt az összeget járulékra és áfa adónemre átvezeti. Az átvezetést pénztárkönyvben lekönyveljük úgy, hogy mínusz a szakképzési hozzájárulás és plusz a járulék vagy az áfa. Helyes ez így, bevételként, mint támogatást el kell számolni? Köszönöm a választ.

Hibás lehet a szakképzési hozzájárulás bevallása! Itt a fogódzó Cikk

Tapasztalatok szerint sok a hiba a szakképzési hozzájárulásról szóló bevallásokban, amelyeket január 12-éig kellett beadni. Cikkünkben fogódzót nyújtunk a helyes elszámoláshoz.

Szakképzési hozzájárulás felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felhasználható-e a szakképzési hozzájárulás a munkavállalók IT-képzésére? Pontosan van bármi, amire fel lehet még használni egy körülbelül 100 fős kft.-ben? Köszönettel, LK

Szakképzési hozzájárulási kötelezettség csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. keretében működő akkreditált gyógyszertár vagyunk. 2014-ben a Semmelweis Egyetem másod- és ötödéves gyógyszerész hallgatói nálunk töltötték a kötelező szakmai gyakorlatukat hallgatói munkaszerződés alapján. Szakképzési hozzájárulási kötelezettségünket csökkenthetjük-e? Ha igen, milyen összegű normatívával, és a 1408A bevallás -01-02-es lapjának mely sorában kell a csökkentő tételt szerepeltetni? Köszönettel: PHARMADOR 2000 Kft. Nyárfás Istvánné

Szakképzési hozzájárulásként elismerhető szakmai gyakorlat Cikk

Meghatározott esetekben elismerhető szakképzési hozzájárulásként a szakmai gyakorlat szervezése – hívja fel a figyelmet a NAV közleménye.

Hiányos a jogszabály – önellenőrzési kényszer a vállalkozóknál Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatót adott ki a gyakorlatigényes alapképzési szak keretében szervezett gyakorlati képzési normatíva elszámolhatóságának tilalmáról.

Gyakornok foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy az együttműködési megállapodás szólhat-e hat hónapot meghaladó időszakra, ha igen, visszaigényelhető-e a szakképzési hozzájárulás erre az időszakra, ha a hallgató költségtérítéses képzésben vesz részt? Válaszát előre is köszönöm!

Adók, járulékok befizetése Esemény

2014. november 12.

Hallgatói szerződés Kérdés

T.Cím! Hallgatói szerződéssel kívánunk foglalkoztatni egy hallgatót, együttműködési megállapodást kötöttünk – gyakorlati képzésre – az oktatási intézménnyel. Úgy tudjuk, ez a jogviszony nem képez biztosítási jogviszonyt, bejelentési kötelezettség nem terheli, valamint a kifizetett díj a minimálbér összegéig nem képez adó- és járulékfizetési kötelezettséget. A kérdésünk a következő: 1. A kifizetett díjat bérköltségként, vagy személyi jellegű egyéb ráfordításként számolhatjuk el költségeink között? 2. Szerepeltetni kell-e a 08-as bevallásban? 3. A kifizetett összeggel csökkenthető-e a szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettségünk, és milyen mértékben? Üdv. Tóth Gábor

Tanuló utáni normatíva együttműködési megállapodás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Együttműködési megállapodás alapján egyéni vállalkozó 4 fő tanulót foglalkoztat. A gyakorlati napokra, ha jól tudom, 2014-ben 3484,60 Ft/nap/fő számolható el normatívaként. A szakképzési hozzájárulási kötelezettsége a vállalkozónak kevesebb, mint az elszámolható normatíva összege. Kérdésem az, hogy a fennmaradó összeg visszaigényelhető-e, vagy pedig a normatíva csak a szakképzési hozzájárulás mértékéig érvényesíthető? Köszönöm a segítséget.

Bevallás adókról, járulékokról, szakképzési hozzájárulásról Esemény

Október 13.

Ügyvezető jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy (nem egyszemélyes) kft. ügyvezetője társas vállalkozói jogviszonyban látja el az ügyvezetést és fizeti a járulékokat. Az ügyvezető egy gyesen lévő édesanya, akinek két hónap múlva lejár a gyes folyósítása. Akkor igénybeveheti a gyes utáni szocho-, illetve szakképzésijárulék-kedvezményeket (3 éves)? Vagy csak akkor, ha a továbbiakban munkaviszonyban látja el a teendőit? Milyen feltételek teljesülése szükséges, hogy munkaviszonyra válthasson? Válaszát előre is köszönöm!

Bevallás adóról, járulékról, hozzájárulásról Esemény

2014. szeptember 12.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Követelésapport

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Befektetői részjegy visszavásárlása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Bt.–egyéni vállalkozó kapcsolt vállalkozás

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close