52 találat a(z) szakképzés cimkére

Gyökeresen átalakítaná a szakképzést az MGYOSZ Cikk

Komplex javaslatcsomagot dolgozott ki a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a szakképzés megújításához, a tudásalapú innovatív gazdaság szakképzésének stratégiájához – mondta Futó Péter, a szervezet elnöke sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Szakvizsga megszerzéséhez szakképzési idő Kérdés

Szakvizsga megszerzéséhez szakképzési idő teljes tartamára 30 hónap munkaviszonyba kell-e bejelenteni a rezidenst, ha jól olvastam igen, heti minimum 36 óra? Az orvos (tutor), aki alkalmazza és kirendeli, milyen kódon jelenti be a T1041-n 1101? Szakképzési hozzájárulási kedvezményre jogosult az orvos egyéni vállalkozó? 1808-as nyomtatványon melyik sorban kell feltüntetni (1808A-01-02 40.sor)?

Nem főtevékenységként szakképzést végző definíciója Kérdés

Tisztelt Szakértő! A definíció szerint az a gazdálkodó felel meg e követelménynek, amelynek az árbevétele a tárgyévet megelőző két üzleti évben az általa folytatott gyakorlati képzés után az elszámolható éves csökkentő tétel 400 %-a volt. Ügyfelem 2014. évi árbevétele:27 899 E Ft, 2015. évi árbevétele 30 351 E Ft volt. 2016-ban az éves bevallásban elszámoltunk: Együttműködési megállapodás alapján: 291 E Ft-ot Tanulószerződéses tanulók után: 5 275 E Ft-ot Beruházási kigészítő csökkentő tételt: 1 151 E Ft-ot Ennek alapján ügyfelem megfelelne a definíciónak, azonban az oktatói kiegészítő csökkentő tétel 767 E Ft, ha ez is elszámolásra kerül, akkor már 2014 év vonatkozásában nem felelne meg a követelménynek. Mi a helyes eljárás ebben az esetben?

Támogatás foglalkoztatási és képzési programokhoz Cikk

Ötvennégy szervezet nyert el ezúttal több mint 26 milliárd forint fejlesztési forrást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében – olvasható Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásért felelős államtitkár bejelentése a kormány honlapján. Kiemelte: a támogatásokkal elsősorban foglalkoztatási és képzési programok valósulnak meg.

Itt az NGM elképzelése, milyen szakképzésre lenne szükség Cikk

A magyar gazdaság jövője, a munkaalapú társadalom építése szempontjából az egyik legfontosabb feladat a gazdaság elvárása szerinti minőségi képzés, szakmunkásnevelés – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára ma Nagykanizsán.

Hiányszakmákra várják a felsőoktatásba sikertelenül felvételizőket Cikk

A szakképzési centrumokba várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akik sikertelenül felvételiztek az idén a felsőoktatásba – jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában.

LMP-javaslat ukrajnai vendégmunkások helyett Cikk

Az LMP szerint a kormánynak ukrajnai vendégmunkások Magyarországra csábítása helyett a bérek általános emelésével, a lakhatási problémák kezelésével és a szakképzés színvonalának javításával kellene kezelnie a munkaerőhiányt.

Magyarországon 105 ezren találtak munkát uniós pénzek segítségével Cikk

Az Európai Unióban 2007 és 2014 között mintegy 9,4 millió ember tudott elhelyezkedni, 8,7 millióan pedig szakképesítésben részesültek vagy oklevelet szereztek az Európai Szociális Alap (ESZA) segítségével – derül ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett jelentéséből. Magyarországon mintegy 105 ezren találtak munkát az uniós alap finanszírozta programok segítségével.

Többen kaphatnak ösztöndíjat a szakképzésben Cikk

Szeptember elsejétől már éles üzemben indulnak az új szakképzési intézmények, a szakgimnáziumok és a szakközépiskolák – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter hétfőn Kecskeméten, az országos szakképzési és felnőttképzési tanévnyitón.

Új pályázatok szakképzésre és infokommunikációs együttműködésre Cikk

Két pályázati felhívásra nyújtható be támogatási kérelem hétfőtől a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében, együttesen 4,6 milliárd forint értékben – tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t.

Szakképzési hozzájárulás csökkentése, teljesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalók tűzvédelmi előadói képzési (OKJ 52 861 10) és alap- vagy mesterfokozatot követő szakirányú továbbképzési – Munkavédelmi szakmérnök iskolarendszerű képzés OMKT, hallgató jogviszonyban 4 félév – díjának munkáltató általi megfizetésével a szakképzési hozzájárulás befizetendő összege teljesíthető (csökkenthető)? Köszönettel. Cseh Andrea

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számla kiállításával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Egyéni vállalkozó ügyfelünk az alábbi tevékenységre tekintettel állítja ki a számláját. Szerződés tárgya TÁMOP program keretében a szakképzés és felnőttképzés minőségének és tartalmának fejejlesztése, amely magába foglalja a dokumentumok lektorálását, ellenőrzését az OKJ képzések összehangolását a hatósági képesítésekkel. Fentiekben leírtak alapján a számla kiállításakor kell-e áfát felszámítani, vagy tárgyi mentes tevékenységnek tekinthető-e, tekintettel arra, hogy a dokumentumokban a szakma- és vizsgakövetelmények értékelése történik, valamint a jogszabályban rögzített képzések feltételrendszerének kidolgozása a feladat? Kérem szíves állásfoglalását a leírtakkal kapcsolatban. Köszönettel: Pusztai Katalin

2016-ban szakképzési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy 2016-ban milyen lehetőségei vannak egy kb. 60 főt foglalkoztató kft.-nek, hogy a szakképzési hozzájárulást csökkentse? Tervben van náluk saját munkavállalók képzése (kb. 10 fő angol képzése), és azt szeretnék érvényesíteni a szakképzési hozzájárulási adó terhére. Van erre mód és lehetőség? Tisztelettel: Papp Mónika

Szakképzés normatív támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás tanulószerződéssel foglalkoztat (oktat gyakorlati képzésben) szakmunkás tanulókat. A tanulószerződéseket az illetékes kamara és az oktatási intézmény ellenjegyezte. A vállalkozás havonta a törvény szerinti szakmai normatívával személyenként csökkenti a szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettségét. Kérdésem, hogy a nyári szünidő hónapjaira is igénybe veheti-e a normatív támogatást (hiszen a biztosítási jogviszony fennáll), vagy miután gyakorlati oktatás ez időben nem folyik, nem veheti igénybe? Válaszukat előre is köszönöm.

Másodszakmás tanuló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél szakképző iskolás tanulók töltik gyakorlati idejüket. Egy tanulót nem tudunk tanulószerződéssel foglalkoztatni, mert másodszakmás nappali tagozaton fizet az iskolának az oktatásáért, nálunk pedig a gyakorlati idejére bruttó 21 000 forintot kap. Kérdésem az lenne, hogy együttműködési megállapodás alapján a jövedelmét milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli? Illetve, hogy a módosult szakképzési törvény alapján valóban helytálló-e őt együttműködési megállapodással foglalkoztatni? Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Pintácsi Éva

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavégzés két országban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs