45 találat a(z) szabadságmegváltás cimkére

Gyed után szabadság Kérdés

Csed alatti munkaviszony-megszűnés Kérdés

Munkaviszony-igazolások kiadása februárban, munkaviszony utolsó napja július Kérdés

Szabadságmegváltás és végkielégítés Kérdés

Szabadságmegváltás – egyéni járulékok Kérdés

Járulékok Kérdés

Munkavállalói felmondás gyes alatt Kérdés

Szabadságmegváltás Kérdés

Nem akar fizetni a munkáltató: kinek kell igazolni a ki nem vett szabadságot? Cikk

Köztisztviselőként dolgoztam, a szabadságot évekre visszamenően nem vettem ki, nem volt rá lehetőségem. A munkáltató felmondta a munkaviszonyomat, de nem ismeri el a bennmaradt szabadságnapjaimat, azt a választ kaptam, hogy forduljak bírósághoz. Úgy tudom, a bíróságon nekem kell bizonyítanom, hogy nem vettem ki a szabadságomat; hogyan tehetem ezt meg, ha a munkáltató nem adja ki az igazolást? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Minimálbér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozónk munkaviszonya 2019.12.20-án induló 45 napos felmondási idő leteltével 2020. február 2-án szűnik meg. Dolgozónkkal most január elején – a decemberi bérrel együtt rendezve – számolunk el. Kéthavi végkielégítést fizetünk, és természetesen a 2020-ra járó időarányos szabadságot is térítjük. Kérdésem, hogy melyik minimálbért kell alapul vennem? Decemberi hónapra szabadság és időarányosan a felmondási idő kerül elszámolásra; ezt a 2019-es bérével, míg a 2020. január 1. és február 2. közötti időszakra járó bért (szabadságmegváltás, a felmentési időre járó bér) a 2020. január 1-jén hatályos minimálbérrel kell elszámolnunk? És a kéthavi végkielégítést? Havidíjas dolgozóról van szó. Köszönöm a válaszát.

Eszközértékesítés és bérből kompenzálás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem, egy magyar illetőségű, áfaalany kft. egy felmondási idejét töltő alkalmazottnak szeretne tárgyi eszközöket eladni. Az eszközökről a számlák elkészültek, az áfát megfizette a cég. Az eszközök vételára (személygépkocsi, IT-eszközök, bútorok) szinte megegyezik a dolgozó utolsó havi bérének, végkielégítésének, szabadságmegváltásának nettó összegével. Kérdésem, hogy a dolgozó és a munkáltató a közös megegyezéses munkaviszony-megszüntetésbe belevehetik-e, hogy kompenzálják egymás felé a követeléseiket, így bérfizetésre és vételár-megfizetésre sem kerül sor, vagy erre az esetre is vonatkozik a 33/50 százalékos szabály, és a törvényes megoldás érdekében mindkét ellenirányú pénzmozgásnak meg kell történnie? Köszönettel.

Felmondás azonnali hatállyal: mikor kell kifizetni a szabadságmegváltást? Cikk

Azonnali hatályú felmondás esetén mikor kell kifizetni a köztisztviselőnek a szabadságmegváltást és kiadni a kilépőpapírokat? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Mikor kell kifizetni a munkaválallónak a szabadságmegváltást? Kérdés

A munkaadó önkormányzat azonnali hatállyal mondott fel egy köztisztviselőnek; mikor kell kifizetnie a szabadságmegváltást, valamint kiadnia a munkaviszony lezárásával szükséges dokumentumokat?

Szabadságmegváltás a 2. gyes után Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretném a segítségét kérni. Van egy munkavállaló, aki 2013-ban visszament dolgozni gyes-ről, de még ugyanebben az évben megszülte a második gyermekét, akivel először csed-re, majd gyed-re, végül gyes-re került. 2016-ban, még mielőtt lejárt volna a 2. gyermekre tekintettel igénybe vett gyes, megszületett a 3. gyermek. A 3. gyermekre tekintettel újra csed-re, gyed-re végül gyes-re került. A 3. gyerekre tekintettel igénybe vett gyes után nem kíván visszatérni a munkahelyére, ezért a jogviszonya közös megegyezéssel megszűnik. Helytálló-e a közös megegyezés? A másik kérdésem, hogy a szabadságmegváltást hogyan kell számolni? Az rendeletben van, hogy az Mt. szerint a szülési szabadság tartamára és a fizetés nélküli szabadság első fél évére jár, de melyik időszakra? 2013-ra vagy 2016-ra? Esetleg mind a kettőre? Köszönöm a segítségét! Tisztelttel: G-né.

Létezik, hogy 2 gyerek szülése után 0 Ft a szabadság-megváltási összeg jár? Kérdés

2015. március és 2017. júniusban született a 2. és 3. gyerekem. Köztisztviselőként dolgoztam. 2019. júniusban közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonyom. A munkáltatóm szerint 0 Ft jár az eltelt 4 év 3 hónapra. Jár-e részemre valamilyen juttatás, szabadságmegváltás? Tisztelt Szakértők! Kérem segítségét, hova fordulhatok, ha igen. Vagy nyugodjak bele, hogy 3 gyerek mellett semmit nem jár?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvédi iroda nyitómérlege

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs