18 találat a(z) számviteli beszámoló cimkére

Áttérés katára Kérdés

Számviteli beszámoló: új szabály szerint kell meghatározni a létszámot Cikk

Január 1-jétől a számviteli törvény (Szt.) létszám alatt a foglalkoztatott munkavállalók átlagos létszáma meghatározást használja. Cikkünkben ennek számítására vonatkozó tudnivalókat vesszük sorra, és elemezzük a változás várható hatásait.

Számviteli beszámoló: új, kötelező teendők és módosítások Cikk

A cikk az Országgyűléshez T/625 számon benyújtott, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló törvényjavaslatban (javaslat) a számviteli törvény beszámolót érintő szabályainak módosítását tartalmazó javaslatokat mutatja be. A módosításokat első alkalommal általában a 2019. üzleti év beszámolójára kell alkalmazni, de számos kivétel lehetővé teszi a 2018. évi beszámolónál történő alkalmazást is, amelyet a cikkben jelzek.

Bt.-vel katába – a beszámolóval mi lesz? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. 2017. január elsejével átlépett a katába. A 2016. évről májusig elkészítette a 1671-es bevallását. Kellett volna számviteli beszámolót is készítenie és letétbe helyeznie? Vné

Bt. kisadózó vállalkozásból vissza szeretne lépni Kérdés

Mi a teendő, ha bt. katából vissza szeretne lépni a számviteli törvény szerinti beszámoló készítéséhez? Mi lesz az előző időszak?Hogy kell kezelni az ingatlant? Köszönöm válaszát

Kényszertörlés és tagi kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kényszertörlés alá került vállalkozásnál a tulajdonosok nem jelentik be a könyvekben szereplő tagikölcsön-követelésüket. A kényszertörlés kezdő napját megelőző nappal a vállalkozás beszámolót és társasági adóbevallást készít, melyben ez a kötelezettség még szerepel. Miután a vállalkozással szemben követelést nem jelentettek be, a cégbíróság idővel törli a társaságot a cégnyilvántartásból. A kényszertörlés kezdő napjától a törlésig milyen bevallási kötelezettségek vannak, s záró számviteli beszámolót kell készíteni? A be nem jelentett követelés kapcsán nem keletkezik ebben az időszakban társaságiadó-és illetékfizetési kötelezettség? Köszönettel.

Anyavállalat köteles-e éves beszámolót készíteni? Kérdés

Több előadótól is azt hallhattuk, hogy anyavállalalt nem köteles éves beszámolót készíteni. Véleményem szerint ez nem felel meg a számviteli törvény előírásának. Kérem válaszukat. Köszönettel: E. Erzsébet

Számviteli beszámoló, Tao bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kisadózó vállalkozásként működő betéti társaság kényszertörlési eljárás hatálya alá került 2015 májusában. A kata törvény értelmében nyitó mérlegét elkészítette és könyvvizsgáltatta. A bt. törlésére 2016 januárjában került sor. A nyitó mérleget ugye nem kellett közzétenni? A kényszertörlés és a törlés közötti időszakról kötelezett-e beszámolót készíteni, letétbe helyezni és közzétenni vagy nem alanya a számviteli törvénynek? A kényszertörlés időszaka alatt nem végezhet gazdasági tevékenységet és a kényszertörlést követően törlésre kerül, mi értelme lenne a beszámolónak? A kisadózó nem csak akkor kerül vissza a számviteli törvény hatálya alá – mint jogelőd nélkül alapított vállalkozás –, ha tevékenységét tovább folytatja, mint társasági adóalany? A kényszertörlés alatt álló társaság nem alanya a társasági adónak. A kényszertörlési eljárás végén be kell-e nyújtania a 1671-es nyomtatványt? Korábbi válaszukban arról tájékoztattak, de ez a nyomtatvány nem TAO alanyokra vonatkozik csak? Köszönettel:

Ha spórolni szeretne, halassza 2016-ra ezeket az ügyeket! Cikk

Érdemes lehet különböző igazolványok és igazolások beszerzését jövőre halasztani, ugyanis ezek intézéséért 2016-tól már nem kellene eljárási illetéket fizetni.

Kell-e beszámolót küldeni a céginformációs szolgálatnak 2014. évre? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szociális szövetkezetnek a tárolt cégkivonata alapján az alábbi adatok állnak a rendelkezésemre. 8. A létesítő okirat kelte 2014. december 18. Bejegyzés kelte: 2015.01.20. Közzétéve: 2015.01.23. Azt szeretném kérdezni, hogy a beszámolási kötelezettség melyik időponttól keletkezik, amit a céginformációs szolgálatnak kell megküldeni elektronikusan? 2014. évre is kell nullás beszámolót, vagy csak a 2015. évre? A NAV 2014. december 31-éig követelt egy nemleges áfabevallást. Megjegyzem, az ügyfelem azóta sem keresett fel könyveltetési szándékkal. Nem hozott még eddig egy számlát sem, csak az alapító okiratot adta ide. Segítségüket előre is megköszönöm. Tisztelettel: Mihály Gáborné

Számviteli beszámolóhoz nyilatkozat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy számvitellel kapcsolatos szaklapban olvastam az alábbiakat: "A számviteli beszámoló közzétételénél a beküldőnek, a könyvelőnek nyilatkozatot kell tennie. A nyilatkozat pontos szövege: "Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek, a csatolt okiratban szereplő adatok az elfogadott beszámoló (ideértve az adózott erdmény felhasználására vonatkozó határozatot és a független könyvvizsgálói jelentést is) adattartalmával egyezőek". Kérdésem: ezt minden esetben késziteni kell a kiegészítő melléklet részeként, vagy külön és közzé is kell tenni? Köszönettel: Fodor Gyuláné

Könyvelők, figyelem! Új körnek kell számviteli beszámolót közzétenni Cikk

Az idei évtől az ügyvédi irodák beszámolóját is közzé kell tenni, azt a területileg illetékes kamarának kell elküldeni. Az egyéni ügyvédeket továbbra sem terheli ez a kötelezettség.

Ügyvédi irodák számviteli beszámolóinak közzététele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Információim szerint az ügyvédi irodák számviteli beszámolóinak közzététele csak 2016-tól "lesedik". Tehát a 2015-ös beszámolóra vonatkozik az első közzététel. Azonban most más forrásból azt hallottam, hogy 2015-től kötelező nekik is a közzététel. A 2014-es vagy 2015-ös beszámoló lesz az, amit első ízben letétbe helyeznek? Köszönettel!

Bt.-ből kft.-vé alakulna a cége? Ilyen feladatai lesznek Cikk

Milyen számviteli teendői vannak egy bt.-nek, ha kft.-vé szeretne alakulni? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Súlyos bírság fenyeget, ha lekési a határidőt! Cikk

Ezúttal a kettős könyvvitelt vezető vállalkozásokat és a társaságiadó-alanyokat érintő fontos határidő közeleg. Előbbieknek számviteli beszámolójukat kell közzétenni június 2-áig, utóbbiaknak a tavalyi társaságiadó-kötelezettségükkel kell elszámolni. Akik nem tarják be a határidőt, akár másfél millió forint bírságot, végső esetben pedig adószámuk törlését kockáztatják – közölte a NAV.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close